spot_img
18.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Sibiul pietonal, dar cu mașinile ce facem?

Știri din Județ

Publicitate

An de an, Primăria Sibiu mai scoate o stradă sau o piață din zona centrală din trafic rutier și le transformă în zone pietonale. Unii se plâng că nu pune nimic în loc, de exemplu locuri de parcare adiacente zonei centrale. Alții laudă Primăria – mai ales cei fără mașini. Sibiul pietonal versus Sibiul mașinilor în zona centrală istorică este un subiect de amplă dezbatere. Doar că aceasta nu există și deciziile se iau după ureche la Primărie sau după cum vor unii.

Publicitate

Din start trebuie să spun că sunt șofer și conduc mult zilnic. Dar încurajez mersul pe jos, când se poate. Zonele pietonale în centre istorice sunt binevenite, cred eu. Spre exemplu multe centre istorice din Europa le-au extins mult zonele pietonale. Singura diferență este că au creat, ANTERIOR extinderii, locuri de parcare adiacente acestor zone. Și mijloace alternative de deplasare.

La Sibiu s-a pus, din nou, căruța înaintea boilor. S-au creat zone pietoanele tot mai multe, dar nu s-au făcut parcări în zonele adiacente. Mai mult, unii sunt mai egali decât restul cetățenilor. Mă refer la angajații Primăriei Sibiu și a serviciilor subordonate.

Țineți minte când Piața Huet, cu pilon, se umplea de mașini cu acces special? Acum toate s-au mutat la Liceul de Artă… în curte! Nu am înțeles cât de legal este să folosești curtea copiilor drept parcare!? Cine a dat voie să se parcheze acolo? Și cum de majoritatea mașinilor parcate zilnic acolo sunt cu talon în bord de acces special, adică angajați din Primăria Sibiu?

Acum se va închide și Piața Schiller și strada Arhivelor. Dacă strada Arhivelor înțeleg, fiind oricum un drum înfundat, Piața Schiller nu are sens. Doar dacă există o dorință a unui locatar din zonă, care organizează acolo evenimente și a tot promovat ideea zonei acelea ca pietonale. Totuși rămân străzile de lângă circulabile. Încă.

În ultimii 23 de ani, de când a preluat Iohannis, apoi Fodor conducerea Primăriei Sibiu, în zona centrală nu s-a construit nicio parcare. S-au vopsit parcări. S-au pus bariere la terenuri existente, vezi Parcarea 90 și cea a Teatrului. Și s-au încasat bani, mulți, mulți bani. Dar în 23 de ani nu s-a construit nimic.

Adesea, prin discursuri publice, primarul Fodor indică drept loc de parcare zona din fața Gării Sibiu. Dincolo de faptul că Primăria acceptă o ruină de construcție în fața Gării fără să aplice amenzi și să ia măsuri, zona Gării are o parcare mare. Dar mereu goală. Deși stă goală majoritatea timpului, Primăria a comandat chiar un proiect pentru a face și o parcare subterană acolo. Proiect, se pare, abandonat, mai ales că servea mai ales construcției unui hotel privat din zonă, acum lăsat în ruină.

Dar ce ne facem că în zona centrală există și locuitori. Plus că numărul de apartamente închiriate în regim turistic a crescut exponențial acolo. Unde își lasă aceștia mașinile? Primăria Sibiu le indică rapid parcările stradale rămase și cele de la Teatru și 90. Doar că acestea sunt toate mai mereu pline. Ori nu știu ce turist sau localnic fără acces în curte îi convine să care bagajele 2 km pe jos.

Dar, ce spun, să care! Așa le trebuie! Dar corect ar fi, atunci, să care fundurile pe jos și toți angajații Primăriei. Să nu aibă regim special de parcare. Aș vrea să văd cum le dă Primăria loc de parcare în fața Gării Sibiu. Și de acolo, frumos, pe jos la birouri. Dar nu, mai nou și-au creat locuri dedicate și pe strada 9 mai. Să le fie aproape, că, de, vine toamna, ploi, iarna, ninsoare și doamne ferește să răcească birocratul sibian.

În concluzie, să fie pietonal tot centrul istoric al Sibiului. Dar mai faceți și parcări adiacente zonei. Iar legea locală să fie aceeași pentru toți, fie ei birocrați din Primărie, turiști sau sibieni.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu