spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

OPINIE: Protestul fermierilor, între minciuni și adevăruri

Știri din Județ

Publicitate

Nu contest dreptul oricui de a protesta. Suntem o țară liberă. Dar mă deranjează minciuna și mici adevăruri îmbrăcate în mari minciuni, folosite în scop manipulator. Mai ales în an electoral. Și mai ales că există implicații politice. Astăzi voi scrie strict despre protestul fermierilor și voi analiza punctual câteva din doleanțele lor, expuse și la Sibiu. Dar și despre oamenii implicați în proiect.


Din lunga listă de cereri făcută de fermieri, mi-au atras atenția câteva elemente. Din discursurile lor publice, prin intermediul presei, am observat iar câteva lucruri. În fapt, la Sibiu, protestul preia același mesaj care este dus de fermieri la nivel național. Din start, m-a contrariat cât de rapid și eficient s-au organizat fermierii. Probabil le-a ajuns cuțitul la os, cum spune expresia românească. Dar am remarcat că la proteste nu sunt micii fermieri, ci doar cei mari.

Una din primele cereri este să se derogheze, încă un an, GAEC 7. Pentru omul de rând asta nu înseamnă nimic. Pentru domeniul agriculturii este o cerință cheie a Uniunii Europene. Acordarea de subvenții doar pentru terenurile agricole care rotest culturile. Astfel, solul nu este distrus cu aceeași cultură, an de an. Agricultorii români nu vor să rotească aceste culturi. O altă cerință este să se amâne și aplicarea GAEC 8. Altă cerință a Uniunii Europene care prevede ca minim 4% din suprafața agricolă să nu fie cultivată pentru a crea fâșii împădurite și a favoriza biodiversitatea. Multe asociații spun că datorită culturii agricol excesive se distruge o parte a faunei României.

Cele două cerințe ale agricultorilor se aplică doar la terenurile peste 10 hectare. Deci micii fermieri nu sunt afectați. Doar cei mari.

Multe cerințe din lista fermierilor au legătură cu subvențile. Aceștia declamează presei că au cele mai proaste subvenții din Europa. Lucrul acesta este fals. Statistica oficială a Uniunii Europene arată că România este pe locul 6 în Europa la capitolul subvenții. Este adevărat că, Guvernul României a decis cum se împart subvențiile. Nu Uniunea Europeană, care a dat banii. Astfel, unele se dau direct, altele indirect prin diferite programe. Dar tot în agricultură ajung.

Totuși, fermierii români protestatari nu sunt mulțumiți. Ei vor mai multe subvenții și mai multe concesii financiare. Argumentul lor este că nu câștigă suficient. Dar tractoarele de peste 100.000 de euro de la protest și mașinile tip jeep la fel de scumpe arată altă situație. Nu sunt chiar așa săraci.

Problema este în altă parte: eficiența muncii. România este pe primul loc în UE la forța de muncă implicată în agricultură și zootehnie. Asta în condițiile în care nu suntem printre primii la suprafața agricolă cultivată și nici la număr de animale. Concluzia: muncesc mulți și prost. Pentru că la capitolul productivitatea muncii și în agricol și în zootehnie ne depășesc țări care nu au nici pe sfert capacitatea noastră.

Și o ultimă cerință, pe care o mai analizez, este cea legată de străini și accesul acestora la achiziția și arenda de terenuri agricole. Fermierii români vin cu discursul AUR, pe care îl regăsim în mai multe puncte, și cer să nu fie lăsați străinii să ne cumpere pământul.

Ajungem și la protestatari. Mă opresc astăzi strict la Elena Nicoleta Răspop, auto-declarată lider al protestului fermierilor la Sibiu. Intens promovată de un ziar local pentru această calitate, chiar și cu poze cu ea la volanul unui tractor foarte scump. Ca o paranteză, printre cererile fermierilor este scoaterea ITP pentru mașini agricole și echivalarea categorie B (pentru mașini mici) cu TR (tractoare, utilaje agricole). Ceea ce ar crea o discriminare în rândul șoferilor.

Elena Nicoleta Răspop, fostă Negrilă, este de loc din Ocna Sibiului. Alături de familia sa se ocupă de agricultură, cum declară chiar ea. Soțul ei, la fel. Am remarcat, în fluturașul distribuit de fermieri cu cerințelor lor, că la început scrie clar că nu este vorba de apartenențe politice. Totuși, Elena Nicoleta Negrilă a candidat la alegerile din 2020 la Consiliul Local Ocna Sibiului și la Consiliul Județean Sibiu. Alături de membrii familiei sale. Unul a și fost ales la Ocna, consilier. Toți au candidat de la partidul ALDE. Poate că acum aceștia nu mai sunt la ALDE. Partidul a fost absorbit de Pro România și membrii au fugit pe unde au putut. Mulți, însă, îi regăsim astăzi în AUR. Nu spun că lidera protestului este membru AUR, doar că a candidat la alegeri de la ALDE.

Oricum este de laudă că la 28 de ani are o afacere așa de mare și firma familiei sale, Agronil Srl, cu 2-3 angajați a reușit o cifră de afaceri bună în pandemie de 2-3 milioane de lei, cu profituri pe măsură. Sincere felicitări și pentru conducerea tractorului prin oraș. Mi-a plăcut în mod deosebit fotografia la volan cu tricoul de firmă Hugo Boss și cu ceas de o mie de euro la mână. Să tot fii fermier în România! Cum mă îndeamnă prietenii dvs cu mesaje pe Whatsapp la 12 noaptea, ar trebui să facem schimb de meserii două săptămâni. Eu pe tractor și la sapă, dvs cu condeiul. Unul folosește mușchii, altul creierul.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Acesta este adevarul nu este calomnie cum ziceti dvs doamna Elena , voi va vedeti pe voi ca nu va mai ajunge veniturile , dar daca va intraba cineva cati angajati aveti la oi ,la vaci si indomeniul agriculturii , nici unul toti sunt la negru . Acest lucru sa vada statul ca oamenii lucra la negru pana cad jos din picioare .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri