spot_img
18.2 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cu mâncarea, unii, se joacă prin restaurante. Banul să iasă

Știri din Județ

Publicitate

Controalele Protecției Consumatorului apar tot mai des și în județul Sibiu în zona de restaurante și hoteluri. Dacă exemplele pozitive, scapă printre paragrafele finale ale comunicatelor de presă, cele negative iau ochii cetățenilor. Și sunt tot mai multe. Oricât încearcă unii patroni să își spele rușinea după prin articole plătite de presă.

Publicitate

Am râs cu lacrimi zilele trecute cum un patron a chemat un ziar local, probabil plătit, să arate ce curat este la el în restaurant. Asta a doua zi după ce Protecția Consumatorului a transmis presei fotografii de la ultimul control acolo și măsurile impuse. Controlul a fost acum o săptmămână. Evident că după o săptămână totul arăta foarte bine.

La alte restaurante sancțiunile sunt și mai dure. Nu doar închiderea până la soluționarea problemelor, care de obicei durează o zi sau două, ci chiar 6 luni. Din nou, patronii apelează la presă plătită, probabil, pentru a arăta ce curați sunt ei. Am citit chiar o declarație năucitoare de patron de mai multe restaurante care spune că regulile naționale de igienă și normele de preparare sunt cam aberante.

Realitatea este că de câte ori mănânci la foarte multe restaurante din Sibiu o faci pe riscul tău. Am văzut adesea multă mizerie, multe norme flagrant încălcate și multe produse în meniu. Ceea ce în Occident nu vezi. Și știți de ce, domnu patron, pentru că prepararea se face pe loc, nu se servește ciorbă re-încălzită. Iar restaurantele care respectă regulile prepară doar un număr mic de feluri pe zi. Sau crede naiba că în bucătăriile voastre de 10 mp gătiți zilnic 20 de ciorbe și 30 de feluri principale și vreo 10 deserturi.

Poate este timpul ca aceste controale să aducă siguranță consumatorilor. Că prețurile în centrul Sibiului sunt ca la Paris, dar calitatea serviciilor și a mâncării ca la Cucuieții din Deal. Bine că putem taxa o cafea cu 10 lei. Adevărul este că mulți s-au prins că din restaurante și din clienți fraieri te poți îmbogăți rapid.

Să fim înțeleși: există și exemple pozitive. ANPC dădea în comunicatul său câteva astfel de exemple, unul din Sibiu și restul din Păltiniș. Culmea, cel din Sibiu, este cel mai criticat local de către primarul Astrid Fodor… pentru că își face pe acolo întâlniri contra-candidatul ei la Primărie.

Iar cei de la ANPC nu spun chiar tot ce găsesc în controale. Acum vine întrebarea firească: dacă ANPC a găsit la un local probleme mari de igienă alimentară și acolo, anterior, fusese control DSVSA și nu a găsit nimic să înțeleg că cineva a luat mită sau nu a fost atent la detalii? Întreb și eu!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!