spot_img
22.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Reparație istorică: Statuia lui Gheorghe Lazăr salvată de avrigeni

Știri din Județ

Publicitate

Moment solemn astăzi la Avrig. Prin grija Primăriei, statuia lui Gheorghe Lazăr care ani buni a fost în Piața Mare din Sibiu, dar a ajuns abandonată, a fost instalată la Avrig. După restaurare, statuia a fost astăzi dezvelită în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul a 200 de ani de la moartea cărturarului.

Publicitate

Statuia realizată de Radu Aftenie și restaurată tot de el a fost dezvelită astăzi la Avrig în prezența ministrului Culturii, Raluca Turcan. Alături au fost primarul Avrigului, Adrian David, primarul Sibiului, Astrid Fodor, prefectul Mircea Crețu, vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca, directorul Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituță, directorul Bibliotecii ASTRA, Răzvan Pop, directorul direcției de Cultură, Dan Nanu.

Un ceremonial militar și religios a avut loc. Sculptorul Radu Aftenie, în scaun cu rotile, a fost prezent la eveniment.

Discursul primarului Avrigului, Adrian David:

Comemorăm astăzi 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, personalitate marcantă în istoria noastră, a avrigenilor dar și a tuturor românilor. Cu această ocazie, îl evocăm și îi cinstim memoria, așa cum se cuvine, aducând în prim plan viața și opera sa.

La Avrig, am declarat anul 2023, Anul Gheorghe Lazăr, deoarece am considerat că, în primul rând noi, avrigenii, avem obligația morală să îi păstrăm memoria vie peste veacuri. Aici s-a născut, aici a crescut și tot aici s-a întors înainte să moară.

Statuia lui Gheorghe Lazăr a fost mulți ani reper și loc de întâlnire pentru sibieni, în Piața Mare din Sibiu. Este o statuie în jurul căreia istoria vibrează și care impresionează prin grandoare și prin atenție la detalii. După ce am aflat povestea acestui monument, ne-am dorit să îl aducem aici, acasă la Lazăr, aproape de casa în care s-a născut, aproape de mormântul în care își doarme somnul de veci și de școala care i-a fost atât de dragă. Ne bucurăm că am reușit să facem lucrul acesta în acest an special, dedicat întemeietorului învățământului românesc. Pentru noi, acest monument are valoare artistică, istorică dar și sentimentală.

Îi mulțumesc pe această cale primarului municipiului Sibiu, d-nei Astrid Fodor pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitării noastre de a transfera statuia din domeniul public al municipiului Sibiu în cel al orașului Avrig. Astfel am putut face, în timp util, demersurile necesare privind restaurarea și amplasarea monumentului aici, înainte de împlinirea celor 200 de ani.

Îi mulțumesc sculptorului care a realizat în anul 1985 această statuie, dl Radu Aftenie, cu care ne-am consultat în permanență legat de tot ceea ce a ținut de restaurarea momumentului, d-lui Mihai Iancovescu Rudeanu, restauratorul care a reușit, după luni întregi de proceduri migăloase și tratamente să readucă statuia la starea inițială și de asemenea specialiștilor de la Muzeul Național Brukenthal, d-lui director Alexandru Chituță în special care ne-au sfătuit și ne-au fost aproape în această perioadă.

Îi mulțumesc d-nei ministru al Culturii, Raluca Turcan, pentru contribuția avută la aceste manifestări dedicate lui Gheorghe Lazăr. Avem datoria morală și responsabilitatea să-i păstrăm memoria vie peste veacuri și mă bucur că Ministerul Culturii ne este alături în acest demers. A meritat să facem toate eforturile necesare pentru a conserva această statuie pentru viitor. De asemenea, profit de prezența d-nei ministru, ca să-i mulțumesc pentru sprijinul susținut pe care l-a oferit Avrigului pentru reabilitarea Casei de Cultură, care este aproape gata și care va purta numele marelui cărturar.

Statuia lui Gheorghe Lazăr este de astăzi parte integrantă din existența noastră și a orașului și sper să fie o sursă constantă de inspirație pentru noi toți. Îmi doresc ca acest parc să devină un loc de întâlnire pentru avrigeni și pentru cei care ne vizitează orașul și să fie un spațiu în care poveștile și istoria să se împletească frumos. De acum încolo, să ne vedem La statuie!

Discursul ministrului Culturii, Raluca Turcan:

La Avrig, orașul său natal, am adus un omagiu celui care a transformat școala într-o oportunitate pentru cei mai mulți dintre copii, unii „de tot neștiutori” cum se spunea în vremea aceea, amintindu-ne semnificația profundă a eforturilor sale: accesul la educație înseamnă progres și o societate mai așezată și mai sănătoasă, aceasta este lecția pe care ne-o transmite, peste veacuri, demersul lui Gheorghe Lazăr.

Accesul la educație și accesul la cultură sunt și obiective ale României de acum. Tocmai de aceea, proiectele derulate de către Ministerul Culturii, printre care achiziția de carte pentru bibliotecile publice, consolidarea parteneriatului dintre instituțiile aflate în subordinea ministerului – teatre, muzee, teatre de operă, biblioteci și, pe de altă parte, școli și autorități locale, precum și eforturile noastre de a ne asigura că accesul la evenimentele culturale și achiziția de carte nu vor fi afectate de pachetul de măsuri fiscale ce urmează a fi adoptat de Guvern.

Le mulțumesc autorităților locale sibiene, doamnei primar Astrid Fodor, domnului primar Adrian David, al orașului Avrig, si domnului Alexandru Chituță, director al Muzeului Național Brukenthal, pentru inițiativa de a găzdui această ceremonie de comemorare a uneia dintre cele mai semnificative personalități ale României, Gheorghe Lazăr, care ne inspiră și astăzi prin viziune și perseverență.

Publicitate

4 COMENTARII

  1. Felicitări oamenilor care s-au ocupat de asta!

    Gheorghe Lazăr e un model pentru toți oamenii, dar mai ales pentru noi, românii. Ideile lui Gheorghe Lazăr să trăiască veșnic, să crească și să înflorească! Vivat, crescător, floreat!

    Baronul – cu care l-au pus pe Gheorghe Lazăr în Piața Mare din Sibiu la același nivel, asta când nu-l îngroapă pe Lazăr între dughene, scene sau patinoare – nu e un model nici pentru sașii lui, că o fost un satrap ordinar, ca satrapii de azi. Dacă „baronul” respecta decretul împăratului care le dădea drepturi românilor care „făceau armata”, nu ar fi fost mii de oameni morți, printre care și Horea, Cloșca și Crișan. Dar ticăloșii idioți, scurși din securitate, ostili poporului român, care conduc Sibiul, promovează memoria unui criminal.

  2. Felicitări din Iași pentru primarul orașului Avrig! Rușine și blestem asupra celor care l-au alungat pe Gh,Lazăr din orașul Sibiu!

  3. Personalitatile reprezentative ale poporului Roman nu mai incap in orasele tarii , ele la periferie asa considera conducatorii nostri . Vezi statuia unificatorului tarii Mihai Viteazu nu a mai incaput in centrul Oradei .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)