27.9 C
Sibiu
marți, 23 iulie, 2024

USR: Primăria Șelimbăr, nepregătită pentru deschiderea liniei de finanțare destinată construirii unei școli verzi (C.P)

Știri din Județ

Fliliala locală USR Șelimbăr a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:


În ultima ședință a Consiliului Local Șelimbăr, majoritatea formată din membrii PNL-PSD-PMP a respins un proiect de hotărâre care viza construirea unei școli cu finanțare prin PNRR, suma alocată putând ajunge până la 8 milioane de euro. 

Publicitate

Cu toate că era cunoscut faptul că vor fi disponibile fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiecte, Primăria Șelimbăr a fost nepregătită pentru deschiderea liniei de finanțare destinată construirii unei școli verzi.( Componentei C15: Educație, Reforma 6, care vizează actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice în proiectarea, construcția și dotarea instituțiilor de învățământ preuniversitar.) În ciuda informațiilor prealabile privind alocarea fondurilor europene, nu s-a luat nicio măsură pregătitoare, cum ar fi achiziționarea terenului necesar, pregătirea documentației pentru depunerea cererii de finanțare sau înființarea unui departament specializat în gestionarea fondurilor europene.

Consilierii USR au propus un proiect de hotărâre care să permită comunei Șelimbăr să participe în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență și au solicitat convocarea unei ședințe de consiliu de urgență pentru ca Primăria să poată depună proiectul în timp util. Data limită pentru depunerea cererilor de finanțare era stabilită pentru 5 iulie 2023. Însă nu a fost considerată o prioritate, astfel încât solicitarea consilierilor USR a fost respinsă.

“Această situație demonstrează în mod clar discrepanța dintre promisiunile primarului Marius Grecu și realitatea de zi cu zi. De aproximativ 13 ani se știa că este necesar să se identifice urgent un teren pentru construirea unei unități de învățământ. Cu excepția unei proceduri eșuate în anul 2017, nu s-au luat măsuri pentru a găsi un astfel de teren. În declarațiile publice, primarul menționează crearea unor locuri de învățământ care urmează să fie construite în viitor, deși acestea sunt doar promisiuni fără suport real. O școală nouă este o necesitate reală față creșterea populației școlare, însă demararea unei investiții este întârziată de lipsa terenului, iar până la adoptarea noului PUG va mai trece o perioadă de timp”, a declarat Daniel Vidrighin-Bratu, liderul consilierilor USR din Șelimbăr.

În plus, în aceeași ședință, aceeași majoritate a hotărât că nu este necesară achiziționarea a patru microbuze destinate transportului elevilor, un alt proiect inițiat de consilierii USR. Motivul invocat de aleșii locali a fost că nu este nevoie, chiar dacă unul dintre microbuzele aflate în uz este într-o stare avansată de uzură și poate reprezenta un pericol pentru siguranța elevilor. 

Din cauza autosuficienței sau pur și simplu nepăsării liderilor locali ai comunei, oportunități importante de finanțare și dezvoltare a infrastructurii școlare sunt pierdute într-un moment în care Șelimbărul se află într-o continuă expansiune demografică.

“Chiar și în contextul disponibilității fondurilor europene prin PNRR pentru proiecte de infrastructură educațională Primăria Șelimbăr nu a reușit să se pregătească, iar acest lucru ne arată clar de fapt care este viziunea celor care pledează pentru <<România Educată>>”, a mai precizat Daniel Vidrighin-Bratu.

FILIALA LOCALĂ USR SELIMBAR

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri