spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cazul accidentului cu azot și lacunele de comunicare ale ISU Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Rar mi-a fost dat să citesc asemenea inepții emise de o instituție de stat cu atribuții în domeniul intervențiilor în situații de urgență. Răspunsul scris oferit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu sfidează regulilele chimiei și ale protecției civile, dar și ale bunului simț, aș adăuga eu. Să explicăm.

Miercuri, 14 septembrie aflăm la ziar despre un om căzut în canal în Zona Industrială de Vest Sibiu. Colegul meu se agită, întreabă instituțiile ca ISU, dar nimic. Decide să meargă rapid la fața locului. Ajunge imediat după cei de la ISU. Erau deja 3 oameni căzuți. O scurgere de gaz se suspectează. Mai târziu, după multe insistențe de la noi, aflăm că a fost o scurgere de azot. Primim și publicăm mărturia unui martor cu detalii grave. Întrebăm, din nou, la ISU Sibiu, de ce în cazul emanației de azot nu s-a emis Ro-Alert. Mai ales că zona este circulată de navetiști. Fără să mai spunem că la intervenție, pe lângă cei de la ISU Sibiu, au fost și polițiști. Drept că pompierii care au intervenit, în canal, să scoată victima nr 1 aveau costum cu oxigen. Dar restul din zonă, nu.

Normal că am avut multe întrebări la care așteptam răspunsuri în timp real pentru a ține oamenii la curent. Acesta este unul din rolurile presei. Și SIBIU INDEPENDENT a demonstrat deja de multe ori că aduce informații în timp real. Dar ISU Sibiu, mai nou, pare lovit de încetineală… în comunicarea cu presa.

Revenim însă la răspunsul instituției ISU Sibiu asumat prin semnătura cuiva în numele altcuiva. Noi întrebăm de ce nu s-a emis Ro-Alert în zonă pentru scurgere de azot. Ei ne răspund așa: „Substanța identificată a fost nitrogen, aceasta nefiind o substanță periculoasă, întrucât constituie 78% din atmosferă, astfel nu a fost necesară transmiterea unui mesaj RO-ALERT.” În primul rând, substanța nitrogen se numește azot în limba română. În al doilea rând, azotul compune 78% din aerul Pâmântului, dar… conform specialiștilor de la Departamentul de Sănătate Publică din SUA, orice depășire a acestei concentrații este periculoasă. Mai ales că vorbim de azot gazos industrial produs de o fabrică din zonă. „Inhalarea aerului care conține în mare parte azot va duce la diferite semne de afectare fizică și psihică. În funcție de concentrația de azot la care este expusă o persoană, pot apărea semne și simptome de la inconștiența bruscă până la moarte din cauza asfixiei” spun americanii. Și ei au o mulțime de reguli clare privind expunerea la acest azot gazos sau lichid industrial.

Oamenii care au căzut jos unul după altul la acea gură de canal au fost expuși la acest azot gazos. Medicii vor investiga pacienții mult timp de acum încolo pentru a vedea efectele provocate de expunere. Cert este că primul om care a căzut victimă gazului respectiv a avut cel mai mult de suferit.

Nu vreau să continui lecția de chimie și protecție civilă pentru angajatul ISU Sibiu care a redactat așa un răspuns. Poate cine a angajat un astfel de om într-o asemenea instituție știe ce „atu-uri” are. Eu, unul, nu le văd. Din contră, văd doar deficiențe. Poate este defectul meu profesional. Dar pe viitor sper ca astfel de incidente potențial grave pentru populație să fie tratate cu mult mai multă responsabilitate și pe partea de informare publică.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor