24.1 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

Se vânează mistreții după un caz confirmat de pestă porcină africană

Știri din Județ

Un mistreț împușcat în fondul de vânătoare al Direcției Silvice Sibiu de pe raza comunei Șura Mică a fost confirmat cu Pestă Porcină Africană.

Prefectul Maria Minea a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Sibiu, care a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți – Fondul de Vânătoare nr.20 Șura Mică.

Imediat după confirmarea bolii, a fost stabilită zona afectată, care reprezintă o rază de 13 km de la caz (locul unde a fost vânat mistrețul).  Zona afectată este formată din  zona infectată (cu o rază de 8 km de la caz) și zona tampon, de încă 5 km în exteriorul zonei infectate.

Localitățile aflate în zona infectată sunt: Topârcea, Amnaș, Mag, Cristian, Rusciori, Șura Mică, Ocna Sibiului. Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.V.19 Ocna Sibiului, F.V.16 Apold, F.V.20 Șura Mică, F.V.21 Șelimbăr.

Localitățile aflate în zona tampon sunt: Armeni, Alămor, Gusu, Ludoș, Sângătin, Apoldu de Jos, Aciliu, Săliște, Galeș, Vale, Săcel, Sibiel, Fântânele, Orlat, Gura Râului, Sibiu, Șura Mare, Mândra, Loamneș, Apoldu de Sus. Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt: F.V.18 Păuca, F.V.17 Sângătin, F.V.14 Săliște, F.V.13 Gura Râului, F.V.22 Hamba, F.V.25 Slimnic.

În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare. Aceștia vor fi neutralizați prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare. 

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători.

În locurile publice și pe drumurile de acces în fondurile de vânătoare, au fost amplasate afișe/pancarte cu inscripția “Intrarea interzisă! PPA”.

Măsurile de control al bolii au fost puse în aplicare imediat si se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreti în zona infectată determinată.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri