spot_img
8.6 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: De ce vom rămâne mereu o țară săracă

Știri din Județ

Publicitate

În decursul anilor am observat că economia României nu va putea ajunge la randamentul ei maxim niciodată. Nu din cauza oamenilor muncii, nici a patronilor, ci din cauza celor pe care îi alegem în funcții și a unui aparat birocratic uriaș creat în comunism și perpetuat. O simplă privire la sistemul birocratic englez versus cel românesc și ne dăm seama de ce acolo bubuie economia, pe când la noi…

Publicitate

Nu vreau să fac vreo comparație. Nici cu germanii sau alte țări dezvoltate. Dar toate au un numitor comun: statul încurajează afacerile private și câștigul de bani de către oameni, pentru a fi apoi cheltuiți de aceștia în propria economie. Un principiu simplu, la mintea cocoșului. Și pentru asta nu au o mie de legi pe finanțe plus zece mii de decizii, regulamente și alte acte emise de stat. Și pentru că nu au toate acestea, nu au niciun aparat birocratic stufos. Adesea se merge pe declarația pe proprie răspundere. Iar controale se fac doar la sesizări clare. În schimb se fac consultări cu mediul de afaceri, se dau sfaturi, se oferă soluții. Mai puțin amenzi.

Parcă vorbim de o utopie. Oricine a dezvoltat o afacere în România sau un ONG știe că așa ceva nu există la noi. Exact opusul. De unde apariția omniprezentei mite. Aia pe care ne-o arată DNA-ul, uneori, când prinde un directoraș sau primar de opoziție. Dar sistemul este corupt de la esență. Am mai scris-o. Corupția apare datorită unui sistem birocratic stufos creat, de oamenii angajați la stat, prin legislație. Ei crează regulamente, decizii etc, Guvernul le aprobă, apoi tot ei au multă birocrație care să le justifice locul de muncă.

Altfel spus angajații la stat își întrețin astfel propriile posturi. Se vorbește de 10 ani de reducerea birocrației, de ghișee unice, de scoaterea ștampilei. S-au dat legi peste legi pentru a se simplifica. Aparent s-a simplificat. Dar apoi apar chichițele. Detaliile din normele de aplicare, luatul la puricat al actelor depuse etc. Și fiecare act depus, mai are în spate cel puțin un act.

Să dăm exemple. De ce când îți reînnoiești buletinul îți cer zece acte? Te au deja în sistem, deci care este sensul să ceri iar copii după certificate de naștere, căsătorie etc. Totul este acum electronic. Să nu mă apuc să spun, apropo de recentul scandal din asistență socială, de ce este nevoie de dosare de 5 kg pentru licențierea unui serviciu. Licențiere pe care nici serviciile sociale de stat, existente, nu o pot obține datorită cerințelor minime care sunt exagerat de mari.

Plus unde mai pui că ștampila desființată de pe documente de Guvernul Ponta încă ți se mai cere. Și dacă refuzi să o pui sau spui că nu ai…. vai ce luat la rost ești.

Și ajungem și la capitolul 2. Atitudinea bugetarilor. Mereu agresivă. Mereu nervoși. Mereu cu paiul în fund. Până le îndulcești discursul… Păi cum să meargă astfel economia? Să nu mai spunem că accesul la fonduri europene este doar pentru unii de ani buni. Și dacă iei o firmă de consultanță, musai să fie una cu sediu pe lângă un ADR, ca să fii sigur că și ți se aprobă proiectul.

Dar patronii români au învățat să se descurce. Unii au fost și prinși. Chiar au ajuns la închisoare. Suntem poate țara cu cei mai mulți deținuți din infracțiuni economice per total deținuți din lume. Asta arată cum statul, în 2023, încă luptă contra mediului privat. Bun la muls bani din taxe, impozite, amenzi. Și atât. Ce a făcut Statul pentru mediul privat? Legi stufoase, norme complicate, reguli care se bat cap în cap și se schimbă cel puțin anual.

În concluzie, acestea sunt doar puține argumente pentru care vom rămâne mereu o națiune săracă. Statul Român este principalul dușman al națiunii române. Statul Român ca și cumul de instituții formate din oameni angajați la stat. Oameni care complotează zi de zi contra națiunii prin reguli, regulamente și multe hârtii fără sens. Doar să își justifice ei existența și propria corupție.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer