17.2 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

VIDEO: Chestiunea minorelor rome căsătorite în atenția Prefecturii Sibiu

Știri din Județ

Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu a convocat Grupul de lucru pe problematica romilor pentru a găsi soluții de prevenire a căsătoriilor fetelor rome minore și sarcinile la vârste fragede. Reprezentanți ai Poliției, DSP și Inspectoratului Școlar au prezentat programele lor, dar fără statistici clare la nivelul județului Sibiu.


Luminița Cioabă, singura reprezentantă a comunității rome a intervenit în ședință telefonic, din spital. Deși bolnavă, ea a ținut să puncteze problemele grave cu care se confruntă romii din județ. Luminița Cioabă a criticat lipsa de colaborare a autorităților cu comunitatea roma și absența reprezentanților romilor în instituții ca Prefectura, Primăria Sibiu, Consiliul Județean și altele.

Întrebați de reprezentanții presei prezenți la ședință, oficialii de la diferite instituții au spus că nu au date statistice, dar le vor pregăti. Poliția nu a putut oferi pe loc informații despre stadiul dosarelor în cazul fetelor răpite sau plecate din familii cu iubiți pentru a evita căsătoriile aranjate. Nici date despre intervențiile Poliției de a salva fete minore sechestrate de familie în condiții inumane pânâ la consumarea căsătoriei aranjate de părinți, adesea pe bani.

Totuși, o informație statistică a fost oferită de reprezentanta DSP Sibiu care a spus că anul trecut au fost 4 nașteri la fete de 13 ani în județ. Iar în total au fost 292 de nașteri la adolescente. Un studiu privat a arătat că cele mai multe nașteri la minore rome din România au loc în Regiunea Centru, din care face parte și Sibiul.

Descrierea situației din raportările oficiale pare roz, cu multe strategii, proiecte și programe pentru romi. Luminița Cioabă a punctat pe subiect și a spus că sunt strategii, proiecte, dar lipsește adesea finanțarea pentru implementarea acestora.

Un mediator comunitar al Primăriei Agnita a prezentat un studiu de caz recent al unei minore rome care a născut. Studiul, bine realizat, a arătat munca enormă depusă în teren de asistenții sanitati, școlari și cei comunitari. Totuși cazul a reliefat, din discuțiile ulterioare, că numărul acest asistenți este foarte mic raportat la cazuistica din teren.

Părintele Ioniță, preot la biserica din Gușterița și promotor al Șurei Culturale, a descris situația tragică din acest cartier în ceea ce privește mamele rome minore. El a criticat lipsa de implicare în teren a autorităților și a subliniat că adesea greul cade pe asociațiile din zonă, care au posibilități limitate de a sprijini aceste cazuri. El a descris situația din Gușterița unde este un singur asisten social, care are în teren și altă zonă, un singur mediator școlar și un singur mediator comunitar. Aceștia nu fac față la cazuistica existentă în cartier.

Prefectul Mircea Dorin Crețu a propus, la finalul ședinței, ca începând cu luna martie, membrii grupului să vină cu propuneri în Planul Județean de Incluziune a Cetățenilor Români Aparținând Minorității Rome, și împreună cu reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale să intre în dialog cu membrii comunităților de cetățeni români de etnie romă pentru prevenirea căsătoriilor timpurii și a răpirilor.

VIDEO: Ședința de la prefectură pe problema romilor din județul Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri