spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

FOTO: Zeci de protestatari sibieni au ieșit astăzi în stradă să-și ceară drepturile

Știri din Județ

Publicitate

Protestele spontane care au avut loc astăzi în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu și în Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, proteste susținute în principal de categoriile de personal nemedical – administrativ – TESA , au adunat astăzi, în stradă zeci de angajați nemulțumiți.


Redăm mai jos memoriul în care este explicat motivul protestelor și comunicatul de presă emis de Uniunea Națională a Sindicatelor Tesa din Sănătate, care a fost preluat de mass-media nationala zilele trecute – Uniunea Tesa fiind forul care va negocia cu factorii decizionali rezolvarea problemelor exprimate de personalul Tesa din spitalele publice din țară:

Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate, afililată la Confederația Sindicală Națională MERIDIAN

Memoriu

către factorii guvernamentali

  • SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SIBIU
  • SPITALUL DE PSIHIATRIE SIBIU

Personalul nemedical din Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Sibiu și Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, care sunt spitale de monospecialitate, protestează pentru a atrage atenția guvernanților cu privire la faptul ca prin legile și ordonanțele așa-zise „ale Austeritatii” pe care le-au adoptat succesiv în ultima perioada, există temeri întemeiate cu privire la faptul că veniturile salariaților ar putea scădea drastic. Vorbim despre pierderi cuprinse între 250 și chiar peste 1000 de lei, în condițiile în care este posibil ca pentru personalul nemedical să nu mai poată fi  acordat cuantumul sporurilor pentru condiții deosebit de periculoase. 

     Acest lucru poate fi cauzat de faptul că personalul nemedical, personal tehnic administrativ, personal cu studii superioare, studii medii și muncitori, a fost scos din Anexa 2, Sănătate și introdus în Anexa 8, Administrație, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017. 

    În spitalele în care se tratează tuberculoză sau în spitalele de Psihiatrie este justificat ca întreg personalul sa primească sporul pentru condiții deosebit de periculoase.  De altfel, proiectul prin care Camera Deputaților a aprobat majorările salariale pentru angajații din Casele de Sănătate, a fost inițial aprobat de Senat încă din luna martie. Acel proiect, PLX nr.172/2023 conținea, la punctul 4,  inclusiv această prevedere – respectiv dreptul întregului personal care lucrează în spitale TBC, psihiatrie, infecțioase etc. de a beneficia de un spor pentru condiții deosebit de periculoase. *

 (*Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății –  proiect de lege adoptat de Senat în ședința din 13 martie 2023, cu respectarea prevederilor articolului 76 alin. (2) din Constituția României, republicată

Art. I , lit.b) se modifică și va avea următorul cuprins:

b) pentru condiții deosebit de perculoase: pentru personalul din unități, secții și compartimente de boli infecțioase, leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară și neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistență medicală de urgență (…) cuantumul sporurilor este de până la 85% din salariul de bază. Nivelul sporului se stabilește de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele representative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli”.)

 Din păcate, atât acel articol, cât și altele, care ar fi conținut prevederi în avantajul angajatilor din spitale, nu doar din Casele de Asigurări de Sănătate, au fost eliminate la votul din Camera Deputaților de marți, 14 noiembrie. 

Astfel, vom protesta pentru a atrage atenția guvernanților să nu scadă veniturile aflate în plata în acest moment,  mai ales ca inflația și puterea de cumpărare au atins cote alarmante la momentul actual! 

Vrem să înceteze discriminarea la care este supus personalul nemedical din spital, în condițiile în care guvernanții nu înțeleg că personalul medical și nemedical sunt o echipă, doar împreună putând asigura funcționarea la cote optime a unui spital! 

PREȘEDINTE SINDICATUL TESA SIBIU,

ODETA VEȘTEMEAN

Memoriul va fi depus către factorii decidenți, prin intermediul Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate


Proiectul de lege aprobat de Senat în luna martie 2023 și care ulterior, marți, 14 noiembrie, a fost adoptat doar parțial de Camera Deputaților – fiind pastrate doar prevederile pentru angajatii Caselor de Asigurări de Sănătate si fiind eliminate prevederile favorabile pentru angajatii din spitale:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă