10.4 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Evenimentul de Multiplicare – Conferinţa Educație și dezvoltare sustenabilă, în cadrul proiectului Erasmus+ EEP – ENVIRONMENTAL EDUCATION PROGRAMME

Știri din Județ

În data de 30 mai 2023, la Biblioteca ASTRA Sibiu, American Corner, a avut loc Evenimentul de Multiplicare – Conferinţa cu tema Educație și dezvoltare sustenabilă, în cadrul proiectului Erasmus+ “EEP – PROGRAMUL DE EDUCAȚIE PENTRU MEDIU– ENVIRONMENTAL EDUCATION PROGRAMME“, (Project n°. 2021-1-IT02-KA220-SCH-000024160). Proiectul desfășurat la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu este finanţat din fonduri europene, fiind parte din Programul Erasmus KA2-Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici.


Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu este partener în acest proiect, alături de alte 5 instituţii din spaţiul european, respectiv

• Istituto Europeo Studi Superiori, Reggio Emilia, Italia,

• Escola Secundária José Saramago-Mafra, Portugalia

• Colegio Santo Domingo Savio, Ubeda, Spania

• A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd, Nicosia, Cipru

• Istituto Formazione Operatori Aziendali, Reggio Emilia, Italia

Proiectul “EEP – PROGRAMUL DE EDUCAȚIE PENTRU MEDIU” își propune să exploreze o serie de probleme stringente din domeniul protecției mediului și să ofere instrumente educaționale practice și eficiente, cu un accent puternic pe grija pentru natură pe dezvoltarea durabilă. Obiectivul principal este promovarea dobândirii de către tineri de competențe și abilități de relaționare cu mediul, având în vedere larga preocupare în acest sens a școlilor din întreg spaţiul european.

Pe parcursul celor 2 ani de proiect, profesorii din școlile partenere colaborează la realizarea de materiale și activități care să trateze temele de mediu stabilite de comun acord, în strânsă relaţie cu Obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de ONU în Agenda 2030. Materialele realizate în cadrul proiectului sunt cuprinse într-un manual interactiv de educație ecologică și vor fi implementate în cadrul unui curs opțional dedicat elevilor de liceu.

Evenimentul de multiplicare a avut ca scop informarea grupurilor ţintă ale proiectului (cadre didactice, inspectori, factori de decizie din comunitatea locală) cu privire la obiectivele şi produsul final al proiectului.

Conferința a fost deschisă de dna director al Colegiului Național „Octavian Goga”, prof. Nicoleta Maier, care a prezentat implicarea instituției în proiecte europene de-a lungul timpului.

Dna inspector de proiecte educaționale și informatică, prof. Anca Voineag, a subliniat importanța proiectelor Erasmus+ pentru dezvoltarea de competențe transverasale în rândul elevilor și cadrelor didactice.

Coordonatorul proiectului, director adjunct prof. Corina Dragoman a prezentat invitaţilor cadrul general al proiectului EEP etapele parcurse şi stadiul produsului final.

Prof. Cosmina Almăşan a informat audienţa cu privire la structura cursului modular de Educaţie pentru mediu.

Prof. Codruţa Burlea a prezentat materialele didactice elaborate de profesori, cuprinse în cele 78 de planuri de lecţii pentru cele 26 de unităţi de învăţare, reliefând structura unui modul și a unei unități de învățare.

Prof. Mădălina Sibişan a oferit un exemplu de plan de lecție din Modulul 5 – Orașele circulare, cu titlul ”Cum putem contribui la transformarea orașului nostru într- o așezare umană sustenabilă”.

Un invitat special a fost Victoras Pallikaras, de la A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd, Nicosia, Cipru, care a prezentat secvența de lecție ”Citizen Science” într-o intervenție online.

Contribuţia elevilor a constat în prezentarea unui studiu de caz asupra sustenabilităţii municipiului Sibiu. Elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a au realizat acest studiu în municipiul Sibiu, aplicând chestionare membrilor comunității locale și intervievând personalităţi locale.

Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de Întrebări şi răspunsuri moderată de prof. Codruţa Burlea, în cadrul căreia s-au discutat aspecte legate de implicarea autorităților locale și a cetățenilor în transformarea Sibiului într-o așezare sustenabilă. Au contribuit la discuție

• dna. Fodor Maria, director Centrul Regional Meteorologic Transilvania Sud

• dna. prof. Ivan Ramona, Inspector școlar de biologie

• dna. Voineag Anca, Inspector școlar de proiecte educaționale și informatică

• doamnele Bugle Adriana și Grama Afrodita de la AdiEco

• dl. Macrea Rareș, manager public la Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu

• conf.dr. Isarie Claudiu de la Facultatea de Inginerie, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Proiectul va continua cu etapa de elaborare a platformei digitale pe care elevii și profesorii o vor putea folosi pentru a parcurge cursul de Educație pentru Mediu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș