spot_img
18.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Vizionarul de la Șmig

Știri din Județ

Publicitate

Nu știu de ce, dar parcă toți marii vizionari nu provin din orașe, ci din mici sate. Zilele acestea am cunoscut un om, puțin mediatizat, dar care stă de ceva ani în spatele unui proiect pilot important pentru viitorul planetei. Zilele acestea, lângă Mediaș, la un poligon de testare, firma Delgaz Grid, membră a grupului Eon, a pornit testele pe rețele și aparate a amestecului hidrogen-gaz natural. În ultimii 3 ani aceste proiecte pilot se fac în unele universități din lume sau în rețele test. România a devenit de ieri pionierul Europei la acest capitol, pe plan de testare comercială. Dar cine este omul din spate?

Publicitate

Cristian Călin este fiul satului Șmig. După ani de zile la Cluj unde a excelat în facultate, master și un doctorat în chimie, a fost integrat în compania de gaz. Ulterior preluată de Eon. Valoarea i-a fost rapid recunoscută și a îndeplinit funcții de conducere și coordonare a unor proiecte tehnice complexe. Dar visul său a fost tehnologia viitorului, dar a unui viitor eco.

La inaugurarea pentru politicieni și directori de instituții cheie din domeniu, Cristian Călin a vorbit ultimul. Așa se cade la noi. Primii sunt șefii, apoi politicienii și la urmă, cei mai importanți, oamenii care fac treaba. El a început prezentarea cu o viziune. Nu a lui, dar care l-a inspirat pe parcursul vieții. Viziunea aparține unui francez, Jules Verne, celebru autor de romane SF. Un vizionar și el. Acum 150 de ani, Jules Verne scria despre folosirea hidrogenului în energie. De câțiva ani, tot mai multe universități și companii mari fac teste pentru integrarea în gazul natural care alimentează industriile și casele cu hidrogen. În România, Cristian Călin este managerul de proiect.

La poligonul de testare al companiei de lângă Mediaș, echipa condusă de Cristian Călin a pregătit rețele, exact ca cele din teritoriu. Unele chiar cu petece. Pentru că sunt dese astfel de situații la noi. A montat aparate vechi și noi, fie centrale devenite antice, dar încă în uz de către populație sau sobe de teracotă, până la cele moderne. Și au testat amestecul hidrogen-gaz natural. Proporția de 20-80 la sută este una mare. Multe studii din alte țări au mers până la 5 sau 9%. De frică. Dar Cristian Călin a înțeles că rolul acestor teste este de a verifica structura instalațiilor existente în teren și a aparatelor. De a vedea riscurile și eficacitatea. Și totul a mers bine. Testele vor continua în poligon, apoi și pe viu, în două localități din județele Sibiu și Mureș.

Pasiunea lui Cristian Călin pentru proiect o poți vedea imediat. Nu doar la faza de implementare tehnică, ci și la abordarea temerilor oamenilor. Circulă pe internet rapoarte și mituri care spun că hidrogenul nu este sigur. El a studiat atent fenomenul și a văzut că este sigur. La fel de sigur cum este și gazul natural actual. Dacă respecți normativele în domeniu. Există temeri că trebuie schimbate aparatele actuale. A demontat și acest mit. A testat inclusiv arzătoare de sobe de teracotă, parțial ruginite. Adică orice situație existentă în piața românească.

Dar la o întrebare nu a putut răspunde. Prețul va fi mai mare sau mai mic? Un tehnician ca el va spune că mai mic. Dar nu ține de el. Prețul ține de companie, dar mai ales de politicienii care vor face regulile și taxele. Puțini știu că, la ora actuală, din prețul gazului natural, o foarte mare parte se duce direct și indirect, prin taxe la stat. Cristian Călin speră că prețul va fi mai mic. Mai ales că hidrogenul se poate produce mult mai ieftin. Dar, mai important, hidrogenul reduce emisiile de carbon din atmosferă. Plus că nu mai crează dependența de exportatorii de gaz natural, cum este Rusia.

După ani de pelegrinări prin țară și străinătate pentru tehnologiile gazului, Cristian Călin s-a întors, de ceva vreme, la Șmig. Acolo a ales să locuiască. În satul natal, într-o casă de lemn, eco. Seara, el dedică timp lecturii. Fie celei tehnice de specialitate, fie a vizionarilor de acum 100-150 de ani de la care încă avem multe de învățat.

Vizionarul de la Șmig, dr. Cristian Călin
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu