14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Jurnalişti pe cale de dispariţie

Știri din Județ

Jurnalistul independent este o specie profesională pe cale de dispariţie. Nu mă refer doar la cei care lucrează independent, cât şi la cei angajaţi în diverse trusturi de presă, dar care au libertatea de a scrie ce doresc. Pentru că toţi jurnaliştii ştim cât de greu este să mai scrii liber în România, dar şi în restul lumii. Presiunile pot lua multe forme, de la cea a managementului până la bătaie sau moarte din partea vreunui mafiot sau mogul economico-politic. Ultimul raport al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor a arătat Consiliului Europei zilele trecute că situaţia nu este roz nici în Europa pentru această profesie. Şi pandemia a pus o presiune şi mai mare pe jurnalişti, datorită puterilor brusc lărgite ale autorităţilor.

Decretele privind starea de urgenţă au inclus şi limitări ale libertăţii presei. Şi Guvernul a închis deja mai multe site-uri de ştiri pe motiv că difuzau fake-news (ştiri false) despre pandemie. În realitatea, însă, acest mecanism permite Guvernului abuzuri. Dacă este un site care nu îţi place cum scrie la adresa Guvernului, acum poţi să îl închizi.

Ce este fake news? Am ajuns în ultimele luni pe Facebook să văd oameni raportând ca fake news ştiri pe surse oficiale despre numărul de morţi sau infectaţi COVID-19. Pentru că respectivii oameni nu cred că există coronavirus. Şi este dreptul lor să creadă astfel, dar raportarea ca fake news arată o măsură extremistă din partea lor. Pe principiul dacă eu nu cred în ceva, ceilalţi sunt proşti şi mincinoşi (caz des întâlnit în religii). Respectul uman s-a diminuat foarte mult, iar teoriile conspiraţiei s-au înmulţit.

Care este rolul jurnalistului independent? El sau ea trebuie să aducă informaţia la oameni, indiferent că supără un partid sau altul, o structură sau alta, o autoritate sau alta. Informaţia în formă de ştire, reportaj, anchetă etc. Şi jurnalistul independent mai are dreptul la opinie prin articole de gen sau editorial. Nu stau să dau lecţii de presă, dar cititorii uită că majoritatea presei independente online din România face asta benevol sau pe bani puţini. Alta este povestea în trusturile de presă cu interese economice şi politice şi care vin cu o agendă. Presa independentă nu vine cu o agendă, chit că unii din cei ţintiţi de articolele respective cred că există vreun interes politic sau financiar. Şi ştiţi de ce cred asta? Pentru că ani la rând mulţi aşa-zişi jurnalişti s-au vândut de la o votcă până la o maşină sau un apartament de la Primărie. În toată România. Şi ei au decredibilizat profesia de jurnalist.

Personal, mă consider, printre puţinii jurnalişti fără interese politice sau economice, ci cu multiple interese pentru binele comunităţii în care trăiesc. Puteam să părăsesc România şi să fac averi de mulţi ani. Am ales să rămân în oraşul natal, Sibiu şi să fac presă. Am avut experienţe profesionale, care mai de care, în ultimii 25 de ani. De la învăţăcelul de presă la cursuri pentru elevi finanţate de Soros (da, da), la munca în redacţia clasică a ziarului tipărit, prin radio şi mai apoi în presa online. Am cunoscut jurnalişti locali, naţionali şi internaţionali. Cu mulţi am rămas prieten. Dar esenţa profesiei de jurnalist se rezumă pentru mine astfel: scrie adevărul, oricât de dureros ar fi şi oricâte presiuni se fac să nu scrii. Oamenii au dreptul să fie informaţi şi să decidă ce fac cu respectiva informaţie. Adevărul publicat este cel ştiut de tine ca jurnalist, nu este adevărul absolut. De altfel, adevărul absolut nici nu cred că există.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri