31.2 C
Sibiu
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Șanse mari ca lotul 1 al autostrăzii Sibiu – Boița să fie deschis săptămâna aceasta

Știri din Județ

Lotul Sibiu-Boiţa va fi dat în circulaţie în cursul acestei săptămâni, după semnalele noastre, cu aproximativ şase luni mai devreme decât era termenul de finalizare, respectiv mai 2023.


„Pentru Sibiu – Piteşti, vă informez că, în momentul în care am venit la minister, din cele cinci loturi ale autostrăzii de la Sibiu la Piteşti erau semnate contracte pe loturile 1 şi 5. Cu vreo două săptămâni înainte de depunerea jurământului, s-a semnat contractul şi pe lotul 4, deci după plecarea fostului ministru. Noi n-aveam contracte pe loturile 2, 3 şi 4. De 30 de ani vorbim despre traversarea Carpaţilor şi de-abia în utimul an s-au încheiat contractele pentru loturile dificile, cele muntoase, cele care traversează munţii: 2, 3 şi 4. Pentru lotul de la Sibiu-Boiţa, termenul de finalizare este undeva în mai 2023. Toate semnalele noastre sunt că undeva în această săptămână vom da spre circulaţie, deci înainte cu aproximativ 6 luni, vom da în circulaţie lotul Sibiu – Boiţa”, a afirmat Grindeanu.

Publicitate

În ceea ce priveşte lotul Piteşti – Curtea de Argeş, aici sunt necesare exproprieri suplimentare.

„Pe celelalte vorbim de exproprieri suplimentare. Nu poţi să începi o anumită lucrare dacă nu ai anumiţi paşi procedurali făcuţi. În momentul în care intri şi implementezi un proiect mai apar situaţii cum e cea pe care aţi amintit-o de exproprieri suplimentare. Despre asta este vorba pe lotul Piteşti – Curtea de Argeş. Pe Piteşti – Craiova (drum expres – n.r.), lucrurile merg foarte bine. S-au recepţionat anul acesta cei 40 de km din tronsonul 2, acel tronson care ocoleşte Slatina şi Balşul. La anul în mod sigur se va recepţiona – de asemenea înainte de termen – tronsonul 3. Există semnale din partea celui care se ocupă de implementare că ar fi fost posibil să se finalizeze şi tronsonul 4, dar aici las un semn de întrebare, pentru că termenul de finalizare este 2024. În schimb, pe tronsonul 1 este o altă companie, sunt undeva la peste 50%. Au primit până acum două certificate negative pentru că ritmul nu este unul care să mă mulţumească şi să ne mulţumească. Termenul este ca undeva în două săptămâni să vină şi al treilea certificat negativ. Eu nu sunt în postura la Ministerul Transporturilor să urmăresc rezilieri de contracte. Pe mine mă interesează în primul rând ca acele contracte, dacă au fost semnate, să poată fi duse la bun sfârşit. Dar atunci când partenerii nu se ţin de aceste contracte, aplicăm aceste rezilieri schimbând undeva în primăvară cadrul legislativ şi fiind un pic mai stricţi din acest punct de vedere, iar aceste certificate intermediare negative ajutând la o presiune, dacă pot să o numesc pozitivă, asupra companiilor de a se ţine de tot ceea ce înseamnă termene şi ceea ce au semnat, până la urmă”, a susţinut şeful de la Transporturi.

Pe drumul expres Piteşti – Mioveni, ce va lega autostrada A1 Bucureşti – Piteşti de uzina Dacia de la Mioveni şi numeroasele companii din jurul uzinei, compania care trebuia să realizeze studiul de fezabilitate a dorit să rezilieze contractul, iar proiectul va fi preluat de Consiliul Judeţean Argeş.

„Pe Piteşti – Mioveni, a existat o licitaţie câştigată de o companie care să realizeze studiul de fezabilitate. Acea companie ne-a anunţat în urmă cu două luni că doreşte să rezilieze, şi am şi făcut acest lucru. Am semnat anul acesta 54 de protocoale prin care am descentralizat anumite lucrări mai simple către autorităţile publice locale. Unul dintre ele este acesta: am descentralizat această lucrare către Consiliul Judeţean Argeş. Sunt cei care se vor ocupa de acest proiect, ministerul plătind şi decontând tot ceea ce se întâmplă pe acest lot”, a adăugat el.

Întrebat despre tronsoanele Tigveni – Curtea de Argeş – Piteşti, din autostrada Sibiu – Piteşti, Grindeanu a precizat: „Pe toate aceste proiecte, parte dintre ele, au fost prinse pe POIM, vor fi fazate pe următorul program operaţional, pe POT. Şi atunci, în funcţie de cum sunt alimentate aceste conturi şi în funcţie de facturile care ne sunt trimise de cei care lucrează la aceste proiecte se decontează, fiind pe fonduri europene nerambursabile. Eu îmi doresc să meargă cât mai repede şi să fie fonduri cât mai mari”. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Turist salvat de Salvamont Sibiu

Drumeție în Munții Lotrului, pe Vârful Sterpu

Val de praf saharian peste județul Sibiu

Fată de 15 ani din Sibiu, dispărută

CSC Șelimbăr s-a despărțit de trei jucători

Bărbat dispărut din Miercurea Sibiului

Bărbat dispărut din Sibiu

Crosul Agnitei promite o seară de neuitat

Anunț important de la Ministerul Culturii