spot_img
10.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cum să pui un oraș pe jar cu fake news. Cazul Mediaș

Știri din Județ

Publicitate

Acum este liniște în Mediaș. Am ales să public abia acum acest editorial, pentru că era nevoie în primul rând de liniște. Săptămâna trecută, municipiul Mediaș a clocotit din cauza unor știri cu titluri șmechere difuzate de presa centrală, inclusiv televiziuni. S-a vorbit de întrerupere curent, gaz în tot orașul pentru un exercițiu. Totul a pornit de la o banală știre despre un exercițiu al mai multor instituții organizat la Mediaș. Dar informația a fost dusă într-o altă direcție.

Cazul de la Mediaș se poate adăuga la manualul de jurnalism pentru a fi predat în unviersități sub tema: așa nu! Un stil jurnalistic încă des folosit în România, mai ales în București, cu titluri scoase din context cu scopul de a atrage cititorii. Doar că avem reversul medaliei. Studiile făcute de alții prin Occident, ne arată că ceea ce oamenii citesc și văd pe Facebook sau ale rețele sociale reprezintă pentru ei toată informația. Adică un titlu, o poză și poate un fragment de text aruncat acolo. Sub 10% din cei ce văd poza și dau click să citească știrea. Iar dacă aceasta este mai lungă numărul celor care o și termină de citit ajunge la 1%. În cazul televiziunilor, o informație inflamată aruncată pe ecran este prinsă de zbor de telespectatori și apoi informația este prelucrată prin viu grai din om în om…. evident distorsionat.

Departe de mine gândul să țin lecții de jurnalism și teoria informației aici. Dar am vrut să înțelegeți contextul și argumentele științifice. Revenind la cazul de la Mediaș, informația primară era despre un exercițiu de prevenirea dezastrelor organizat de o asociație și instituții ale statului. Unul din multele exerciții ce se fac peste tot în țară, periodic. În județul Sibiu, spre exemplu, ISU are cred că și de două ori pe lună tot felul de astfel de exerciții. Nimic deosebit.

Doar că această informație a fost transformată prin titluri agresive și rupte de realitatea textului știrii. Și informația s-a propagat rapid. Mai ales la Mediaș. S-a ajuns ca telefoanele Primăriei Mediaș să fie luate cu asalt de cetățeni. Panică generală. Lumea se gândea să facă provizii, să plece la rude prin comunele din jur sau… Primarul Mediașului, Gheorghe Roman a făcut chiar o intervenție publică pentru a anunța că NU există nicio informație că vor fi întreruperi de gaz și de curent și că Primăria Mediaș nu știe nimic despre aceste informații false. Dar odată panica instalată, funcționează spiritul de grup și teoriile conspirației. Destul că o companie de gaz a pus afiș la un bloc că va opri gazul 3 ore sâmbătă, pentru o lucrare programată de mult, că brusc informația a fost rapid dusă la nivel de confirmare a știrilor false difuzate de la București că se va tăia gazul la Mediaș.

Acum este liniște la Mediaș. Oamenii au avut și gaz și curent. Mai puțin cei de la un bloc unde era o lucrare programată. Exercițiul s-a desfășurat, autoritățile au mai bifat o realizare. Eu unul, în locul lor, însă, aș fi mai atent la partea de comunicare. Pentru că dacă la un banal exercițiu se creează o asemenea panică într-un oraș, în caz că exercițiul devine realitate… ce va fi? Poate este cazul ca instituțiile să comunice mai bine și cu cetățenii, dar și între ele. La Mediaș, instituțiile din București și partenerii lor, au cam uitat să o facă. Și uite ce a ieșit!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda