spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

13 posibile noi focare COVID în judeţul Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Ultima săptămână a adus în centrul atenţiei cazul muncitoarelor infectate COVID de la fabrica Raguse din Cisnădie. Firma germană produce aici din 1991 materiale pentru sectorul sanitar. Conform reprezentanţilor firmei aici lucrează 297 de persoane din 13 localităţi: Cisnădie, Tălmaciu, Sadu, Râu Sadului, Racoviţa, Bradu, Avrig, Marșa, Hosman, Vurpar, Porumbacu, Cârţişoara, Arpaşu. Numărul angajaţilor infectaţi declaraţi oficiali până ieri era de 8, din care o femeie a decedat.

Situaţia neclară de la Raguse a stârnit multă panică în rândul populaţiei din Cisnădie şi nu numai. Mulţi muncitori fiind navetişti din localităţile mai sus amintite. Din păcate, singurii care au arătat deschidere la nivel informaţional public, până acum, au fost chiar reprezentanţii fabricii. Instituţiile au tergivesat comunicările.

Din 1991 măsuri stricte de prevenţie

Fabrica de la Cisnădie face parte dintr-un grup de fabrici deţinute de o companie germană în Germania, România şi Maroc. Acum angajează la Cisnădie 297 de persoane. Totuşi în ultimele două săptămâni prezenţa la muncă a fost cu 25% mai mică, datorită concediilor medicale, susţin reprezentanţii firmei. Angajaţii se temeau de pandemie şi unii au evitat să mai vină la muncă. Fabrica luase un set de măsuri preventive de la începutul epidemiei în ţară, pe lângă măsurile de drastice anterioare. Fiind specializată în producţia de materiale pentru domeniul sanitar, igiena era mereu pe primul loc aici.

Prima angajată cu simptome COVID a stat acasă din 3 aprilie, iar a doua din 6 aprilie. Totuşi rezultatele la testele acestora au venit abia în 14 aprilie la prima şi în 15 aprilie, la a doua, dată când aceasta a şi decedat. De altfel cuvântul de ordine al celor de la Raguse în comunicările publice din această săptămână este mereu „am aflat greu”, „ni s-a comunicat abia în data” etc. Ceea ce denotă o situaţie cunoscută în judeţul Sibiu de la începutul epidemiei: lipsa de comunicare a autorităţilor. Nu doar cu presa, ci şi cu firmele direct implicate ca în acest caz. Firma a oprit activitatea în 15 aprilie când a aflat de decesul angajatei şi a igienizat toată fabrica în 16 aprilie cu o firmă recomandată de DSP Sibiu. Apoi în Vinerea Mare, DSP Sibiu a decretat: toţi angajaţii să stea acasă în izolare până în 30 aprilie.

Câţi sunt infectaţi?

Răspunsul oficial la această întrebare în cazul fabrici Raguse este 6, cel puţin aşa a comunicat la insistenţele presei Prefectura, sâmbătă 18 aprilie. Dar de fapt sunt 8 oficiale dacă socotim şi cazurile confirmate în 14 şi 15 aprilie, din care un deces. Problema este că sâmbătă şi duminică în 19 aprilie ambulanţele cu izoleta au ridicat pacienţi din Cisnădie de mai multe ori, conform martorilor oculari. La fel şi în Avrig. La Sadu erau 17 cazuri în izolare la domicliu ieri, iar trei dintre acestea au fost duse la Spitalul Judeţean tot ieri pentru teste. Cazurile declarate oficial de COVID în judeţ au crescut duminică cu 27 faţă de sâmbătă, date per total judeţ. Nu s-a comunicat oficial câţi dintre aceştia provin din fabrica Raguse.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?