17.4 C
Sibiu
sâmbătă, 27 iulie, 2024

De la 1 ianuarie 2023 mai există o taxă: cea pe bacșiș

Știri din Județ

Deși aprobată de Senat din octombrie 2019, legea privind bacșișul a fost aprobată și promulgată abia în decembrie 2022. Astfel, de la 1 ianuarie 2023 toate localurile din România se supun noi legislații cu implicații birocratice, contabile și financiare.

Pe scurt, clientul unui local va primi mai întâi nota de plată. Pe aceasta va avea o rubrică pentru bacșiș care poate fi între 0 și 15%. Operatorii economici nu pot condiționa livrarea bunurilor sau serviciilor de bacșiș. Clientul trece procentul sau suma fixă pentru bacșiș și, apoi, primește bonul fiscal. Acesta va conține și bacșișul. Dacă se dorește și factură, bacșișul va fi evidențiat pe aceasta.

Publicitate

Ce se întâmplă cu bacșișul?

Firma nu poate asimila bacșișul nici cu veniturile, nici cu cheltuielile. Acesta va fi distribuit angajaților în baza unui regulament intern și va fi impozat la sursă cu 10%.

Legea definește astfel bacșișul: „Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.”

Comenzi la domiciliu cu sau fără bacșiș

Comenzile de la restaurante la domicliu sunt scutite de trecere bacșișului pe bonul fiscal. Totuși, dacă livratorul are opțiunea în aplicația de comandă pentru bacșiș, atunci acesta se trece automat pe bonul fiscal, separat.

„Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea “bacşiş”.” se precizează în lege.

Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr l-a cedat pe Visic