spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Via Transilvanica poate fi explorată virtual pe Google Street View

Știri din Județ

Publicitate

Aproape 900 de kilometri din traseu sunt disponibili în imagini Street View


Începând din această toamnă, o mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil în imagini panoramice Street View, pe Google Maps. Aproape 900 de kilometri ai drumului pot fi explorați digital de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet. Via Transilvanica este proiectul Asociației Tășuleasa Social și reprezintă un traseu de mare distanță, un concept cunoscut și întâlnit în întreaga lume, fie că e vorba de drumuri de pelerinaj, cum ar fi El Camino, sau trasee naturale, precum Appalachian Trail.


Traseul Via Transilvanica are peste 1.400 km și pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin, pe malul Dunării. Două treimi din acest traseu sunt fotografiate și accesibile în Google Street View. Un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Sucevița, monument aflat pe lista Unesco World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuș sau vizita orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Natura este personajul principal al Viei Transilvanica: te poți plimba prin pădurile dese ale Bucovinei sau pe pajiștile din zona Viscri, să treci pe lângă o turmă de oi sau să te oprești să admiri Râpa Roșie de lângă Sebeș.  

Via Transilvanica este „drumul care unește”, drumul care aduce aproape comunitățile locale. Cu un click ajungi în satul Inlăceni, unde poți savura un moment de liniște în biserica unitariană, treci prin sate abandonate sau explorezi sate tradiționale precum Poiana Negri sau Obârșia Cloșani. Mai mult, te poți opri la una dintre  afacerile locale care oferă servicii de ospitalitate călătorilor pe Via Transilvanica și care pot fi găsite pe Google Maps pe traseu, precum această casă tradițională transilvăneană din comuna Axente Sever.   

”Temelia pe care s-a construit Via Transilvanica înseamnă un univers rural și un patrimoniu natural excepțional, trecând prin 2000 de ani de istorie, cultură și diversitate. Parteneriatul cu Google este absolut firesc, căci prezența pe Street View și Google Maps oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet. Fiecare poate să-și construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica. Oricât de mult am face noi ca Via Transilvanica să fie atractivă, ea va exista și va prospera atâta timp cât va fi vizitată și bătută de cât mai mulți drumeți, din cât mai multe colțuri ale lumii.” – Alin Ușeriu, fondator și președinte Tășuleasa Social

„De peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărășan și faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda. Cu acest nou proiect, invităm pasionații de drumeții, natură, cultură și istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României, pe Via Transilvanica. Cei de la Tășuleasa Social au creat ceva special, un drum care unește și aduce în prim plan locuri, oameni și povești autentice. Street View poate fi primul pas pe care viitorul drumeț pe Via Transilvanica îl face către pădurile Bucovinei sau pajiștile din Terra Saxonum.” – Elisabeta Moraru, country director Google Romania. 

Pentru preluarea imaginilor panoramice de pe Via Transilvanica a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul recumbent bike, echipat cu o instalație pe care se montează camera panoramică. Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună și s-a derulat în august – septembrie 2023.

Mai mult, în perioada următoare, ruta Via Transilvanica urmează să fie publicată pe Google Maps sub forma de „hiking trail”. Procesul de digitalizare a traseului Via Transilvanica și încărcare a lui pe Google Maps este realizat cu sprijinul companiei Globema, Partener Premier Google Cloud și Partener Premium Google Maps în România.

Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasa Social, inițiat în anul 2018, cu scopul de a pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României. Traseul este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care îl pot străbate la pas, cu bicicleta ori călare. La finalul lunii septembrie, Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului la ediția 2023 a European Heritage Awards, eveniment organizat de Europa Nostra, cea mai mare și importantă rețea dedicată patrimoniului din Europa, în parteneriat cu Comisia Europeană.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă