spot_img
21.2 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Șelimbăr 700 de ani: Doi cetățeni de onoare

Știri din Județ

Publicitate

Acțiunile organizate de Primăria comunei Șelimbăr cu ocazia împlinirii a 700 de ani de atestare documentară a localității au continuat astăzi cu decernarea titlurilor de cetățean de onoare. Consiliul Local Șelimbăr a aprobat ieri propunerea primarului Marius Grecu de a decerna aceste titluri învățătoarei Maria Neghină și rectorului Sorin Radu. Ambii locuitori ai comunei. La ceremonialul organizat la sala de cinema a Shopping City a fost prezentă și Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Publicitate

Într-un cadru restrâns, consilierii locali din Șelimbăr, alături de primarul Marius Grecu și viceprimarul Cornel Oană au primit invitați de seamă la ceremonialul decernării titlurilor de cetățean de onoare. ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a rostit la început o scurtă rugăciune. Alături de el au fost și preoții parohiilor din Șelimbăr. „Dorim acestei comunități binecuvântare și extindere” a spus ÎPS Laurențiu.

Raluca Turcan a remarcat că aceasta este prima activitate culturală din județul Sibiu la care participă în calitate de ministru al Culturii. „În Șelimbăr și-au găsit casa români de pretutindeni. Dacă mă uit la Șelimbărul de astăzi comunitatea a ajuns să prospere datorită persoanelor diferite atrase în localitate” a remarcat Turcan. Ea a subliniat dezvoltarea accelerată a comunei. Primarul Marius Grecu i-a mulțumit public pentru tot ajutorul acordat comunei de-a lungul anilor și a spus că Turcan este și „un pic ministrul Educației”. El a precizat că toate proiectele educative din localitate ca grădinița, noua creșă ce se va construi și o școală nouă, anunțată în premieră de acesta, se datorează proiectelor câștigate cu sprijinul Ralucăi Turcan. Ministrul Culturii i-a dat replica primarului Marius Grecu: „Marius Grecu este unul din puținii oameni cu care de câte ori interacționez vorbește doar de interesele cetățenilor din Șelimbăr.”

Senatorul Neagu a plusat mai mult decât trebuie

Prezent la eveniment, senatorul Nicolae Neagu a spus că Șelimbăr este cea mai bogată comună din România. Pe senator l-a luat valul laudelor, Șelimbăr fiind oficial cea mai bogată comună din județul Sibiu și a 14-a comună din țară, după buget. Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, care reprezintă și Asociația Comunelor din România a avut un mesaj pentru viitorul comunei.

Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga Sibiu și Dan Nanu, directorul Direcției pentru Cultură Sibiu au prezentat date din istoria Șelimbărului. Amândoi au arătat că dovezile arheologice arată așezări în această zonă mult mai vechi decât atestarea documentară.

Marius Halmaghi, ca reprezentant al societății civile, a prezentat expoziție realizată cu sprijinul Direcției de Cultură, Arhivele Naționale, Muzeul Brukenthal. Publicul o poate vizita în holul de la parter al Shopping City Șelimbăr timp de o lună , apoi va fi donată școlii din Șelimbăr. La expoziție au contribuit și Alexiu Tatu, Ovidiu Calboreanu, Adrian Georgescu, Alexandru Chituță.

Doi profesori cetățeni de onoare ai Șelimbărului

Ceremonia de decernare a titlurilor de cetățean de onoare s-a făcut cu citirea hotărârilor de consiliu local de către secretarul comunei Elena Scumpu. Maria Neghină, învățător și promotor al tradițiilor din zonă de peste 50 de ani: „Mulțumesc grupului folcloric Vestala din Veștem unde activez de 50 de ani. Mulțumesc familiei și șelimbărenilor”. Ea a îndemnat oamenii mâine să îmbrace ia românească.

Sorin Radu, rectorul ULBS, la primirea titlului de cetățean de onoare, a dezvăluit că deși este născut la Săliște, la vârsta de un an familia s-a mutat la Mohu. Acolo locuiește și astăzi. El a amintit că în Șelimbăr a făcut școala, iar doamna Maria Neghină i-a fost învățătoare.

Primarul Marius Grecu a mai oferit diplome oficialităților prezente. Vlad Vasiu și generalul Părpăuți (șeful STS) au recunoscut că și ei stau în Șelimbăr.

Inspectorul șef ISU Sibiu, Lucian Trefaș a lăudat Primăria Șelimbăr pentru faptul că este singur comună cu stație de pompieri profesionistă.

Mitropolitului Ardealului a oferit o icoană a Sf. Andrei primarului Marius Grecu și una cu Sfânta Treime, ministrului Culturii, Raluca Turcan.

GALERIE FOTO:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri