spot_img
15.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

CISNĂDIE: Primarul va repune la vot proiectul școlii și grădiniței din Arhitecților. La cererea localnicilor

Știri din Județ

Publicitate

Dezbatere publică cu nervi și acuze de manevre politice la Cisnădie astăzi. Primarul Gheorghe Huja a organizat o întâlnire la cererea mai multor locuitori din Cartierul Arhitecților pentru a lămuri situația proiectului școlii și grădiniței. După ce la ultima ședință de Consiliu Local, consilierii USR au respins achiziția unui extra-teren necesar proiectului, locuitorii din zonă au cerut lămuriri.


Sala de Consiliu Local a Cisnădiei s-a dovedit neîncăpătoare. La întâlnirea cu primarul au venit numeroși cetățeni din Arhitecților. Unele mame au adus și copiii cu ele. Odată intrat în sală, primarul Gheorghe Huja a văzut consilieri USR și PNL așezați pe scaune, în timp ce oamenii stăteau în picioare. „Rog consilierii USR și PNL să iasă afară! Această întâlnire este doar cu cetățenii” a decretat primarul care a început să roage oamenii să se așeze și a dat prioritate femeilor.

Un consilier USR, Daneș Adrian s-a dat mai greu scos din sală. Primarul l-a apostrofat: „Nu ați venit de un an de zile la nicio ședință de Comisie a Consiliului Local”.

Interese personale și chef de scandal

În deschiderea întâlnirii, primarul Gheorghe Huja a prezentat pe scurt proiectul școlii și grădiniței din Arhitecților. El a precizat că trebuie să se cumpere o bucată de 5000 mp de teren în plus față de cel deținut de Primărie. Motivul este schimbarea legii anul trecut care impune suprafețe mai mari pentru școli. El a declarat că 3 consilieri USR din cei 6 au promis în iulie 2023 că vor vota pentru acest proiect, dar la finele lunii septembrie au votat contra. Fiind un proiect care necesită o majoritate de două treimi mai are nevoie și de un vot de la USR. Astfel proiectul a picat deși a fost votat de restul consilierilor PNL, FDGR, PSD și Pro România.

Mircea Orlățan s-a prezentat ca locuitor al Arhitecților și expert în investiții pe fonduri europene. Imediat a început să critice proiectul și să spună că primarul Huja, minte. După multe schimburi de replici între el și primar, mai mulți cetățeni prezenți au cerut să vorbească și ei. Dar Orlățan a continuat cu acuzele, multe exact cele spuse de consilierii USR în comunicatul de presă trimis recent. Dar a vorbit și despre canalizarea viitorului proiect și alte aspecte. Furia în sală a crescut și unii cetățeni au început să îl certe că nu îi lasă să vorbească despre școală. Primarul Huja s-a enervat și a chemat Poliția Locală să îl scoată din sală pe Mircea Orlățan. Acesta spunea în continuu că Huja minte.

După plecarea lui din sală, un angajat din Primăria Cisnădie a spus că soția lui Orlățan a făcut consultanță pentru un proiect pe fonduri al primăriei. Chiar renovarea unui liceu. Dar proiectul a fost respins la finanțare pentru că nu a fost realizat corect. Primăria a decis să ia alt consultant.

Cei trei USR-iști care au promis vot pentru, dar au votat contra

La ședința de Consiliu Local Cisnădie din iulie 2023 s-a discutat intens despre demersul Primăriei de a achiziționa extra-terenul. Dar și despre condițiile impuse la negociere de proprietarul terenului. În procesul verbal de ședință apar declarațiile consilierilor USR Tătaru Anca, Sinkievici Ioan și Seușan Mihaela care spun că vor susține proiectul. Dar la ședința de la finele lunii septembrie au votat contra, la fel ca restul consilierilor USR. Primarul i-a acuza de vot politic, contra cetățenilor.

„Vreau doar să vă spun că sunt de acord cu proiectul propus, chiar dacă mă doare foarte tare că sunt schimbări legate de urbanism, dar consider că este necesar o școală!” este declarația de la ședința din 27 iulie 2023 a consilierei USR, Anca Tătaru. Totuși în septembrie a votat contra.

Cetățenii prezenți la dezbaterea de astăzi au întrebat ce pot face ei. Unii au dorit să fie repus proiectul pe ordinea de zi și să vină și ei la ședință. Primarul a promis că va repune proiectul pe ordinea de zi, dar nu îi sfătuiește să vină la ședință. Nu dorește scandal. Totuși a sugerat cetățenilor interesați din Arhitecților să își contacteze consilierii locali și să îi convingă să voteze pentru.

La un moment dat, primarul Huja a spus că un consilieri USR a vrut să voteze pentru, dar i s-a spus de la partid că își va pierde funcția de consilier. El a precizat că în USR Cisnădie este o practică a schimbării consilierilor pe parcursul mandatului. În 2022, doi consilieri USR au pierdut mandatul la decizia partidului și au fost schimbați cu următorii pe lista de alegeri. Am cerut și punctul de vedere al președintei USR Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu pe acest aspect. Îl vom publica la momentul primirii acestuia.

Unii vor creșă, mulți vor școală

Un cetățean a întrebat de ce nu se poate face creșă. Și mai apoi școală în altă parte. Primarul Huja a explicat că proiectul este gândit pentru școală și grădiniță în baza sondajului realizat de Primărie în cartier. Iar locația aleasă este cea mi ușor accesibilă de copii, pe jos.

Același cetățean a insistat, exact ca în comunicatul USR, să se separe proiectul la vot: achiziția terenului să nu fie condiționată de negocierea cu proprietarul. Huja a explicat că nu se poate. Proprietarul este străin și prin avocați a stipulat că acceptă să renunțe la 3 blocuri de pe parcela respectivă și să vândă la jumătate de preț decât valoarea pieței, dacă i se acceptă în loc de mansardă să facă etaj pe restul blocurilor. Și să reducă locurile de parcare de la 1,3 la 1,1. Fără aceste condiții, refuză să vândă terenul.

Concluzia: Oamenii vor școală și grădiniță. Totul ține de votul consilierilor USR

La final, primarul Gheorghe Huja a spus că va repune pe ordinea de zi a ședinței consilierilor locali același proiect. Dacă va fi votat și de cei de la USR, acesta va trece. Odată încheiată tranzacția pentru teren, se vor accesa fondurile pentru construcție.

Dar totul depinde de votul consilierilor USR. Dacă se vor opune, din nou, Cartierul Arhitecților rămâne fără școală și grădiniță.

VIDEO: Înregistrarea dezbaterii de la Cisnădie

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Deci Sibiu Independent e deținut de ceva PNL-ist? Ați Fa it exact jocul lui Huja, să denigrați pe singurii care se opun modificării PUZ-ului, doar că așa dorește un magnat imobiliar. Cum e posibil să decidă soarta unui cartier un așa zis dezvoltator? Voi de ce nu ați precizat că prin modificarea PUZ-ului se aduce apa și canalizarea la ușa dezvoltatorului, unde momentan trebuia să o facă pe banii lui. Și de pe urma modificării de PUZ va mai beneficia un mare domn dezvoltator.
    Fiți corecți și la adevăr, nu mai manipulați oamenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă