4.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Anul 2023 se anunță anul unei noi recesiuni economice

Știri din Județ

Cumva presa din România, dar și instituțiile statului, tratează subiectul căderii băncilor din SUA și Elveția ca pe un fapt divers. În fapt, istoria ne învață, acestea sunt elemente care prevestesc o nouă recesiune economică. După cea din 2008, omenirea a fost scutită de un nouă cădere a piețelor. Dar anul 2023 se anunță anul unei mari recesiuni.

Nu pot găsi eu vinovații pentru asta, dar semnele sunt toate disponibile. O recesiune globală cu efecte devastatoare pe piețele financiare, imobiliare și bancare este clar că va veni anul acesta. Căderea a două bănci medii americane urmată rapid de colosul elvețian Credit Suisse sunt semne clare. Mai ales că piața imobiliară din SUA a scăzut dramatic anul trecut. Iar șomajul peste ocean este în creștere. Toate aceste trei semne, conform specialiștilor, de fiecare dată, prevestesc recesiunea globală. De o sută de ani este la fel. Periodic.

Semne au fost și altele. Rezerva Federală din SUA a crescut rata dobânzilor în ultimul an. Apoi, tardiv, a început și Banca Centrală Europeană. Presiunea pe lichidățile băncilor americane mici și medii a devenit uriașă. Au căzut două medii, dar altele vor urma imediat. Problema este că sistemul bancar este interconectat mondial. Și grosul banilor sunt în băncile mamă din Europa. De aici și efectul de domino la Credit Suisse.

Iar bogații care țineau banii prin conturile în băncile mari, au început să scoată banii. Ei mereu știu primii când urmează probleme. Prețul aurului pe piața mondială a luat-o razna de câteva zile. Semne că bogații convertesc lichidățile în ceva ce este sigur: aurul.

De câțiva ani s-au dat credite peste credite de toate băncile lumii, fără a fi acoperite sumele cu numerar. Bani virtuali sau electronici. Bani care nu există efectiv. Dar așa funcționează de ceva vreme sistemul cu acceptul și intervenția băncilor naționale. Până la un punct. Ori acel punct a venit și sistemul începe să colapseze.

Pentru majoritatea românilor, efectele bancare vor fi minime. Mai ales că există fondul de garantare a depozitelor bancare. Dar pentru cei cu sume mari prin bănci, unele chiar din străinătate există un risc tot mai mare.

Dar vom avea alte efecte, secundare. Piața imobiliară este prima afectată în aceste situații. Diminuarea creditelor, creșterea rapidă a dobânzilor vor afecta rapid piața imobiliară. De altfel, românii care au luat case și apartamente cu credite resimt de mai bine de un creșterea uriașă și rapidă a ratelor lunare datorită indicilor de calcul. Și vor mai crește.

Revenind la autorități, ale noastre nu anunță nimic. Tipic. Americanii încearcă să calmeze spiritele și spun că această criză nu este ca cea din 2008, deși are exact aceleași elemente. Europenii fac mega intervenții în aceste zile prin băncile naționale și banca central europeană pentru a salva băncile mari care încep să resimtă șocul.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri