spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

„Somnul” autorităților deranjat de boala peștelui din Cârțișoara. Patru păstrăvării ilegale!

Știri din Județ

Publicitate

Vestea șoc de la Cârțișoara, în care se anunța focarul de septicemie hemoragică virală la păstrăvi, apărută la păstrăvaria Laita din Cârțișoara, i-a lăsat pe proprietari în pagubă cu peste 18 tone de pește.


Imediat după publicarea articolului în ziarul Sibiu Independent, pe numerele redacției au început să vină informații sensibile. Lucrăm de mult timp cu surse oficiale și neoficiale, iar de multe ori le protejăm identitatea. Unul dintre mesaje ne semnala prezența a cel puțin două păstrăvării ilegale, cu bazine mari, pe o suprafață deloc mică și invizibilă, construite fără teama autorităților. Sursele noastre au catalogat autoritățile ca fiind „somnoroase”. Astfel, am cerut un punct de vedere oficial Prefecturii Județului Sibiu, organ ce are în subordine mai multe unități de control. Și asta a și făcut! A controlat și a găsit, DEZASTRU!

Controale la păstrăvăriile din Cârțișoara

Faptul că pe raza localității Cârțișoara a fost depistat un focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvi, ar fi trebuit ca autoritățile să fie puse în gardă și să identifice cauzele, dar și soluțiile. Astfel, în comunicatul din data de 3 februarie, toată atenția a fost îndreptată spre o singură păstrăvărie! Una! Deși se știa de pe atunci și de cele ilegale. Dar s-a tăcut și s-au enumerat doar câteva măsuri. Întrebare retorică?! Cum pot funcționa patru, atenție, patru, păstrăvării neautorizate / neînregistrate sanitar veterinar, și care aparțin unor persoane fizice, fără ca autoritățile să facă ceva?! Și acestea nu sunt de azi, de ieri. De ANI de zile, din cele patru locații se vinde pește, unele având chiar și pancarte cu „păstrăv de vânzare”. Conform surselor noastre, peștele ar fi fost vândut la mai multe festivaluri și evenimente organizate pe raza localității Cârțișoara, toate „sub umbrela” autorităților locale.

De ce s-au luat măsuri doar la o singură păstrăvărie, care după procesul de curățare și eradicare a bolii, riscă să fie din nou infectată de celelalte păstrăvării?! Întrebări la care acum, autoritățile sunt constrânse să răspundă!

Primarul comunei Cârțișoara NU ȘTIE NIMIC!

Contactat de ziarul Sibiu Independent, primarul comunei Cârțișoara, domnul Vasilică Sorin Cîrțan, s-a arătat surprins de vestea păstrăvăriilor neautorizate. Și nici că ar fi văzut bazine mari cu pește, deși sătenii le-au văzut la tot pasul. Totuși, să ai în ogradă patru păstrăvării neautorizate și să nu știi nimic, înseamnă că undeva este o problemă!

„Nu știu nimic. Singura sursă de unde se poate cumpăra pește este din cea aparținătoare Ocolului Silvic. Nu știam de ele din moment ce nu au cerut autorizație. ” a declarat pentru Sibiu Independent, primarul comunei Cârțișoara

Măsurile transmise în data de 3 februarie

„Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori. Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.” soluțiile enumerate de Prefectura Județului Sibiu în data de 3 februarie

REDĂM ÎNTREG RĂSPUNSUL PRIMIT DE LA PREFECTURA JUDEȚULUI SIBIU

„În urma solicitării dumneavoastră adresată Instituției Prefectului – Județul Sibiu, înregistrată sub numărul 2593 din data de 07 februarie 2023, referitoare la situația obiectivelor de creștere și vânzare a peștelui de pe raza localității Cârțișoara, vă comunicăm următoarele:Conform Planului de măsuri privind combaterea Septicemiei Hemoragice Virale – păstrăvi, s-au demarat activități de identificare, catagrafiere și monitorizare a bazinelor populate cu pește, aflate în zona de restricții instituită în zona focarului declarat. Astfel, în acea zonă sunt amplasate 4 unități de acvacultură autorizate, precum și 2 unități cu profil bazin pentru pescuit sportiv înregistrate sanitar veterinar. În zona respectivă, au fost depistate alte 4 unități de creștere a păstrăvilor, neautorizate/ neînregistrate sanitar veterinar, care aparțin unor persoane fizice. În cursul zilei de 08.02.2023, la aceste exploatații, va continua acțiunea de control oficial, în vederea aplicării măsurilor dispuse în Planul de măsuri CLCB Sibiu, precum și în vederea verificării celorlalte aspecte privind legislația în vigoare. Menționăm că în zona respectivă este în derulare acțiunea de testare a efectivelor de pește din toate exploatațiile de acvacultură din zonă. Autorizarea și înregistrarea sanitară veterinară se realizează conform procedurii prevăzură în Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 16/2010 privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar veterinară a unităților/ centrelor de colectare/ exploatațiilor de origine și a mijloacelor de transport din domeniul sănătății și a bunăstării animalelor, a unităților implicate în depozitarea și neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman și a produselor procesate. De altfel, toate exploatațiile de creștere a peștilor aflate în zona de protecție și supraveghere sunt supuse retracțiilor prevăzute în Planul de măsuri.au transmis pentru Sibiu Independent, reprezentanții Prefecturii Județului Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri