spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: În țara serviciilor secrete, nu contează ce votezi, contează cine numără voturile

Știri din Județ

Publicitate

Expresia este deja celebră în România de peste o sută de ani, dar astăzi are altă conotație. În principal, datorită lărgirii influenței STS asupra desfășurării actului electoral. Deși aveam destule servicii secrete, unii spun că cele mai multe din Europa, STS a primit în ultimii 10 ani un rol tot mai mare. Coincidență, creșterea STS a coincis cu venirea lui Iohannis la Cotroceni și aducerea generalului Bălan de la Sibiu la șefia STS național.


Cumva, românii înainte de 1989 se temeaua de Securitate. O poliție politică. Apoi, după Revoluție, au fost multiple acuze la implicarea în politică a unora din SRI, SIE sau alte servicii. Și în afaceri. Unde mai pui, că mulți din serviciile secrete românești post-1989 proveneau din vechile eșaloane. Au fost reciclați.

Dar STS a rămas un serviciu timid. Fără prea multe fonduri inițial și atribuții. Brusc, după venirea lui Iohannis la președenție, STS a căpătat o altă forță. În primul rând financiară, prin multiple alocări bugetare, multe netransparente. Că, de, este secret de serviciu sau de stat. Dar și prin mărirea atribuțiilor.

Treptat generalul Bălan mutat de la Sibiu la București, a adus pe funcții tot felul de oameni. A și înaintat în grad o grămadă. Astăzi, STS este serviciul cu cei mai mulți generali pe cap de personal. Curând, va ajunge un serviciu destinat exclusiv generalilor.

La Sibiu, noi am scris anii trecuți de construcția noului sediu STS peste drum de comandamentul NATO. Construcție făcută rapid cu mulți bani. Tot netransparent, că așa este la servicii: securitate națională. Locația aleasă a dat de gândit la mulți. Unii au vehiculat ideea că este pentru spionajul comandamentului NATO, alții au negat ideea și au spus, din contră, NATO a cerut să fie aproape de sediul lor.

Indiferent de motiv, locația a fost prost aleasă. De ce? Acum se contruiește chiar lângă sediul STS Sibiu un nou bloc. Pe lângă cele existente deja în zonă. Iar sediul STS a fost închis vizual, dacă nu și comunicațional ….

Este doar un exemplu de cum se folosește banul public. Dar cel mai îngrijorător fapt este controlul tehnic pe care STS îl are la alegeri și procesarea voturilor. O instituție care se subordonează direct CSAT, deci președintelui. O instituție care, teoretic, poate fi controlată doar de o comisie parlamentară. Comisie ai cărei membri sunt aleși pe sprânceană… Cum să ai încredere în sistemul electoral?

Știm că există și procesele verbale fizice de la alegeri și buletinele de vot. Dar experiența anului 2020 ne-a arătat că acestea nu mai prea contează, odată ce sistemul STS a generat rezultatul. Poate unii vor spune că sufăr de teoria conspirației ce atrage tot mai mulți români. Nu cred. Cred că STS a devenit un serviciu viciat din interior prin oamenii promovați pe funcții cheie.

Apropo, cum e aia cu finul domnule Bălan? Sau cu plutonul din MApN?

FOTO: Imagine din interiorul noului sediu STS făcută publică de acest serviciu, după inaugurare

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Ziariști ca voi fac oamenii să nu se mai prezinte la vot…mai bine i-ați îndemna să meargă la vot și să voteze lideri adevărați … dar ce să ceri unuia care scrie un asemenea articol…am fost președinte de secție de votare și cunosc întocmai procedura de numărare și comunicare a voturilor… nu iubesc serviciile, dar nu se încurcă nimeni să falsifice ceva în alegeri și să riște o infracțiune la legea electorală… depinde de noi cui acordăm votul… oricum se vede de la o poștă ca e un articol scris la pont… adică, un ziar din Sibiu critica faptul ca un sibian a făcut o clădire în Sibiu…mă bucur ca sunt plecat din țară și sunt scutit de bârfe , îndoieli și aberații… au dreptate prietenii din Canada care îmi spun să nu mai acord timp știrilor din țară… păcat de oamenii de calitate pe care i-am lăsat în țară…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă