12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a descins în județul Sibiu

Știri din Județ

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a sosit azi noapte la Sibiu. Deși târziu el a avut o întâlnire până după miezul nopții cu producătorii din sectorul legumicol locali, conform lui Bogdan Trif, deputat PSD de Sibiu.

Dis de dimineață, de la ora 7 ministrul Daea a fost prezent la Direcția Agricolă, unde a avut videoconferință națională cu toți directorii din țară. Apoi a plecat alături de deputatul PSD, Bogdan Trif la Piața Cibin. Aici ministrul a vorbit cu câțiva vânzători și a cumpărat ceapă roșie.

La ora 10 a început Conferința regională Caravana Cunoașterii PNS 2023-2027 de la Biblioteca ASTRA. Aici, ministrul Daea a explicat oportunitățile de finanțare din Planul Național Strategic 2023-2027 și cum pot fi absorbiți banii europeni pentru agricultură. Au fost prezenți reprezentați APIA de la centrele județene din Sibiu, Brașov și Hunedoara.

”Caravana Cunoașterii” este un demers asumat de domnul ministru Petre DAEA, care are ca obiectiv diseminarea la scară largă a informațiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene, prin intermediul unor conferinte naționale șI regionale, astfel încât fermierii din țară să fie familiarizați cu noile oportunitati de finanțare pe care le au la dispoziție pentru a le investi în agricultură și dezvoltare rurală.

În cadrul evenimentului, Daea a prezentat participanților noutățile introduse de PNS 2023-2027, respectiv mutarea accentului de la conformitate, la performanță, creșterea ambițiilor în materie de mediu, climă și bunăstarea animalelor, flexibilizarea în stabilirea regulilor de eligibilitate și selecție, precum și extinderea sectoarelor pentru care se acordă finanțare din PNS: bunăstarea la taurine, investiții în perdele de protecție.

Alături de el, în prezidiu, au stat prefectul Mircea Crețu, deputatul Bogdan Trif și Adrian Pintea, directorul general APIA București.

Vizită în nordul județului Sibiu

Partea a doua a zilei a fost dedicată nordului județului Sibiu. La prânz, ministrul a vizitat ferma de lângă Mediaș, ce aparține celui mai mare producător agricol din centrul țării, Teodor Aflat. Acesta este considerat cel mai mare fermier de cultură mare din centrul țării, cu peste 8.000 de hectare cultivate. El este unul din cei 30 de fermieri asociați care cumpără în aceste zile fabrica de zahăr de la Luduș.

Ministrul Daea a fost invitat la ceremonia de semnare a contractului de vânzare a terenului fostelor sere din Dumbrăveni. La Primăria din localitate, cu o ladă de roșii pe masă, primarul Emil Dârloșan a prezentat beneficiile aceste vânzări pentru comunitate prin crearea de locuri de muncă în viitor la sere. Dumbrăveniul a fost celebru în România pentru serele legumicole, dar acestea au fost complet distruse în perioada 2002-2008, când s-au aflat în administratea Primăriei Dumbrăveni.

Programul vizitei de lucru a ministrului s-a încheiat Laslea, unde a vizitat o fermă de hamei, în suprafață de 20 de hectare, deținută de un investitor român.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri