spot_img
14.3 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Căutăm al 29-lea premier al României. Unde este?

Știri din Județ

Publicitate

După 1989, România a avut la conducerea Guvernului 28 de premieri numiţi. Unii de câteva ori. Dintre aceştia 9 au fost interimari cu mandate variabile. Dar situaţia actuală cu un Guvern demis şi alţi doi premieri propuşi şi picaţi sau retraşi nu ne-am mai întâlnit. Dar vorba aceea, criza nu s-a terminat! Ne putem trezi că va continua luni de zile. Pentru că PNL nu poate face majoritate singur, are nevoie de o coaliţie. După ce Coaliţia creată în 2000 cu USR şi UDMR s-a destrămat printr-un divorţ urât, acum PNL întindie mâna spre PSD.

Situaţia incredibilă în care Florin Cîţu, liderul PNL vorbeşte pe faţă de o posibilă guvernare cu PSD este ireală. Dacă pe vremea USL, cele două partide şi-au mai dat mâna la guvernare, acum părea total improbabi. De ce? După ce ani de zile PNL-iştii au aruncat cu gunoi în PSD, iar PSD-iştii au replicat pe măsură, să vezi că acum se pupă „în interesul naţiunii” este un spectacol ieftin şi prost pentru naivi.

Mai mult, îmi amintesc zecile de zile când în faţa sediului PSD din Sibiu, inclusiv actuali deputaţi PNL, stăteau în cadrul protestului „Vă vedem”. Susţineau un protest civic contra abuzurilor în justiţie ale PSD. Păi dacă PSD era rău atunci, acum este bun? Acum 3 luni Cîţu înfiera prin discursul său PSD şi nega orice posibilă colaborare cu aceştia, iar zilele trecute negocia pe faţă cu ei un nou guvern.

Sincer, cred că românii s-au săturat de tot acest circ politic, creat artificial doar de orgoliile şi interesele clasei politice. Şi vor da doar apă la moară extremiştilor de la AUR. Iar preşedintele Iohannis este total pierdut, precum un căpitan de vas eşuat care citeşte o carte şi nici nu observă că vaporul său este în derivă.

Dar tot acest interimat guvernamental generează uriaşe sincope în administraţie. Fără un guvern nu pot fi aprobate o grămadă de decizii, hotărâri etc care sprijină implementarea de proiecte europene, naţionale sau buna funcţionare a administraţiei locale. Ori acest interimat nu poate continua la infinit. Dar nici o guvernare PNL-PSD nu mi se pare a fi o soluţie logică. Dacă PNL nu are majoritatea în Parlament ar trebui să cedeze guvernarea PSD. Sau să declanşeze alegeri anticipate. Dar când te agăţi de putere, îţi este greu să pierzi privilegiile cu greu câştigate. Oricum PNL uită că în decembrie 2000 nu a câştigat alegerile singur, ci doar prin Coaliţia de dreapta cu USR şi UDMR. Altfel, după numărul de voturi, PSD era partidul câştigător.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…