spot_img
10.7 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

CISNĂDIE: Adio școală și grădiniță în Cartierul Arhitecților. Consilierii USR și Cornel Vintilă de la PRO România s-au opus și proiectul a picat

Știri din Județ

Publicitate

Ședință de foc astăzi la Consiliul Local Cisnădie. Primarul Gheorghe Huja a încercat, din nou, să supună la vot proiectul care prevede achiziția unui extra-teren în Cartierul Arhitecților pentru a se construi o școală și o grădiniță. Proiectul avea nevoie de 13 voturi, dar a primit doar 12 de la PNL, PSD, FDGR și unul de la Pro România. Dar a picat prin voturile contra ale consilierilor USR prezenți și abținerea consilierului Cornel Vintilă de la Pro România. Sala de ședințe a fost plină de părinți din Arhitecților care au încercat să îi convingă și ei pe consilierii contra. Fără succes.


Aceasta a fost ultima încercare, în peste 6 luni de negocieri și voturi succesive, a Primăriei Cisnădie de a obține aprobarea Consiliului Local să cumpere 4.700 mp de teren la jumătate de preț în Cartierul Arhitecților pentru construcția unei școli și grădinițe.

Proiectul Primăriei era prevăzut inițial pe cei 7.800 mp deținuți în cartier, dar Guvernul a schimbat reglementarea urbanistică și s-a impus mărirea suprafeței. Singurul proprietar de lângă terenul Primăriei era un dezvoltator imobiliar, care a acceptat să vândă 4.700 mp din terenul său la jumătate de preț. A pus însă, o condiție: pentru că pierdea acel teren de construcții, a dorit să ridice clădirile de pe restul terenului său cu un etaj retras. Consilierii USR și Cornel Vintilă de la Pro România nu au acceptat.

Ședință cu acuzații dure și mulți nervi

Sala mică de ședințe a Consiliului Local era plină ochi la ora 14. Consilierii ședeau la mese, iar oamenii în picioare de jur împrejur. Tensiunea se simțea în aer și șușotelile erau pe subiectul școala în Arhitecților.

La ora 14 fix, primarul Gheorghe Huja a intrat în sală cu o mască pe față. A spus că este bolnav și nu dorește să intervină în discuții. Imediat după începerea ședinței, primul punct pe ordinea de zi a fost pus cel al achiziției terenului pentru școala din Arhitecților. Și a izbucnit scandalul… între consilieri.

A fost ca și cum ai arunca un chibrit aprins într-o baltă de benzină. Instant, cele două tabere USR și Vintilă de o parte și PNL de alta au început să se acuze. Viceprimarul Filip a cerut să prezinte punctul de vedere al Primăriei Cisnădie. Acesta a subliniat argumentele instituției pentru aprobarea proiectului. Apoi s-a prezentat votul din comisii, unde s-a subliniat că în fiecare comisie consilierii USR s-au împotrivit.

Președintele de ședință a dat liber la discuții. Rând pe rând, Cornel Vintilă (Pro România), Anca Tătaru (USR), Mihael Seușan (USR) și Ioan Sinkievici (USR) au încercat să aducă contra-argumente proiectului. Președintele de ședință nu i-a permis consilierului Adrian Daneș (USR) să ia cuvântul după restul colegilor săi, motivând că și cei din sală au dreptul să vorbească. Se referea la părinții veniți din Arhitecților. Când Daneș a insistat, președintele de ședință i-a replicat acid că Daneș mai bine venea la ședințele de comisie, unde este membru PLĂTIT și unde LIPSEȘTE de un an de zile!

Tătaru, Seușan și Vintilă au reușit să îl enerveze pe Huja

Primarul Gheorghe Huja, deși a promis că nu va interveni și l-a lăsat pe viceprimarul Filip să prezinte punctul de vedere al Primăriei, a izbucnit de mai multe ori, după intervențiile consilierilor de opoziție. „Mințiți!” a spus Huja de mai multe ori. „Nu vă este rușine?!” a continuat primarul care a demontat argumentele consilierilor USR și a celui din Pro România (Vintilă).

Contra-argumentele demontate rapid

Cornel Vintilă (Pro România) a spus că degeaba se laudă Primăria Cisnădie că transportă zilnic gratuit elevi la școlile din Cisnădie din Arhitecților, pentru că de două zile Guvernul a decis să nu mai finanțeze transportul școlar. Huja și alți consilieri au replicat dur la confuzia grosolană făcută de Vintilă: „Primăria Cisnădie plătește din BUGETUL PROPRIU de patru ani tranportul local al elevilor din Cartierul Arhitecțile la școlile din Cisnădie și înapoi. Nu cu bani de la Guvern.”

Cei 6 consilieri care au respins proiectul

Anca Tătaru, devenită consilier local în 2022, după demisia altui consilier USR votat de cetățeni a spus că în zona unde se vrea să se facă școala nu sunt utilități. Ea a spus că nu i se pare normal ca Primăria să tragă utilități acolo de la Bungard și Mohu pentru a profita dezvoltatorul imobiliar. Replica lui Huja a venit rapid și i-a spus consilierei că prin zonă trece deja magistrala de apă și Primăria Cisnădie are și proiect pentru canal din fonduri naționale. Iar datoria unei Primării este să tragă utilități, mai ales la o școală și grădiniță.

Mihaela Seușan (USR), consilier local din Cisnădioara, a declarat că ea ar vota școală, dacă proiectul nu ar fi condiționat de dezvoltatorul imobiliar care vinde terenul. Huja i-a reamintit că la ședințele din iulie anul trecut doamna Seușan și doamna Tătaru au declarat că vor vota proiectul așa cum a fost prezentat. Apoi, după două săptămâni, au întors votul, probabil convinse de cineva. Huja i-a acuzat pe consilierii contra că fac campanie electorală pe spatele părinților și copiilor din Arhitecților.

Apelul emoționant al unui părinte, întrerupt la mișto de un consilier USR

După ce consilierii contra și-au spus argumentele, cetățenii au primit cuvântul. Doar unul a reușit să se facă ascultat, consilierii fiind prea prinși să se certe între ei. Totuși, un tată din Cartierul Arhitecților a vorbit, emoționant, despre trauma la care sunt supuși copiii care se scoală de la 6 – 6.30 dimineața pentru a pleca la școală în Sibiu, datorită traficului. Plus drumul înapoi, la fel de anevoios. Se referea la copiii mici. Și i-a întrebat pe consilierii locali care au anunțat că votează contra proiectului dacă stau în Arhitecților și dacă au copii de școală? Nu i s-a răspuns.

Am remarcat, încă, cum consilierul USR, Adrian Daneș, aflat în apropiere de părintele vorbitor zâmbea ironic la acesta și tot ridica mâna să îl întrerupă. Ceea a și reușit de câteva ori, cu aroganță. Președintele de ședință la certat din nou pe Daneș și i-a amintit că de un an de zile nu vine la ședințele de comisii.

Sala de ședințe a fost plină. Unii au rămas la ușă

Dezvăluiri incendiare: „Aceștia sunt consilierii care votează contra”

Spre finalul dezbaterii tensionate, s-au făcut și multe afirmații care aduc niște dezvăluiri incendiare despre unii consilieri locali care au votat contra. Astfel, Cornel Vintilă (Pro România) a fost acuzat chiar de colega sa de partid, care a votat pentru proiect, că acesta parchează de ani buni mașina în Cisnădie pe loc de parcare cu plată cu un tichet emis de Consiliul Județean expirat din anul 2015. „Să mi-l dai jos” i-a replicat ironic Vintilă, aflat acum la al treilea mandat de la 3 partide diferite.

Huja l-a criticat și el pe Vintilă pentru că votează contra copiilor și tinerilor. Se referea la alt proiect de ordinea de zi, privind locuințe pentru tineret. Huja i-a amintit lui Vintilă cum a primit el casă săsească singur în curte cu 1.000 de mp în Cisnădie de la fosta conducere a Primăriei… la care Vintilă a replicat arogant: „Nu are doar 1.000 de mp”.

Tot Huja a dezvăluit faptul că Mihaeula Seușan (USR), profesor a primit locuință socială, o casă săsească, de la fosta conducere a Primăriei în Cisnădioara, după ce vându-se o casă în Cisnădie. Apoi și-a cumpărat locuința socială.

Proiectul a fost respins cu 12 voturi pentru (PNL, PSD, FDGR, Angela Luchian (Pro România), 5 voturi contra (USR) și o abținere (Cornel Vintilă, Pro România).

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă