5.2 C
Sibiu
miercuri, 21 februarie, 2024

Aeroportul Sibiu se modernizează

Știri din Județ

Modernizarea Aeroportului Internațional Sibiu intră în linie dreaptă, contractul de finanţare a fost semnat vineri, 17.06.2022, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, iar astăzi, 22.06.2022, la sediul Consiliului Judeţean Sibiu a fost semnat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul ,,Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I.


Licitaţia pentru obiectivul ,,Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I a fost lansată în luna decembrie 2021 şi a fost finalizată în data de 30 mai 2022 prin desemnarea câștigătorului acesteia, respectiv Asocierea CON-A S.R.L. [LIDER] – BOG’Art S.R.L. [ASOCIAT] și UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. [ASOCIAT].

Valoarea totală a proiectului este de 272.493.421,67 lei, iar valoarea totală eligibilă este de 193.637.593,69 lei din care 164.591.954,68 lei în cuantum de 85% reprezintă contribuţia FEDR,
25.172.887,14 lei în cuantum de 13% reprezintă contribuția de la Bugetul de Stat și 3.872.751,87 lei, în cuantum de 2% reprezintă contribuția asigurată din bugetul Consiliului Județean Sibiu.

Declarații Mircea Bulboacă, președintele grupului Con-A

Cheltuielile neeligibile în valoare de 78.855.827,98 lei sunt finanţate de la bugetul Aeroportului Internațional Sibiu R.A.

Termenul limită de finalizare a construcției este 31 decembrie 2023. Terminalul va avea o suprafață construită de 22.400 m.p., cu o capacitate totală de procesare de appx. 2,5 milioane de pasageri, 6 filtre de securitate, 7 automate pentru self check-in, 10 ghişee check-in cu operator, unul dintre acestea deservind fluxul de VIP, 7 porți de îmbarcare, precum și alte dotări necesare traficului aerian internațional intra și extra comunitar, plus spații publice de uz comercial şi utilitar.

,,Aeroportul Internațional Sibiu este o companie strategică pentru judeţul Sibiu, care înainte de pandemie, a cunoscut o perioadă de dezvoltare constantă. Din fericire, prin mecanismele financiare pe care Consiliul Județean le-a susținut, Aeroportul a reuşit să tranziteze fără pierderi semnificative perioada pandemiei şi azi, să ajungă să fie
funcțional 24 h din 24 h şi să recupereze traficul de pasageri în proporție de peste 87%, faţă de perioada similară din 2019. Acest trend impune nevoia extinderii şi modernizării Aeroportului Internațional Sibiu pentru a putea asigura servicii de calitate şi maximă siguranţă pentru numărul tot mai mare de pasageri. Finanțarea europeană completată de contribuția AIS, garantată de Consiliul judeţean, ne permite ca în final să avem o investiție care să poată deservi 2,5 milioane de pasageri şi să achiziţionăm echipamente de securitate de ultimă generaţie. Practic, prin această investiție se creează premisele pentru ca Aeroportul International Sibiu să se numere printre aeroporturile competitive pe piața europeană, cu toate consecinţele pozitive pentru sibieni şi judeţul Sibiu.
” a declarat Daniela CÎMPEAN, Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu

,,Este cu siguranță unul dintre cei mai importanți paşi în ceea ce priveşte modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Practic, este încununarea unei munci de echipă de mai bine de trei ani între minister, proiectant, echipa de management a aeroportului şi echipa de specialişti a Consiliului Județean Sibiu. Obiectivul final este asigurarea unei infrastructuri care să
facă față tuturor provocărilor viitoare atât din perspectiva traficului de pasageri în creştere, cât şi a nivelului serviciilor oferite pasagerilor şi celorlalte categorii de clienți, astfel încât experienţa acestora să fie una la nivelul aşteptărilor lor. Urmează o perioadă plină de provocări datorate, în principiu, anvergurii acestui proiect, însă suntem încrezători că proiectul va fi unul de succes printr-o colaborare constantă şi intensivă din partea tuturor părților implicate.”
– a declarat Marius loan GÎRDEA, Directorul General Aeroportul Internațional Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri