4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Hai să dăm mână cu mână, în orele de program la stat

Știri din Județ

24 ianuarie are o însemnătate istorică uriașă pentru apariția statului român. Este prima etapă istorică a formării României ca stat independent, recunoscut pe plan internațional. Nu intru în detalii istorice. Dar astăzi am constatat, cu stupoare, cât de nesemnificativă este această zi la Sibiu. Prin comparație, 24 ianuarie, în Moldova este considerată zi sfântă și marcată cu mare fast.

Este drept că transilvănenii nu au avut niciun rol în Mica Unire, dar actul în sine este important pentru definirea noastră ca țară. Dar faptul că este o zi liberă și Guvernul a dat bugetarilor o mini-vacanță de 4 zile cu acest prilej, a arătat cât de neimportante sunt simbolurile naționale pentru cei din instituțiile statului.

Ideea de a marca Ziua Micii Uniri cu 6 zile mai devreme a fost motivată oficial de zilele libere. Totuși, de 1 decembrie, tot o zi liberă și tot o mini-vacanță, se desfășoară evenimente chiar în respectiva zi. Este drept, 1 decembrie a fost aleasă Ziua Națională a României. Revenind la 24 ianuarie, gestul de a marca cu o horă și un concert la prânz, în timpul orelor de program, ne demonstrează, încă odată, cât de plictisiți sunt cei de la stat de aceste sărbători legale care marchează momente istorice. Le punctează pentru că trebuie.

Vedem încă odată mentalitatea bugetarului român. Mereu primește cadouri de la Guvern, ca aceste mini-vacanțe, de care cei din privat nu beneficiază. Și pentru a nu-și strica vacanța marchează un eveniment atât de important cu 6 zile mai devreme. Mai mult, o fac în timpul orelor de lucru, pentru că la stat nu se poate organiza nimic cu angajații peste program. Pentru că ar însemna să meargă voluntar, din inimă, la un astfel de eveniment, nu obligat-forțat. Sau poate pentru că nu consideră că este cazul să își irosească orele libere, când le pot consuma, astfel, pe cele din timpul serviciului plătit de Statul Român.

Sincer, mai bine nu organizau nimic! Dacă și așa o fac doar pentru că trebuie și nu simt nimic pentru asta, mai bine nu o mai făceau. În România aproape 1,3 milioane de oameni sunt angajați la stat din totalul de 5,7 milioane. Adică aproape un sfert…

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș