spot_img
16.8 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Să vină spărgătorii de grevă

Știri din Județ

Publicitate

Declarația dură a președintelui-profesor Iohannis la adresa profesorilor, care au decis să continue greva, este o nouă cărămidă pe piedestalul pe care s-a urcat președintele. Din ce în ce mai rupt de realitățile românilor, Iohannis pare că trăiește într-o altă „lume minunată”. O lume a adulației, a lipsei de critică, a ego-ului și cultului personalității.

Publicitate

Iohannis a mizat zilele acestea pe o strategemă. A chemat ieri sindicaliștii din educație la el și le-a promis un acord. A pus astăzi Guvernul să dea o ordonanță în care să le dea 1000 de lei brut și niște promisiuni. Apoi, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat nonșalant că greva trebuie să se încheie, pentru că s-a dat profesorilor ce au dorit. Dar sindicaliștii au cerut cu totul altceva. Nu promisiuni, ci măriri de salarii cu cifre clare. Și nu au primit. Așa că vor continua greva.

În acest moment, Iohannis, pregătit să iasă public ca salvator al României educate, a produs un discurs execrabil și cam nedemocratic. Acum 100 de ani, în Statele Unite, când oamenii făceau greve, erau bătuți cu bastoane și acuzați că sunt comuniști. Mentalitatea bogațiilor din SUA, care controlează politicul, a fost mereu împotriva grevelor. Să nu uităm că președintele Iohannis este un acolit al americanilor. Unii spun că o marionetă a lor, dar asta este greu de demonstrat.

Așa că astăzi, Iohannis, din turnul său de fildeș, a dictat ca un tribun: cine îndrăznește? O frază cheie. Altfel spus, dialogul pentru el, negocierea cu sindicatele a fost doar un joc de imagine. Iar cine îndrăznește să îi strice acest joc va fi…. Chiar așa? Cine îndrăznește ce va păți? Va trimite Iohannis jandarmii să bage profesorii în dube? Sau va pune polițiștii locali la catedre, după modelul Primăriei Sibiu care i-a detașat la Serviciul Urbanism? Sau va băga spărgători de grevă afiliați politic?

Iohannis nu a înțeles niciodată dialogul și negocierea. O știu de pe vremea când era primar la Sibiu. Atâta timp cât el știe ce este mai bine, nimeni altcineva nu are dreptate. Și cuvântul lui este lege. Ieșirea de astăzi arată, încă odată, incapacitatea de a juca rolul de mediator social al președintelui. El nu poate fi de partea Guvernului și a politicului. El trebuie să fie echidistant și să caute soluții comune pentru ambele părți.

Să nu uităm că, programul lansat de el, România Educată este un fiasco. Procentul din PIB pentru educație, în loc să crească, a scăzut foarte mult. Acum profesorii continuă greva. Indiferent de ce spune Iohannis. Mai grav, în curând, au anunțat și angajații din sănătate că intră în grevă. Urmează și CFRiștii. Și poate și alte categorii de oameni nemulțumiți. Oare președintele Iohannis îi va certa pe toți? Cum îndrăznește președintele Iohannis?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare