12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Guvernul Cîţu, pardon Cioloş, pardon Ciucă, pardon…

Știri din Județ

Rar mi-a fost dat în cei peste 25 de ani de gazetărie să trăiesc asemenea momente politice în care nici eu nu mai înţeleg nimic şi nu mai ştiu ce se întâmplă. Dacă am crezut că le-am văzut şi auzit pe toate în politica românească, uite că este loc de mai rău şi de mai mult haos. De aproape două luni stăm cu guvern interimar şi nu sunt şanse să prindem un guvern stabil cu susţinere majoritară în Parlament. Mai mult, deciziiile care le mai publică în Monitorul Oficial acest guvern interimar sunt haotice şi fără legătură cu realitatea ori cu recomandările specialiştilor. Singura garanţie este valul de morţi adus de COVID în acest haos de management politic al ţării şi cozile de la vaccinare de frica restricţiilor.

După demiterea lui Cîţu din fruntea Guvernului trebuia să avem rapid un nou guvern. Dar interesele şi orgolile politice, inclusiv cele prezidenţiale, au dus la un intermat indefinit. După căderea în Parlament a guvernului Cioloş, aşa cum am prevăzut şi eu şi toţi cei cu capul pe umeri, a urmat propunerea Ciucă, un militar făcut liberal. Dacă joi acesta spera la o susţinere PSD în Parlament, ceea ce ar fi recreat USL (mai ţineţi minte cuplul Antonescu-Ponta), ieri s-a dovedit că nu este posibil şi au căutat liberalii sprijin la mult-înjuraţii USR-işti. Fără sprijin şi de la aceştia pot merge în Parlament cu guvern minoritar, cu şanse mari de invalidare. Normal, aşa ar fi să se întâmple, iar preşedintele Iohannis să declanşeze anticipatele pentru Parlament. În realitate, doar AUR vrea anticipate. PSD preferă anticipatele la primăvară ca să spulbere complet din Parlament PNL. Până atunci însă, tot Cîţu este prim-ministru. Deşi demis, rămâne indefinit pe această funcţie. Lucru posibil doar în România.

Problema este că bâlbele guvernamentale din ultimul an, au luat-o razna zilele acestea. Este inadmisibil ca specialiştii să propună vineri ceva, iar Guvernul să publice în Monitorul Oficial altceva. Mă refer la mall-uri şi certificatul verde. Apoi luni să rectifice. Nu a fost nicio greşeală, doar au sperat să nu se prindă nimeni. Din nou, Cîţu s-a dovedit un servil al marilor corporaţii comerciale. Aşa a fost şi Orban înaintea lui. Adesea mi s-a părut că regulilele anti-pandemie pe zona comercială se fac nu la Palatul Victoria, ci în sediile multi-naţionalelor.

Un lucru bun au adus restricţiile, aşa prost făcute: valul de cozi la vaccinare. Nu merg oamenii pentru că acum cred în vaccin, ci pentru că le este frică. Nu mai pot intra la instituţii şi la magazine. Ori, pentru mulţi, ideologia trece prin stomac. S-au îngrămădit de vineri la vaccinare, ca de luni să intre lejer la mall. Doar că şi-au luat ţeapă. Intrarea cu certificatul verde, care abia de astăzi se aplică, nu este posibilă imediat după vaccinare, ci doar la 10 zile de la schema completă. Dacă ai ales Pfizer, asta înseamnă la 10 zile după a doua doză, adică la finele lunii noiembrie, iar dacă ai ales Johnson, după 10 zile de la vaccinare. Dar oamenii se bazează că agenţii de pază de la mall-uri şi magazinele de bricolaj nu vor scana pe bune. Aşa cum o făceau şi până acum la zona de restaurante din mall-uri unde puteai da la scanat certificatul bunicii sau a unui prieten că nu conta. Doar să apară pe camerele de supraveghere că s-a scanat ceva.

În tot acest haos, avem o singură certitudine: valul de morţi COVID. Groparii şi firmele de pompe funebre fac avere perioada aceasta. Medicii, asistentele, ambulanţierii cad de epuizare. Iar pandemia face ravagii printre români cu mulţi pacienţi scăpaţi cu viaţă, dar rămaşi cu sechele. Şi vina nu o poartă doar haosul politic, ci o au şi cei cu teoriile conspiraţiei şi care nu respectă nici acum regulile minime de igienă, pentru că „ştiu ei mai bine”. Şi uite aşa numărăm morţii….

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri