spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Boala păstrăvului din Cârțișoara „i-a scos” pe inspectori din birouri. Vezi rezultatele controalelor!

Știri din Județ

Publicitate

După mai bine de o lună de zile de la semnalarea în exclusivitate a celor patru păstrăvării neautorizate din Cârțișoara, au sosit și primele rezultate ale controalelor.


Vestea șoc de la Cârțișoara, în care se anunța focarul de septicemie hemoragică virală la păstrăvi, apărută la păstrăvaria Laita din Cârțișoara, i-a lăsat pe proprietari în pagubă cu peste 18 tone de pește. Totuși, deși Prefectura județului Sibiu a anunțat urgent către mass-media despre focarul de la păstrăvăria Laița din Cârțișoara, a omis și menționarea celorlalte puncte de vânzare a peștelui, fie ele legale sau ilegale.

Conform surselor Sibiu Independent, de ANI de zile, din cele patru locații se vinde pește, unele având chiar și pancarte cu „păstrăv de vânzare”. Conform surselor, peștele ar fi fost vândut la mai multe festivaluri și evenimente organizate pe raza localității Cârțișoara, toate „sub umbrela” autorităților locale.

REZULTATELE CONTROALELOR

Presate de opinia publică, autoritățile au fost nevoite să descindă și la „caracatița” peștelui din Cârțișoara. Ca să nu „bată la ochi”, controalele s-au desfășurat la 35 de societăți comerciale din întreg județul Sibiu, nu doar la Cârțișoara. Astfel, în perioada 13.02.2023 și 28.02.2023, s-a constituit o echipă mixtă de control.

În urma controalelor, au fost aplicate 6 sancțiuni cu amendă și 5 cu avertisment. Majoritatea pentru lipsa documentelor de achiziție a peștelui sau pentru nereguli constatate în legătură cu sănătatea și securitatea în muncă.

Totuși, pentru 6 agenți economici ce nu aveau licență de acvacultură, au fost emise Rapoarte de Inspecție și avertizați cu privire la comercializarea peștelui în condiții legale, dar și îndepărtarea reclamelor de vânzare a peștilor vii, până la intrarea în legalitate.

Primarul comunei Cârțișoara NU ȘTIA NIMIC!

Contactat de ziarul Sibiu Independent, imediat după dezvăluirea celor patru păstrăvării neautorizate, primarul comunei Cârțișoara, domnul Vasilică Sorin Cîrțan, s-a arătat surprins de veste. Și nici că ar fi văzut bazine mari cu pește, deși sătenii le-au văzut la tot pasul. Totuși, să ai în ogradă patru păstrăvării neautorizate și să nu știi nimic, înseamnă că undeva este o problemă!

„Nu știu nimic. Singura sursă de unde se poate cumpăra pește este din cea aparținătoare Ocolului Silvic. Nu știam de ele din moment ce nu au cerut autorizație. ” declara în data de 8 februarie, pentru Sibiu Independent, primarul comunei Cârțișoara

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…