spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Nicu Ștefănuță cere ajutorul urgent al UE pentru Republica Moldova, ca urmare a înrăutățirii situației de securitate (C.P)

Știri din Județ

Publicitate

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a transmis către mass media următorul comunicat de presă:


Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a inițiat un demers pe lângă Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Joseph Borrell, prin care solicită ajutor de urgență pentru Republica Moldova, ca urmare a declaraților Președintelui Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat public în această dimineață că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Moldova, un complot care ar implica mercenari din Federația Rusă, Belarus, Serbia și Muntenegru ce ar urma să răstoarne guvernul țării.

Declarația Maiei Sandu vine la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a interceptat planurile elaborate de serviciile secrete ruse de subminare a Republicii Moldova, afirmații confirmate ulterior de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Prin scrisoarea inițiată lui Josep Borrell, eurodeputatul Nicu Ștefănuță și ceilați cosemnatari de până acum (printre care se enumeră Radosław Sikorski, Reinhard Bütikofer, Guy Verhofstadt, Nathalie Loiseau, Dacian Cioloș, Petras Auštrevičius, Viola von Cramon-Taubadel, Jerzy Buzek, Andrzej Halicki) au cerut:

• Asigurarea Moldovei cu instrumentele necesare pentru a face față mai eficient riscurilor de securitate ale țării;

• Continuarea desfășurării activităților operaționale de identificare a tentativelor ce vizează destabilizarea țării, inclusiv prin dezinformare și atacuri hibride;

• Continuarea și accelerarea asistenței macrofinanciare și al ajutorului pentru sectorul energetic pentru Moldova;

• Continuarea sprijinului pentru agenda reformelor Republicii Moldova;

• Clarificări din partea autorităților din Serbia și Muntenegru, țări candidate la UE, privind

implicarea cetățenilor lor în planurile Rusiei.

Scrisoarea a fost semnată, până acum, de aproximativ 50 de europarlamentari din toate grupurile politice favorabile integrarii europene a Republicii Moldova.

“Europa trebuie să fie alături de Moldova cu toate forțele ei, așa cum am fost alături de poporul Ucrainei în 2013, în timpul Euromaidanului. Trebuie să protejăm democrația fraților noștri moldoveni, pentru că de fapt luptăm pentru propria noastră democrație”, declară Nicu Ștefănuță.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?