spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

RomaJust ajută cetățenii discriminați cu asistență juridică pentru a-și cere drepturile

Știri din Județ

Publicitate

RomaJust este organizația care susține că „Nu ești singur împotriva discriminării!”.

Indiferent cât de descurajantă poate părea situația prin care treci, este important să știi că nu ești singur în lupta împotriva discriminării! Poate te-ai simțit, la un moment dat, lipsit de speranță, convins că dreptatea nu îți va fi niciodată făcută și că vei fi mereu tratat cu dispreț și marginalizat, în timp ce ceilalți își permit să-ți încalce drepturile, considerându-le doar niște cuvinte scrise pe hârtie.

Asociația Juriștilor Romi ROMAJUST poate veni în ajutorul tău împotriva abuzului sau infracțiunilor motivate de ură! Și ei o dovedesc cu următorul caz concret de discriminare petrecut în Sibiu, de care s-au ocupat prin asistență juridică.

Discriminarea nu rămâne nepedepsită.

Unui grup de copii beneficiari ai Asociației Speranță și Zâmbet din Cisnădie i s-a refuzat accesul la singurul ștrand din Sibiu din cauză că erau de etnie romă. Șase luni mai târziu, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat societatea comercială din Sibiu, care a interzis copiilor de etnie romă accesul la ștrand.

Incidentul de discriminare etnică din Sibiu  a avut loc la 1 iulie 2022. Un grup de copii romi mergeau la piscină în acea zi, în cadrul unui program de vacanță de vară organizat de Asociația Speranță și Zâmbet. Organizația oferă servicii sociale copiilor romi și români defavorizați și familiilor lor din Șura Mare și Cisnădie, iar ca parte a activităților lor, de obicei, îi duce pe copii la piscina din Sibiu sau Cisnădie în timpul verii. Deși grupul era format din 30 de copii și 15 adulți, organizatorii nu au considerat necesar să sune în prealabil la piscină, deoarece în anii anteriori nu au avut probleme cu intrarea acolo ca grup.

Când au ajuns la intrare, personalul le-a spus că piscina era rezervată, astfel că nu i-au putut lăsa să intre. După ce altor persoane li s-a permis să intre nestingherite, organizatorii din cadrul asociației au întrebat din nou personalul de ce nu pot intra. Personalul de la piscină a spus că acționează la indicațiile conducerii societății.

Agenții de securitate au răspuns în schimb cu declarații rasiste. Aceștia au spus că „piscina este rezervată oamenilor” atunci când președintele organizației, dna Jenny Rasche, a pus la îndoială măsurile discriminatorii de la fața locului. Doamna Rasche a vorbit, de asemenea, cu patronul, care a explicat că motivul pentru care nu i-a lăsat să intre a fost că el credea că grupul lăsase mizerie cu o zi înainte la piscină.  Doamna Rasche și părinții copiilor i-au explicat patronului că era pentru prima dată în acest an când copiii lor vizitau piscina, însă acesta a refuzat să le permită intrarea.  Ulterior, acesta a declarat, într-un interviu acordat presei locale, că nu îi mai primește pe romi la piscina sa. Doamna Rasche a înregistrat două clipuri video scurte cu modul în care au fost tratați la ștrandul Aqua Fun Sibiu.

ROMAJUST sprijină atât persoane, cât și comunități și organizații să lupte împotriva discriminării. În aceste trei cazuri, sprijinul a fost oferit în cadrul Proiectului Challenging online and offline Roma Discrimination in Europe COORDE (Combaterea discriminării online și offline a romilor în Europa) EC 2022 / 1.04.2022-31.03.2024, finanțat de Comisia Europeană prin Programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CERV-2021-EQUAL) care se adresează fenomenului de discriminare și a discursului instigator la ură împotriva romilor în mediul online și offline derulat de Asociația Juriștilor Romi în parteneriat cu European Roma Rights Centre, Forum for Human Rights (Slovacia) și Equal Opportunities Initiative Association (Bulgaria).

Este important să se sancționeze astfel de incidente de discriminare conform legii, astfel încât toți cetățenii, indiferent de etnie sau alte caracteristici, să aibă acces egal la servicii și facilități publice.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Sursa foto: Mediafax

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor

LOAMNEȘ: Investiții masive în școli