spot_img
11.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Sibienii pot dona alimente în marile magazine în acest weekend

Știri din Județ

Publicitate

Doar în acest weekend, sibienii pot dona produse neperisabile din marile magazin din Sibiu. Clienții magazinelor vor putea achiziționa alimente care vor ajunge apoi la ONG-urile beneficiare ale Băncii pentru Alimente din judeţul Sibiu, adică ONG-uri locale care oferă servicii de asistență copiilor și tinerilor nevoiași, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor aflați în sărăcie, familiilor defavorizate etc.


Colecta Naţională de Alimente devine un eveniment marcant în calendarul anual al Băncilor pentru Alimente din România. An de an, cu acest prilej, comunităţi din toată ţara se unesc pentru a oferi hrană şi speranţă celor aflaţi în nevoie.

Pe lângă activitatea zilnică de a salva hrană de la pierdere şi risipă, în preajma sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, Federaţia Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu Băncile Regionale pentru Alimente din Bucureşti, Roman, Cluj, Braşov, Oradea, Timişoara, Constanţa, Craiova, Galaţi organizează Colecta Naţională de Alimente, o campanie de solidaritate de amploare, cu un impact semnificativ în viaţa celor în dificultate care cu greu îşi procură hrana de zi cu zi.

Colecta Naţională de Alimente este posibilă datorită implicării partenerilor deja tradiţionali ai Băncilor pentru Alimente care susţin şi zi de zi misiunea acestora de a lupta împotriva risipei alimentare şi a sărăciei: Lidl România, Penny|Rewe România, Auchan România, Kaufland România, CHEP România.

Persoanele pot achiziţiona şi dona alimente neperisabile din 811 magazine ale partenerilor, astfel:
– până pe 27 decembrie, la nivel naţional, în oricare dintre cele 353 magazine Lidl România
– până pe 27 decembrie, în 361 magazine Penny|Rewe România din toată ţara
– până la 27 decembrie, în 39 magazine Auchan România din toată ţara
– până la 27 decembrie, în 57 magazine Kaufland România din toată ţara.

Campania este însufleţită de sute de voluntari care au decis să ofere din ceea ce au mai preţios, timpul lor, pentru a fi prezenţi la intrarea în magazine, pe culoarele acestora, precum şi lângă cutiile de colectare a alimentelor. Ei sunt inima campaniei şi legătura directă dintre generozitatea comunităţilor din România şi persoanele care au mai mare nevoie de hrană. Astfel, în perioada 15 – 17 decembrie, clienţii vor fi ghidaţi şi încurajaţi de voluntari să facă un gest concret de solidaritate, prin cumpărarea şi donarea de alimente de bază neperisabile pentru cei în nevoie: orez, mălai, fasole, făină, ulei, zahăr, conserve de carne şi peşte, gemuri, cereale, paste, sosuri, patiserie ambalată, dulciuri etc. Produsele pot fi donate în cutiile speciale amplasate după casele de marcat în toate magazinele participante.

Fiecare aliment donat ajunge apoi prin cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente la organizaţiile partenere care au grijă de persoanele în nevoie. Bătrâni din cămine sau rămaşi fără sprijinul familiei, copii din centre de plasament, familii sărace şi numeroase, copii din centre de zi şi de recuperare, persoane cu dizabilităţi şi mulţi alţi oameni în nevoie beneficiază de această campanie menită să ofere nu doar hrană, ci şi speranţă şi alinare.

Iniţiativă cunoscută şi devenită deja o tradiţie în 30 de ţări din Europa unde există Bănci pentru Alimente, s-a dezvoltat încă din 2019 şi la noi în ţară, în parteneriat cu Lidl România. An de an, ni s-au alăturat alţi parteneri importanţi: Penny|Rewe România, Auchan România, Kaufland România. 

Cu fiecare campanie, numărul magazinelor a crescut, iar generozitatea românilor a sporit considerabil. Doar la colecta organizată cu ocazia sărbătorilor de Paşte din acest an, aproximativ 59.800 de români au pus în coşul bunătăţii darul lor pentru cei în dificultate şi au donat 29,9 tone de alimente. Prin Băncile pentru Alimente şi a celor 223 organizaţii partenere,
acestea au ajuns pe masa a 34.318 oameni în nevoie.

Creşterea inflaţiei, a preţurilor la energie şi combustibili din ultimul an a condus la creşterea costurilor de trai, la sporirea îngrijorării şi incertitudinii în viitor, în special pentru grupurile vulnerabile. În ţara noastră, din ce în ce mai mulţi oameni se confruntă cu sărăcia, fapt confirmat de numărul tot mai mare de cereri din partea organizaţiilor caritabile care solicită sprijin alimentar de la Băncile pentru Alimente. 

În prezent, acestea susţin la nivel naţional 690 de ONG-uri (cu 118 mai multe decât în 2022) care au în grijă peste 235.000 persoane vulnerabile (cu 25.000 mai multe decât în anul precedent), în cadrul unor servicii complexe socio-educative, de recuperare şi îngrijire.

„Persoanele la care ajung alimentele donate, deşi necunoscuţi, au chipuri concrete, demnitate, suflet, calităţi şi limite, ca fiecare dintre noi. Îi invităm pe toţi cei care merg la cumpărături în zilele colectei naţionale şi doresc să facă un gest de bine să se gândească că de sărbători au un invitat în plus la masă şi că punga specială pe care o primesc în magazin de la voluntari este de fapt farfuria pe care aşează cu grijă încă o porţie de hrană pentru alt oaspete, chiar dacă necunoscut, dar la fel de drag” – Gabriel Sescu – Preşedinte Federaţia Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.

Federaţia Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din Bucureşti, Cluj, Roman, Oradea, Braşov, Timişoara, Constanţa, Craiova, Galaţi, constituie o mare reţea naţională de solidaritate la dispoziţia societăţii, organizaţiilor caritabile şi a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existenţa surplusului de alimente şi cei care au mai multă nevoie de hrană. Băncile pentru Alimente colectează şi donează ONG-urilor partenere produse pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează. 

Obiectivul asumat al Băncilor este acela ca alimentele şi produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale, timp şi muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflaţi în dificultate şi care nu au putere de cumpărare, contribuind astfel şi la reducerea emisiilor de gaze produse de deşeurile alimentare.

FBAR se inspiră şi împărtăşeşte modelul Federaţiei Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA) şi este recunoscut ca membru asociat al acesteia. Din 2016, când a fost creată prima Bancă pentru Alimente din România la Bucureşti şi până astăzi, Reţeaua Naţională a Băncilor pentru Alimente a salvat de la pierdere şi risipă peste 18.648 tone de alimente, în valoare de peste 37,6 milioane euro. Aceste alimente s-au transformat în aproximativ 37,3 milioane de porţii de hrană pentru persoanele în dificultate.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă