spot_img
13.1 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Când trece SCHIMBAREA pe la Garda de Mediu Sibiu?

Știri din Județ

Publicitate

Întrebarea din titlu nu este retorică. Pur şi simplu, ca jurnalist, activist şi cetăţean al judeţului Sibiu pun această întrebare public. Ştiu că autorităţile de control nu răspund la anonime (decât la cele cu dedicaţie publicate în anumite ziare), aşa că mi-o asum. De ce? Pentru că la Garda de Mediu Sibiu lucrurile scârţâie şi au miros de ani de zile. Şi nimeni din organele de control nu observă.

Să mă explic. Amenda aplicată astăzi de Garda de Mediu Sibiu salvatorilor de animale de la Asociaţia Prietenii Berzelor este fix în stilul tipic de lucru al comisarilor de acolo. Comisari plătiţi foarte bine din banul public. Aceiaşi comisari, când a fost scandalul cu mirosul insuportabil ce se abătea zile la rând peste Şelimbăr şi Mohu, dădeau din umeri. La o şedinţă publică erau chiar ofticaţi când li s-a spus că poate mirosul vine de la o fabrică de pielărie recent redeschisă. În loc să noteze sesizarea şi să meargă în control, comisarul de serviciu de la Garda de Mediu a avut o ieşire necontrolată, defensivă la adresa fabricii. Ciudat, nu?

Altă dată, un coleg reporter de la SIBIU INDEPENDENT, a anunţat că un pârâu ce separă Sibiul de Şelimbăr s-a albit brusc. Comisarii Gărzii de Mediu nu au găsit nimic. Deşi zeci de sibieni au fotografiat şi filmat apa albită de substanţe…

Sunt doar câteva exemple. Departe de mine gândul că angajaţii de acolo nu ştiu meserie. Din contră, sunt sigur că sunt bine specializaţi în domeniul lor. Atunci de ce se cramponează în hârţogărie şi mai puţin în activitatea de teren? Sau, şi mai grav, de ce nu văd unele lucruri, pe care restul oamenilor le observă? Există vreun motiv ascuns? Nu sunt în măsură să dau un răspuns, dar sunt alte instituţii, precum DNA care pot oferi astfel de răspunsuri. Dacă vor.

Ca jurnalist pot să citesc declaraţii de avere şi să compar cu salariile încasate. Dar nu sunt în măsură să dau verdicte, pentru că, adesea, la stat, am văzut angajaţi cu maşini de 50.000 de euro şi proprietăţi mobiliare de sute de mii de euro, toate cumpărate cu „acte legale” pe mărunţiş. Pentru că unii de la stat la asta sunt experţi: cum să se acopere cu hârtii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri