spot_img
16.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Parchetul General trebuie să ia măsuri la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Asta este strict concluzia mea. Și nu mă refer doar la cazul milionarului ucis și instrumentarea defectuoasă a cazului. Ci și la multe alte dosare, intrumentate adesea prost, motiv pentru care au picat în fața judecătorilor. Sau instrumentate cu plictis și încheiate, după o vreme, cu clasare. La Sibiu, pentru cine vrea să vadă, la Parchet este haos. Și credeam că după schimbarea procurorului șef de la 1 ianuarie, anul acesta, lucrurile se vor limpezi, dar nu a fost așa. Cazul mediatizat intens acum al milionarului tâlhărit și ucis, dezvăluie adevărata competență a Parchetului din Sibiu.


Dincolo de crasele gafe de comunicare din aceste zile, despre care am mai vorbit, în care astăzi se spunea presei că o informație este falsă, apoi a doua zi era dată de bună, activitatea în sine la caz a Parchetului, am aflat, pe surse, ca de obicei, a fost deficitară. Și nu doar a Parchetului.

Înțeleg că suntem în Ardeal și lucrurile se mișcă mai lent, dar asta nu este o scuză ca viteza de reacție a structurilor de comandă de la IPJ și Parchet să se miște în astfel de cazuri ca melcul. Mai ales în primele ore. Există reguli clare despre procedurile ce trebuie aplicate de organele legii în astfel de cazuri. Există comandă permanentă asigurată. Dar acestea sunt pe hârtie. Cazul acesta a scos la iveală faptul că aceste reguli NU au funcționat.

Să o luăm pe rând. Din nou, ne bazăm pe surse, pentru că avem o comunicare deficitară. Noroc cu presiunea presei, inclusiv la Parchetul General, care a obligat Parchetul de la Sibiu să încerce o comunicare mai rapidă și mai transparentă cu presa. Înțelegem că NU orice se poate da presei ca informație, mai ales în timpul anchetei. Dar, uneori, presa informată de Parchet, poate ajuta la soluționarea cazurilor. Altfel, se lasă loc la speculații și apar multe fake-news.

Cine a condus și coordonat cercetarea la fața locului și investigațiile ulterioare, în cazul omorului, de la momentul sesizării și până la momentul preluării anchetei de către procuror? O întrebare firească. La conferința de presă de ieri seară s-a prezentat procurorul criminalist Valentin Florescu. El a fost prezentat ca cel care se ocupă de caz. Dar sursele mele spun că nu el a fost primul procuror desemnat la caz, ci un altul. Apoi a fost numit el. De ce? Oare pentru că faptul că la cercetarea de la fața locului din primele ore, procurorul desemnat inițial nu s-a prezentat?

La ce oră au ajuns la fața locului ofițerii cu funcții de conducere care au atribuții directe și competențe de coordonare de cercetare la fața locului? Din informațiile mele abia după ora 6 dimineața, unii mai târziu, alții deloc. Iar din comanda Poliției Municipiului Sibiu cine a fost acolo în primele ore? Nimeni? De ce nu s-a apelat la câinii de urmă? IPJ Sibiu deține o astfel de unitate. Mai ales că avem și școala de dresaj pentru tot ministerul la Sibiu. De ce nu s-au impus rapid filtre la ieșirea din oraș? Datele prezentate ieri au arătat că răufăcătorii au plecat din oraș cu un taxi mult mai târziu. Iar de la locul faptei au plecat pe jos până în Șelimbăr. Este drept că primul echipaj de Poliție a ajuns foarte repede la fața locului. Și alte echipaje după ei. Dar au fost angajați operativi. Comanda unde a fost? În timp ce polițiștii ajungeau la casa milionarului, infractorii mergeau lejer pe stradă cu cagulele pe cap… cum o arată un video din spațiul public.

După primele cercetări la fața locului, acestea au fost reluate de la zero de o echipă de la București. Casa de peste drum, unde au pândit infractorii, a fost verificată după aproape două zile. S-a vorbit la conferința de presă de o echipă de 30 de oameni care lucrează la dosar. De colaborări cu inspectorate de poliție din țară și alte structuri. S-a spus despre preluarea și vizionarea a mii de ore de filmări de pe camere de supraveghere. S-a vorbit de identificarea unei persoane din Timiș care i-a dus pe infractori la Sibiu și apoi i-a găzduit și ajutat să fugă din țară. Acesta a fost prins. S-au intervievat zeci de martori.

Azi noapte, un făptaș a fost adus la Sibiu. Cu presa de față, să fie văzută reușita Poliției și Parchetului. Au prins unul din cei 3 criminali. Dar… supriză! De dimineață, făptașul a devenit liber. Pur și simplu, procurorul a spus că nu are dovezi indubitabile că a participat la jaful/crimă. Păi toți martorii? Toate camerele de supraveghere? Am aflat mai târziu că arestatul de astă noapte a fost indicat de cel prins anterior din Timiș. Dar nu cu nume și prenume, ci cu alte indicii. Oare primul și-a bătut joc de procuror? Și l-a dus pe o pistă falsă pentru a da timp celorlalți să fugă? Nu știm.

Am întrebat ieri ce a stabilit medicul legist ca metodă a morții milionarului. S-a spus că asfixiere mecanică. Dar procurorul a declarat că nu i-a spus medicul legist ce metodă. Deși există examinări care pot determina aceasta. Dar ce așteptări să mai am, când, tot procurorul de caz, citind ieri firul evenimentelor s-a bâlbâit la expresia „legăturii de tip Arbatachar”. Este metoda de tortură aplicată milionarului de către jefuitori. Legarea mâinilor și picioarelor la spate, în formă de barcă. Bâlba mi-a arătat că textul a fost scris de altcineva pentru procuror. Poate a fost un efort colectiv. Dar…

Lista întrebărilor fără răspuns poate să continue. Dar acestea sunt doar câteva din întrebările ce Parchetul General sau Inspecția Judiciară trebuie să le adreseze la Sibiu. Pentru că tot haosul acesta arată, pentru mine, o lipsă de profesionalism și de capacitate a unora de a-și face meseria pentru care sunt plătiți. Este inadmisibil ca la cazuri grave (tâlhărie, omor etc) șefii din Parchet și IPJ să nu fie de găsit la telefon. Chiar dacă este noapte! Cum spuneam la început există reguli și comanda trebuie asigurată 24 de ore din 24. Nu și la Sibiu, se pare.

Mai ales în contextul mutării comandamentului NATO la Sibiu gradul de eficiență al forțelor de ordine și ale procuraturii ar trebui să fie maxime. Doamne ferește de cazuri mai grave! La ce să ne așteptăm? Dar și acest caz va trece, ca altele în trecut, și oamenii cheie vor rămâne în funcții. Și toți acoliții lor. Pentru că așa este la Sibiu, ca în toată România: contează cine te susține, nu ceea ce faci. Iar dacă vreți să vă simțiți în siguranță instalați sisteme de alarmă, bare la geamuri, luați-vă câini, permis de port armă și firme de pază (din acelea reale, nu boșorogi obosiți pe post de paznici). Toate vă vor costa o grămadă de bani, dar vă veți simțiți mai în siguranță, într-un oraș în care forțele de ordine au dovedit deja că nu pot asigura acest climat de siguranță.

Publicitate

8 COMENTARII

  1. O analiză rece, corectă și obiectivă care scoate în evidență delăsarea, incompetența și lipsa de profesionalism a celor impamanteniti în funcții ptr care nu îndeplinesc minime cerințe.
    Este „meritul” clasei politice care a distrus tot ce înseamnă instituție publică pe principiul „Da, e prost, dă-i prostul nostru”. Poliția își continuă degradarea profesională într un ritm alarmant ptr ordinea și siguranța publică a cetățenilor României.

    • Vorbiți în necunostinta de cauza, Politia s a mișcat bine cu identificarea celor 3 dobitoci vreti sa i prindă asa în 5 minute. Ala a fost adus la Sibiu a fost clar ca nu este vinovat și a plecat, și în afara se mai procedează asa, zice ti k parca a venit apocalisa, cu răbdare ca i găsesc pe indivizi

  2. Păi dacă șeful IPJ Sibiu ne comunică în conferința de presă că doi dintre infractori au plecat în locul de origine respectiv Austria și Belgia. Locul de origine al lor este România nu Austria și Belgia. Probabil nu va lua nimeni nici o măsură împotriva incompetenței și ineficienței atât a poliției cat și a Parchetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă