spot_img
10.7 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Un cetățean acuză probleme grave de mediu la Dumbrăveni. Instituțiile nu au găsit nimic…

Știri din Județ

Publicitate

O nouă situație de poluarea a mediului în județul Sibiu sesizată de cetățeni, dar neconstatată de instituțiile abilitate. Acum cazul orașului Dumbrăveni. Un cetățean a sesizat timp de o lună de zile toate instituțiile abilitate de faptul că deșeurile de constucții rezultate de la lucrările publice din centrul orașului și nu numai sunt depozitate în trei zone neconforme și fără autorizații. Dar instituțiile neagă evidența din teren și fotografiile. Nu este primul caz de acest fel în județul Sibiu.


Sătul de nepăsarea autorităților la acest caz de poluare continuă a mediului, domnul I.C. a apelat la presă pentru a mediatiza cazul. După ce a mers în teren astă vară și a identificat în orașul Dumbrăveni și satul Saroș trei zone unde se depozitau deșeuri de contrucții rezultate de la lucrările din diferite zone ale orașului, mai ales din cea centrală.

Depozite de deșeuri din contrucții și nu numai, rezultate din lucrările contractate de Primăria Dumbrăveni

Diferitele lucrări, inclusiv pe fonduri europene, ale Primăriei Dumbrăveni în zona centrală a orașului, dar și alte zone au fost contractate de diferite firme. Nimeni însă din 2022 nu pare să observe unde merg deșeurile rezultate din aceste lucrări. Un cetățean a identificat, filmat, fotografiat și documentat trei zone unde s-a depozitat constant, fără avize și acte legale: Zona Poligon, Zona Pârâul Biertanului și Zona Hula Cund.

În zona Poligon aceste deșeuri sunt depozitate pe o pășune închiriată pe 10 ani de către un crescător de animale. Pășunea este declarată ca atare, înregistrată și subvenționată de către APIA. Aici a fost văzut chiar și viceprimarul orașului direcționând amplasarea și manevrarea deșeurilor din construcții. În proxima apropiere a depozitării de deșeuri există o arie protejată Natura 2000 – Pădurile de stejar pufos de pe Târnava Mare ROSCI0186.

În zona Saroș, deșeurile au fost depozitate în albia de protecție a pârâului Biertanului, ajungând până în firul apei, iar în zona Hula Cund tot în pășune, la marginea drumului județean.

„Începând cu câteva luni în urmă, pe fondul unor lucrări de reabilitare a centrului orașului Dumbrăveni și a altor proiecte desfășurate pe cuprinsul UAT Dumbrăveni, au început să fie depozitate în zone neconforme, fără niciun aviz sau autorizare legale, cantități importante, de ordinul miilor de tone de deșeuri provenite din decopertarea suprafețelor rutiere, din excavări și demolări, având în componență bolțari și blocuri de beton, bucăți de asfalt, piatră de pavaj din pavamentul istoric al orașului, amestecate cu alte sortimente de deșeuri (metal, textil, plastic, hârtie). Aceste cantități, conform contractului și procedurilor prevăzute ar fi trebuit procesate într-un depozit autorizat” relatează cetățeanul din Dumbrăveni. Iar fotografiile vorbesc de la sine!

Garda de Mediu Sibiu sesizată… a controlat după 30 de zile de insistențe

Este deja de notorietate viteza extrem de lentă de reacție a comisarilor Gărzii de Mediu Sibiu la sesizările de poluare a mediului de la cetățeni.

Și în acest caz, comisarului desemnat ia luat fix 30 de zile să ajungă la Dumbrăveni. Și să constate că nu a găsit nicio problemă. Așa reiese din răspunsul Gărzii de Mediu Sibiu. Nu este clar dacă au verificat toate cele trei zone sau au stat doar în biroul primarului din Dumbrăveni, unde au luat notițe. Altfel nu se explică diferența între răspunsul Gărzii de Mediu și situația din teren. Chiar dacă respectivii constructori ai lucrărilor publice, probabil sesizați de viitoarea inspecție, în 30 de zile au astupat două dintre zone cu pământ. Dar chiar și așa, resturile de deșeuri încă se văd.

Timp de 30 de zile au curs sesizările la Garda de Mediu Sibiu în scris, telefonic și în persoană. Când constructorii au terminat de acoperit cu pământ toate deșeurile a sosit și comisarul Gărzii în control. Iar răspunsul oferit cetățeanului frizează ridicolul. În loc să răspundă punctual sesizării cu detalii, se dau lămuriri despre proiectele pe fonduri europene ale Primăriei Dumbrăveni. De parcă respectivul comisar s-a dus la Primărie să ia notițe, nu să verifice situația din teren.

Ce spune legea despre deșeurile din construcții?

Legislația națională se bazează pe legea cadru (OUG 92/2021) ce stabilește Regimul deșeurilor, taxele și contribuțiile la Fondul pentru mediu. La aceasta se adaugă acte normative specifice de gestionare a deșeurilor industriale (care stabilesc normele pentru transportul deșeurilor, activitatea colectorilor, obligațiile OIREP-urilor ș.a.).

Conform OUG 92/2021 persoanele juridice din domeniul construcțiilor și demolărilor care generează deșeuri specifice acestor domenii trebuie să realizeze următoarele acțiuni:

● delimitarea unei zone speciale pentru colectarea selectivă a DCD-urilor și transportul deșeurilor;

● contractarea de servicii ale firmelor autorizate pentru colectarea, transportul, depozitarea, procesarea, valorificarea sau eliminarea DCD-urilor;

● respectarea normelor de protecție a muncii și a siguranței în construcții pentru gestionarea conformă a deșeurilor din construcții și demolări;

● întocmirea documentației și raportarea anuală la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a activităților generatoare de DCD-uri;

● evidența etapizată a deșeurilor pe durata unui proiect de construcție sau demolare.

Cine este cetățeanul care a făcut sesizările?

Am lăsat la urmă, pentru a nu influența subiectul relatat numele cetățeanului din Dumbrăveni. Ioan Adrian Cristea este consilier local de opoziție în Dumbrăveni. El a urmărit subiectul în ultimul an și a documentat poluarea respectivă. Tot el a sesizat și mai multe instituții din domeniu locale, regionale și naționale.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă