4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Clădiri din Sibiu, iluminate în roșu de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei din 24 martie

Știri din Județ

Aproape 60 de clădiri emblematice din România vor fi iluminate, pe 24 martie, în roșu, culoarea simbol a luptei împotriva tuberculozei. Împreună cu autorități locale și județene şi instituţii din 28 de județe, Parteneriatul Stop TB România se alătură eforturilor mondiale de conștientizare a populației cu privire la tuberculoză, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.

Clădirile iluminate de către Consiliul Județean Sibiu sunt:

1. Clădirea Consiliului Județean Sibiu

Și subordonatele:

2. Filarmonica de Stat Sibiu

3. Spitalul de Pneumoftiziologie

4. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale ”Cindrelul-Junii” Sibiu

Sloganul campaniei de informare și conștientizare pe care o derulăm anul acesta este #RespirăSănătos.

#RespirăSănătos înseamnă prevenire, identificarea simptomelor relevante şi diagnosticare în cel mai scurt timp şi tratament corect, continuu şi de calitate, până la vindecare. Înseamnă servicii de suport în comunitate şi susţinere financiară prin alocaţie de hrană pe toată perioada tratamentului pentru pacienţii cu tuberculoză.

#RespirăSănătos  înseamnă şi aşezarea pacientului în centrul sistemului de sănătate şi tratarea acestuia ca un întreg, nu ca o singură afecţiune. De aceea, anul acesta dorim să readucem în spaţiul public discuţia despre tuberculoză şi tulburări mintale, afecţiuni stigmatizante care, de cele mai multe ori, se întâlnesc şi se potenţează.

Astfel, pe data de 23 martie, începând cu ora 11:00,  organizăm evenimentul online ”Tuberculoza și sănătatea mintală”, transmis live pe pagina de Facebook a Parteneriatului Stop TB Romania (https://www.facebook.com/ParteneriatulStopTB). Împreună cu medici pneumologi, specialişti în sănătate mintală şi organizaţii ale societăţii civile care lucrează cu persoane afectate sau la risc de tuberculoză, vom încerca să punem pe agenda autorităţilor din sănătate necesitatea ca pachetul de servicii pentru tuberculoză să includă şi servicii pentru sănătate mintală.

Campania dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei face parte din activitățile Proiectului “Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunităţii” derulat de Fundația Romanian Angel Appeal – Apelul Îngerului Român în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește implicarea civică și capacitatea de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de TBC și/sau HIV prin intermediul Parteneriatului STOP TB România, astfel încât politicile publice propuse și implementate la nivel central și local în comunități să țină cont de vocea acestor cetățeni, urmând principiul „Nimic pentru noi fără noi”.

Parteneriatul Stop TB România

Persoană de contact:

Cristina Enache, Coordonator de proiect,

cristina.enache@raa.ro, 0721.271.470

* Cu toate progresele înregistrate în ultimii 20 de ani, România încă este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi și recidive de tuberculoză înregistrate anual. Ultimul raport publicat în 2022 de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) si Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a plasat România între cele 18 state cu prioritate ridicată pentru lupta împotriva tuberculozei din Regiunea OMS Europa şi pe locul 6 ca număr absolut de cazuri anuale (după Federaţia Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Turcia şi Kazakhstan).

Un sfert din populația lumii e infectată cu bacilul tuberculozei, conform estimărilor OMS. 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an şi 1,5 milioane de persoane  mor din cauza acestei boli. Pandemia COVID-19 a a avut un impact negativ puternic asupra programelor naţionale de diagnostic şi tratament al tuberculozei. În 2020, România a înregistrat una dintre cele mai drastice scăderi a numărului de cazuri din Regiunea OMS Europa (cu 35% mai puţine cazuri diagnosticate faţă de 2019). Aceasta se traduce în 2022 în creşterea numărului de cazuri grave de tuberculoză diagnosticate.

Pentru mai multe informații despre tuberculoză, puteți descărca online gratuit aplicația OneImpact România, disponibilă în Google Play Store și în Apple App Store, dezvoltată de Fundația Romanian Angel Appeal prin Fondul Global de Luptă Împotriva HIV, Tuberculozei și Malariei.

Sursa foto: Arhiva Spital TBC Sibiu
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș