spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Programul şcolar „Laptele, cornul şi merele” ajunge la aceleaşi firme pentru 3 ani!

Știri din Județ

Publicitate

Aceleaşi firme au câştigat licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Sibiu pentru programul „Laptele, cornul şi merele” pentru elevi din anul 2018. Acum Consiliul Judeţean Sibiu anunţă aceiaşi câştigători, dar pentru 3 ani 2020-2023. Nicio firmă nu este din Sibiu, ci din Timiş, Dolj, Gorj şi Hunedoara. Contractul se va semna în 15 septembrie, dacă nu sunt contestaţii şi livrarea va începe în cel mai scurt timp… dar după deschiderea anului şcolar. Mai mulţi directori sunt îngrijoraţi cum vor fi respectate normele de igienă în contextul COVID la transportul şi manipularea produselor.

Lapte unguresc cu brand românesc

Elevii din judeţul Sibiu vor primi încă 3 ani, acelaşi lapte ca în ultimii doi, de la firma Simultan Srl dintr-un sat din Timiş. Firma este deţinătoarea brandului SIM, cunoscut pentru faptul că provine în mare parte din Ungaria.

sursa foto: brandprivat.ro

Prioritar Impex SRL are drept obiect de activitate „fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie”, dar a câştigat din nou contractul de …. mere. Firma din Călan, Hunedoara a fost obiectul mai multor articole de presă din zona respectivă, fiind deţinută de fiica unui consilier PNL din Călan. Într-un articol din presa locală reprezentaţii firmei au recunoscut că merele distribuite în şcoli nu provin din livada proprie a firmei, nefiind o condiţie obligatorie a contractelor. Rezultă că acestea sunt cumpărate de undeva şi re-vândute.

Produsele de panificaţie vor fi oferite, din nou, de asocierea  ISIS PAN SRL cu GTPD SRL şi cu BISCOTTO SRL. Prima firmă este din Craiova, a doua a funcţionat la Târgu Jiu, dar s-a relocat în Ilfov şi a treia este din Timiş. GTPD SRL a făcut şi ea obiectul mai multor articole de presă, fiind deţinută de un miliardar gorjean, Nicolae Sarcină, cunoscut pentru firma Succes Nic Srl.

Cât priveşte teama unor directori de şcoli privind manipularea şi transportul produselor la şcoli, Consiliul Judeţean Sibiu ne-a transmis: „Conform caietului de sarcini produsele livrate trebuie să fie ambalate individual, iar în ceea ce privește transportul produselor, acesta se va realiza cu mijloace auto speciale, autorizate în conformitate cu prevederile legislație sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentară privind transportul produselor alimentare în vigoare.”

Ce s-a întâmplat cu stocurile de anul trecut?

Întrebaţi de SIBIU INDEPENDENT ce s-a întâmplat cu produsele din program pentru anul trecut şcolar, ştiut fiind că şcolile au fost închise din 11 martie, Consiliul Judeţean ne-a răspuns:

„După anunțarea instituirii stării de urgență, Consiliul Judeţean Sibiu a sistat livrările, iar la momentul în care s-a hotărât că până la încheierea anului școlar cursurile se vor desfășura în sistem online, CJ Sibiu a făcut demersuri pentru încetarea contractelor aferente distribuției de produse, în cadrul Programului pentru Școli al României.

Menționăm că până la data de 11 martie 2020 nu au existat stocuri nedistribuite de produse la nivelul unităților școlare din județul Sibiu, iar contractele încheiate de Consiliul Județean Sibiu prevedeau doar plata produselor livrate către unitățile școlare.”

Ce produse primesc elevii?

Pe parcursul unei săptămâni, unui preşcolar/elev i se acordă 2 porţii de mere (în zilele de joi și vineri ale fiecărei săptămâni), 2 porţii de lapte UHT (în zilele de marți și miercuri ale săptămânii), 1 porție de produs lactat – iaurt (în ziua de luni a fiecărei săptămâni) şi 5 porţii de produse de panificaţie corn/baton și biscuiți/covrigi (livrare în zilele de luni și miercuri).

În anul şcolar 2019-2020, semestrul I, un număr de aproximativ 40.500 elevi şi preşcolari, înscrişi în instituţii de învățământ din Judeţul Sibiu au benficiar de prevederile H.G. 640/2017 privind aprobarea Programului pentru Școli al României în perioada 2017-2023.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

LOAMNEȘ: Investiții masive în școli

Rășinariul are capelă mortuară la standarde