spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Dezvoltarea Aeroportului Sibiu se scumpește

Știri din Județ

Publicitate

Consilierii județeni au aprobat astăzi în ședința convocată de îndată creșterea cu 18,50% a valorii proiectului de dezvoltare a Aeroportului Internațional Sibiu. Suma actuală cu tot cu TVA alocată acestui proiect este de 321 milioane de lei.


Proiectul de creștere a valorii a trecut cu 17 voturi pentru, 5 abțineri și 5 voturi contra. Ședința desfășurată online a fost foarte aprinsă.

Laura Barac, consilier județean PSD a argumentat faptul că nu s-au primit justificări de la conducerea Consiliului Județean și de la cea a Aeroportului privind creșterea de 18,50%. Ea a spus că indicele de cost anunțat de Institutul Național de Statistică este de 13,99%. Ea a acuzat timpul scurt alocat, de 10 minute, pentru ședințele de comisii, chiar înaintea ședinței de plen. Barac a întrebat dacă Aeroportul va putea să suporte creditul contractat pentru fondurile neeligibile în condițiile în care cursele aeriene au scăzut.

FDGR-iștii au ieșit la atac

Consilierii județeni FDGR, Gabriel Tischer și Paul Porr au anunțat din start un vot de abținere. „Nu au trecut multe luni de când noi am aprobat o majorare a investiției cu 10%, argumentele de atunci fiind că majorarea va acoperi și viitoarele creșteri de prețuri. Al doilea motiv este că veniturile Aeroportului sunt în scădere și nouă nu ni s-a prezentat o prognoză din care să rezulte că vor avea capacitatea de a rambursa un credit suplimentar pe care vor fi nevoiți să îl acceseze pentru a finaliza investiția la această valoare”, a declarat Gabriel Tischer, FDGR.

Paul Porr a amintit ideea inițială a proiectului de a se publica un caiet de sarcini în reviste internaționale de specialitate. „În 2016, începutul anului 2017, a fost vorba de un caiet de sarcini, referitor la dezvoltarea globală a Aeroportului, iar acest caiet să fie publicat într-o revistă de specialitate în limba engleză și să se facă o licitație. Acest caiet de sarcini, după știrea mea, nu s-a făcut. În timp ce la Brașov, după doi ani, s-a făcut un aeroport, noi nu am fost în stare să facem un caiet de sarcini. Doamna președintă mi-a răspuns prin 2020 că acum avem pandemie și nu aruncăm banii pe caiete de sarcini. Pandemia a trecut și la anul, după cum se știe, nu mai avem voie să subvenționăm aeroportul conform unor norme care intră în vigoare în 2024”. Paul Porr, FDGR a arătat că sunt tot mai puține curse la Aeroport și riscăm ca sibienii să ia avionul spre destinații europene de la Cluj sau Brașov. „Deja a plecat Ryanair-ul de tot, Wizz-ul a redus zborurile, iar Brașovul nici măcar nu a deschis încă aeroportul. I-am spus doamnei președintă, tot în plenul CJ, că sibienii îi vor mulțumi că vor trebui să meargă la Brașov sau la Cluj pentru a lua avionul spre Londra sau spre Barcelona. Din păcate, așa se va întâmpla. Acum, la fel ca și la Spital, creștem prețul: dar pentru ce și de unde banii, este întrebarea mea”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului