0.2 C
Sibiu
luni, 11 decembrie, 2023

Au fost lansate noile manuale de Istorie Bisericească Universală

Știri din Județ

Publicitate

Volumele de Istorie Bisericească Universală (IBU) apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, sub coordonarea părintelui prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, au fost lansate miercuri, 11 octombrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Lucrarea de proporții considerabile este realizată prin participarea cadrelor didactice care predau această disciplină la facultăţile de teologie din București, Sibiu și Cluj. Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului prof. univ. dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, fiind prezent coordonatorul colecției, pr. prof. Viorel Ioniţă , prodecanul facultății sibiene, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, unul dintre contributori, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, cadre didactice și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.


În deschiderea evenimentului, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula a evidențiat importanța celor două volume cuprinse în Colecția Cursuri, Manuale și Tratate de Teologie Ortodoxă a Editurii Basilica a Patriarhiei Române, aducând spre exemplificare manualul de Istorie bisericească a Sf. Ierarh Andrei Șaguna, manual ce marchează începutul studierii pe baza unui volum a acestei discipline la Sibiu.

Publicitate

„Având în vedere această lansare de volume asupra Istoriei Bisericești Universale; gândul m-a dus automat la părintele profesor Aurel jivi și la toți ceilalți care ne-au format în domeniul acesta, făcându-ne colegi parcă și prieteni cu marii profesori de Istorie Bisericească Universală. Fără să vreau, mă gândesc la părintele Ioan Ică senior, care ne-a pus în mână prima dată, traduceri corecte în domeniul Istoriei Bisericești Universale, cei care ne-au crescut și ne-au spus că nu e ușor să străbați o materie de genul acesta… Acum avem la dispoziție această lansare minunată din seria pe care Editura Basilica o realizează cu manuale și tratate de teologie muncite și coordonate de părintele Viorel Ioniță, consilier onorific al Părintelui Patriarh.” a spus pr. prof. univ. dr. Constantin Necula.

Un laudatio a fost rostit de către Înaltpreasfințitul prof. univ. dr. Laurențiu Streza, care a evocat câteva repere academice ce au permis pr. prof. dr. Viorel Ioniţă să aibă o viziune de ansamblu.

„Ne bucurăm că voi, studenții, veți avea acum posibilitatea să vă informați direct de la o sursă foarte generoasă. Manualul nu este totul într-o cercetare, într-o pregătire, dar este elementul fundamental, de la care se pornește apoi în elaborarea și aprofundarea unor subiecte spre care vă veți simți atrași pentru că aceste manuale vă oferă și o bibliografie generoasă” a spus ierarhul.

Preotul prof. dr. Viorel Ioniţă a prezentat într-o notă personală începuturile manualului de Istorie Bisericească Universală gândit, inițial în două volume, însă volumul al doilea este împărțit în două tomuri, având în vedere că ele cuprind o prezentare istorică a evoluției fiecărei Biserici Ortodoxe autocefale în parte.

Despre necesitatea creată la finalul anilor 90, de lipsa manualelor de IBU ce au dat naștere acestor volume din al cărui colectiv redacțional a făcut parte din partea a vorbit pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr.

Un cuvânt a fost adresat din partea cadrelor didactice prezente de către arhidiacon prof. univ. dr. Ioan Ică Jr. care a salutat că: „Istoria Bisericii Ortodoxe e pusă acum, în sfârșit în valoare în coordonatele ei autentice.”

Iniţiativa de elaborare a acestei colecţii de Tratate, manuale şi cursuri de teologie îi aparţine Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rostul lor fiind acela de a oferi o bază teologică comună pentru toţi profesorii şi studenţii de la facultăţile de teologie din Patriarhia Română.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri