spot_img
7.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

ECHIPA GALBENĂ, 4 ani de voluntariat în sprijinul comunității

Știri din Județ

Publicitate

Se întâmpla în 20 decembrie 2019, chiar înaintea Crăciunului. O mână de oameni cu suflet mare au decis să formeze un grup de sprijin pentru persoanele care treceau prin momente dificile și care aveau nevoie de o mână ajutor, în pragul Sãrbãtorilor.


Inițiativa a fost doar un preambul la ceea ce avea să urmeze. La câteva luni distanță, în 16 martie 2020, în România a fost decretată starea de urgență, iar dificultățile care au urmat au avut un impact enorm în viața fiecăruia dintre noi. Greu de imaginat și mai greu de gestionat. Acțiunile şi experiența voluntarilor aveau deja un impact considerabil în sânul comunității sibiene, ceea ce a făcut ca tot mai mulți oameni de bine să-și dorească să pună umărul la treabă.

„Astfel grupul se transformă în foarte scurt timp într-o echipă solidă, sudată în jurul doamnelor Daniela Cîmpean și Raluca Turcan printr-un leadership responsabil și puternic, valori sociale și morale unanim împărtășite, dar și print-un puternic spirit proactiv, direcționat constant către cazuri sociale delicate. Liderii au înțeles exact amploarea acestui eveniment, unic până atunci în viața fieăruia dintre noi şi au ales să se implice în toate activitãțile necesare comunității. Şi au rãmas alături de noi, 4 ani!”, a declarat Alina Huciu, voluntar în Echipa Galbenă Sibiu.

Ce au făcut voluntarii Echipei Galbene?

Voluntarii echipei, care ulterior avea să se numească Echipa Galbenă, provin din domenii de activitate din cele mai diverse: antreprenori, medici, profesori, oameni de de cultură, funcționari, arhitecți, ingineri și lista ar putea continua. Împreună au creat un nucleu puternic și indestructibil, care treptat a început să răspundă și altor nevoi.

Au finalizat multiple proiecte educațional. Printre acestea se numără oferirea de rechizite pentru elevii cu posibilități materiale modeste, burse de studiu, smart lab, premii pentru tezultate bune la învățătură, îmbrăcăminte pentru începutul anului școlar etc.

Componenta sanitară nu a fost uitată. Multiple acțiuni în pandemie, dar și după aceea au sprijint diferite instituții. Amintim sprijinul dat Spitalul Județean pentru construirea acoperișului, consultatii stomatologice pentru copii, dar și pentru seniorii din căminele rezidențiale, obiecte de igienă personală, măști, lenjerie pentru centre de recuperare.

Ajutoarele umanitare au fost la ordinea zilei. Fie că au dat ajutor în criza refugiaților din Ucraina sau sprijin cu obicete de uz casnic pentru copiii din Valea Plopului, iar lista este mult mai lungă.

Voluntarii Echipei Galbene au avut mereu în vedere latura spirituală. Aici au desfășurat mari proiecte pentru Centrul Social Sf. Nicolae, parohiile din Turnișor, Gușterița și Lazaret pentru sprijinirea unor persoane aglate în dificultate.

Proiectele culturale s-au ținut lanț în acești ani. De la Căsuțele galbene la Șura Culturală sau acțiuni culturale caritabile ori sprijin pentru Liceul de Artă. Acestea sunt doar o mică parte din proiectele culturale realizate.

La fiecare sărbătoare sau zi specială, voluntarii Echipei Galbene au pregătit și acțiuni recreaționale: acțiuni de Moș Nicolae, Moș Crăciun, 8 martie, Paști , 1 iunie, plimbări în parc pentru persoanele cu dizabilități fizice, seri la restaurant pentru copiii din familii defavorizate.

Dar ori de câte ori li s-a cerut ajutorul, în cazuri individuale, voluntarii au răspuns prezent: sprijin pentru solicitări trimise în urma unor evenimente neplăcute, cazuri grave de sănătate care necesitau ajutor din partea comunitații etc.

Ce îi motivează pe voluntarii Echipei Galbene?

Filozofia Echipei Galbene este una extrem de simplă: suntem în această lume pentru a face bine, iar pe calea binelui nu putem merge individual, ci împreună, suflet lângă suflet. Binele trebuie dăruit celui de lângă tine. Destinul care ne unește, este un destin colectiv. De aceea suntem convinși că tot ceea ce trimitem în viața celorlalți, se va întoarce în viața noastră, mai devreme sau mai târziu.

„La finalul anului 2023, cu 391 de acțiuni puse în slujba apeste 17000 de oameni putem păși, fiecare în parte, cu inima încărcată de recunoștință și bucurie în noul an pe care ne propunem să-l petrecem tot în mijlocul comunității sibiene. Ideal ar fi ca problemele să fie din ce în ce mai puține, semn că lucrurile merg într-o direcție bună, dar dacă nevoile vor depăși capacitățile de intervenție, echipa va spune prezent, așa cum a făcut de 4 ani încoace.” a declarat Alina Huciu, voluntar în Echipa Galbenă Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă