spot_img
10.7 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

SIBIU: Multe persoane dispărute, dar nu uitate de polițiștii sibieni

Știri din Județ

Publicitate

Una din problemele cu care se confruntă polițiștii de la Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu este cea a persoanelor dispărute. Cazuri mediatizate sau nu, dispariții mai vechi sau mai noi, tineri și bătrâni, toate rămân în atenția polițiștilor până la finalizarea acestora. SIBIU INDEPENDENT a aflat ce s-a întâmplat cu cazurile de dispariții de persoane din județul Sibiu încă nerezolvate.


Celebrul caz Angelika Maurer încă investigat

Deși a trecut peste un an de la dispariția studentei Angelika Maurer din Sibiu, polițiștii au dosarul deschis. Toate pistele găsite nu au dus la găsirea acesteia. Dar munca nu a fost abandonată, deși nu a mai fost mediatizată ca la început.

În cursul lunii decembrie 2023, polițiștii au făcut noi verificări amănunțite în teren, cu precădere în zona Tropinii Noi, în municipiul Sibiu, fără ca studenta Angelika Maurer să fie depistată. „Polițiștii sibieni efectuează periodic verificări specifice în bazele de date, comparații în aplicațiile de specialitate și alte activități în vederea obținerii de noi informații care sa conducă la localizarea și identificarea persoanei dispărute.” ne-a transmis Elena Welter, IPJ Sibiu.

Conform surselor SIBIU INDEPENDENT, polițiștii primesc periodic posibile indicii despre caz, dar cel mai adesea acestea se dovedesc false.

56 de sibieni, încă, de negăsit

Dar studenta Angelika Maurer nu este singura dispărută fără urmă din județ. Săptămânal IPJ Sibiu anunță prin intermediul presei persoane declarate dispărute de aparținători. Cel mai adesea acestea sunt găsite imediat. Dar există și 56 de persoane care nu au fost găsite. Unele chiar de ani de zile.

„Referitor la persoanele dispărute, precizăm faptul că pe numele celor 56 de persoane menționate sunt deschise dosare de dispariție în care se efectuează cercetări specifice de căutare, totodată fiind dispusă darea în urmărire națională și internațională a acestora. Mediatizarea cazurilor de dispariție se realizează doar cu acordul aparținătorilor, iar în cazurile în care există acord de mediatizare, informațiile sunt publicate pe site-ul Poliției Române, la secțiunea Persoane dispărute: https://www.politiaromana.ro/ro/persoane-disparute „, a precizat Elena Welter.

Pe siteul Poliției Române apar 27 de persoane dispărute, date în urmărire generală. Restul nu sunt listate public pentru că familia nu a dorit acest lucru. Dar acestea sunt căutate în continuare și polițiștii sibieni trimit notificări naționale și internaționale despre acestea, periodic.

Unele din persoanele listate pe siteul Poliției Române din județul Sibiu sunt dispărute și de 25 de ani.

GALERIE FOTO: Persoanele dispărute din județul Sibiu, ce apar public pe siteul Poliției Române

Disparițiile de copii, o prioritate, dar și o problemă

Orice dispariție de copil este tratată cu prioritate absolută de polițiști. Cei mai mulți, din familii, sunt găsiți imediat. Aceștia merg la un prieten și uită să anunțe părinții, în cele mai multe cazuri.

Dar există și o problemă a disparațiilor, frecvente, din centrele de plasament ale DGSASPC Sibiu. Mai ales din centrul de primiri urgențe din Complextul Prichindelul, din spatele Colegiului național Octavian Goga, din Sibiu. Aici, există raportări de dispariții aproape zilnice. Copii care sunt plasați de urgență în acest centru și care fug.

„În acest context, vă aducem la cunoștință faptul că între I.P.J. Sibiu și D.G.A.S.P.C. Sibiu s-a încheiat un protocol de colaborare privind plecările voluntare din cadrul centrelor de plasament aflate pe raza județului Sibiu, în vederea dezvoltării unei colaborări inter-instituționale eficiente în domeniul protecției și promovării drepturilor minorilor, în concordanță cu atribuțiile specifice conferite de legislația care reglementează domeniul de activitate al fiecăreia dintre cele două instituții.”, ne-a spus Elena Welter, IPJ Sibiu.

Dar fuga din centrele DGASPC Sibiu, mai ales cel de Primiri Urgențe, este, în continuare, la ordinea zilei. Apelurile de acolo, deja au devenit o „normalitate” pentru polițiști. Cel mai adesea copiii sunt găsiți în oraș sau la familiile lor, de unde au fost luați, ori la prieteni. Toate aceste plecări voluntare din centre sunt tratate cu atenție de polițiști de fiecare dată.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă