spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: „Dar pe mine de ce nu mă ajutaţi?” – discursul urii

Știri din Județ

Publicitate

Această întrebare, cu multiplele ei variante, o aud şi citesc tot mai des. Vine de la români care critică intens pe internet şi nu numai acţiunile de ajutor ale refugiaţilor ucraineni. Ce ascunde de fapt această întrebare?

Nu neagă nimeni faptul că România are mulţi oameni săraci. Sunt implicat de peste 20 de ani şi în multe acţiuni sociale în judeţul Sibiu. Am văzut involuţia sărăciei de la noi. Vom avea mereu oameni care necesită ajutor. Numărul lor a scăzut la noi în judeţ, dar a rămas semnificativ. Dar mulţi din aceşti oameni săraci beneficiază deja de mulţi ani de ajutoare permanente sau ocazionale de la autorităţi şi multe asociaţii non-profit. Şi există două tipuri de sărăcie: aceia care trec printr-o perioadă dificilă a vieţii, dar cu ajutor reuşesc să se redreseze şi aceia care se complac în „starea de sărăcie” pentru a profita de pe urma donatorilor de orice fel. Cred că mulţi din aceştia din urmă au prins o „ură” pe refugiaţii ucraineni şi ajutoarele destinate acestora. Cumva simt că li s-a luat „pâinea de la gură”.

Situaţia refugiaţilor este una deosebită, de criză. Oamenii care fug din calea războiului au nevoie de ajutor temporar până se regăsesc. Fie că se relochează sau se întorc la casele lor după război. Sunt oameni din toate categoriile sociale. Normal că apelează la sprijin cei mai săraci sau cei care nu au reuşit să fugă din calea războiului cu prea multe la ei. Iar empatia românilor s-a dovedit exemplară pentru aceştia.

Dar întrebarea din titlu cred că mai ascunde ceva. Ea nu vine doar de acea categorie de români „săraci” abonaţi la ajutoare. Provine şi din războiul cibernetic. Şi este parte dintr-un întreg mesaj răspândit de Rusia. Se încearcă justificarea invaziei, neglijarea efectelor războiului, minimalizarea problemei ucrainene şi stârnirea urii pentru străini, în cazul acesta refugiaţii ucraineni. Mesajele încă nu prind la publicul larg din România. Dar sunt tot mai des răspândite în online. Să ne amintim că şi în anii 40-50 „Mama Rusie” s-a folosit de elemente din păturile de jos, multe chiar din mediul infracţional, pentru a instaura dictatura în România. Se pare că lecţia stalinismului este urmată şi de Putin, doar că foloseşte instrumente online deocamdată în Europa.

Închei printr-un răspuns primit acum 20 de ani despre cum trebuie să ajutăm oamenii din jurul nostru. Cred că este şi acum un bun răspuns la întrebarea din titlu. Unui om la nevoie dă-i imediat un peşte să mănânce. Apoi dă-i o undiţă şi învaţă-l să pescuiască!

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Bla, bla, bla. Și uite-așa, te-ai făcut că enunți o idee.
    Nu e vorba de ură, băiețaș, ci de faptul că ucrainienii ar trebui ajutați numai după ce vor fi fost deja ajutați toți românii aflați în nevoie.
    Când ai tăi cerșesc la colțul străzii, degeaba te dai tu mare samaritean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?