spot_img
22.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Zilele Șaguniene 2023 la final. Lansare de carte la Avrig

Știri din Județ

Publicitate

Marți, 5 decembrie 2023 a avut loc ultimul eveniment aflat pe agenda Zilelor Șaguniene 2023, anume lansare a trei volume dedicate personalității ilustrului avrigean Gheorghe Lazăr.

Publicitate

După evenimentele din septembrie care au marcat 200 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Lazăr, Editura Andreiana a Mitropoliei Ardealului a oferit publicului două lucrări tematice. Este vorba delucrarea părintelui protopop Vasile Gafton, Gheorghe Lazăr (re)povestit și lucrarea lui Cosmin Cruciat, Ultimul mesaj al lui Gheorghe Lazăr: Amintește-ți că vei muri. La aceste două volume s-a adăugat în cadrul evenimentului desfășurat azi la Liceul Gheorghe Lazăr din Avrig și lucrarea colectivă coordonată de Prof.Petre Din, Gheorghe Lazăr-istorie, biografie și mentalități colective.

Evenimentul a fost deschis de Prof. Marcel Luca, directorul instituției de învățământ, care a salutat prezența oaspeților și a subliniat colaborarea bună dintre școală și Biserică, ce se concretizează în ultimii ani și prin manifestări deosebite organizate în cadrul Zilelor Șaguniene.

Prezent al eveniment, Dl. Prof.Marius Emilian Novac, inspectorul școlar general al județului Sibiu a creionat personalitatea lui Gheorghe Lazăr subliniind nevoia de cunoaștere a tinerilor a aspectelor legate de personalitatea acestui avrigean de marcă.

În continuare, Pr. Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, delegatul ÎPS Mitropolit Laurențiu la eveniment, a vorbit despre modelul pe care Gheorghe Lazăr îl reprezintă pentru contemporaneitate, atât din perspectiva omului mereu în căutare de perfecționare personală, cât și ca persoană conectată la realitatea socială românească și europeană.

Este îndeobște recunoscut faptul că situaţia şcolii de preoţi de la Sibiu se îmbunătăţeşte odată cu venirea la conducerea ei a tânărului Gheorghe Lazăr. Acesta foloseşte noi manuale apusene, traduse de el în româneşte, precum și cunoştinţele de drept canonic acumulate în timpul studiilor de la Viena. În ajutorul lui Gheorghe Lazăr este chemat tot de la Viena Moise Fulea, cel care a predat, între altele, şi „Manuarea protocoalelor matriculare”, adică noţiuni de administraţie bisericească, parte a dreptului bisericesc

          În împrejurări nefaste pentru cărturarul Lazăr, dar faste pentru cultura română, acesta, după ce se refugiază de la Sibiu la Brașov, ajunge la București odată cu familia logofetesei Bărcănescu, ca profesor particular pentru copiii acesteia. Ion Heliade Rădulescu arată că, în acest context, Gheorghe Lazăr deschide o școală privată la București (1816) în cadrul căreia le erau predate fiilor de boieri în limba română, gramatica, matematica și filosofia. Prin intermediul lui Iancu Văcărescu, tânărul învățat avrigean pătrunde în elita intelectuală română de la acea vreme, desfătându-se intelectual în compania banului Constantin Bălăceanu, a vornicului George Golescu, a mitropolitului Nectarie sau a logofătului Ștefan Nestor, profesor de drept la Academia Domnească din București. În aceste împrejurări, Gheorghe Lazăr își va etala și va impresiona prin competențele de pedagog, teolog și inginer dobândite în școlile urmate la Cluj, Sibiu și Viena” a arătat pr. Emanuel Tăvală.

Protopopul Avrigului, pr.dr. Vasile Gafton, a vorbit despre experiența sa legată de cunoașterea lui Gheorghe Lazăr și de importanța acestei personalități pentru localitate, fiind cel care a pus Avrigul pe harta culturii românești.

Dl. Cosmin Cruciat a prezentat ideea de la care a pornit realizarea cărții sale monumentale, implicațiile și legăturile pe care Gheorghe Lazăr le-a avut cu o serie de personalități ale vremii sale.

Moderatorul evenimentului, Prof. Petre Din a concluzionat și a încheiat evenimentul subliniind cât de importantă este cunoașterea în general, precum și studierea și asumarea acestei mari personalități a Avrigului în special.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)