spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Pro și anti locuri de joacă în Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Acum câțiva ani, când Iohannis era încă primar al Sibiului, un teren viran din cartierul Ștrand 2 apărea pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu Local, pentru a fi vândut unui investitor pentru dezvoltarea de blocuri. În condițiile în care cartierul deja fusese dezvoltat cu multe blocuri, inclusiv cele prin programul ANL. Am trimis petiții și eu și alții din zonă prin care am cerut stoparea proiectului imobiliar și transformare zonei într-un parc cu loc de joacă pentru copii. Primăria a aplecat urechea la dorința cetățenilor și după un an pe locul respectiv a fost inaugurat, prin efortul celor de la Apă Canal Sibiu și al Primăriei, un loc de joacă frumos amenajat. Există și astăzi spre bucuria copiilor din cartier.

După aceea, odată ajunsă la conducerea primăriei Astrid Fodor, proiectele de noi locuri de joacă sau modernizarea celor existente în cartiere a continuat. Astăzi Sibiul are mult mai multe astfel de spații. Totuși, există situații punctuale, în care unii cetățeni se opun acestor locuri de joacă. Să luăm exemplul Parcului din Piața Cluj.

Situat în dreptul școlii, zona verde a rămas ani buni de izbeliște. A apărut un proiect al Primăriei Sibiu care strângea idei de la cetățeni de inovații în oraș. Dintre ideile strânse de la cetățeni a fost și amenajarea unui parc smart, cu locuri de joacă altfel, pentru dezvoltarea inteligenței copiilor. A fost aprobat de consilierii locali și mai apoi realizat de Primăria Sibiu în Piața Cluj.

Dar, unii vecini din zonă s-au arătat deranjați de noua lucrare. Au făcut reclamații peste tot și au acuzat inițial că parcul nu mai este la fel de verde, având prea mult asfalt. Este drept că aleile mâncate de vreme sau de pământ și tufele de boscheți au fost înlocuite cu jocuri pe asfalt, instalații moderne de joacă și mese pentru șah. Dar, de fapt, vecinii, puțini la număr, se plângeau de zgomot: ziua și noaptea. Dacă ziua nu aveau câștig de cauză cu autoritățile, noaptea, în schimb, reclamau pe cei care făceau gălăgie în parc, aflați la o bere și semințe. Au fost multe intervenții ale Poliției Locale.

Dar, ca în orice parc sau loc de joacă din Sibiu, seara găsești indivizi care consumă alcool și socializează zgomotos. Este „defectul” mediului urban modern. Dar nu are legătură cu amenajarea noilor locuri de joacă. Totuși, pentru a face pe plac și acelor vecini, Primăria a scos mesele din parcul din Piața Cluj. Vecinii nu s-au lăsat și au chemat și Garda de Mediu să constate că zona verde este mai mică. Acum este un proces pe rol între Primăria Sibiu și Garda de Mediu privitor la măsurarea zonei verzi.

Curios însă, că nici vecinii, nici Garda de Mediu nu au observat că de 30 de ani pe un colț al parcului respectiv stă un chioșc mare alimentar care vinde de toate. Proximitatea cu școala îi interzice vânzarea de băuturi alcoolice, teoretic. Practic, cine verifică? Iar istoria când pe respectiva locație a primit o firmă autorizația de amplasament acolo se întinde la începutul anilor 90. Nu este singurul caz din Sibiu de chioșcuri amplasate în anii 90 și pe care Primăria nu le poate desființa nicicum. Că așa este la noi legea.

Dincolo de nemulțumirea unor vecini sau de comportamentul anti-social al unor indivizi noaptea, Sibiul are nevoie de parcuri și locuri de joacă. Iar programul de reabilitare a cartierelor Sibiului început de ceva ani, ține cont și de asta. Până la urmă, Primăria trebuie să țină cont de opinia celor mulți, nu de opinia tuturor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri