spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Memoria scurtă a unora și osul de ros

Știri din Județ

Publicitate

Cazul Alexandru Dumbravă, viceprimarul Sibiului care și-a dat demisia în urma acuzațiilor procurorilor privind gestionarea unor fonduri europene, încă lasă urme în viața politică și publică locală. Întâmplător, astăzi mi-a ajuns în față un editorial al unui coleg de breaslă de la Turnul Sfatului despre acest caz. M-a frapat, din start, scurta memorie politică.


„Alexandru Dumbravă este primul ales al locuitorilor municipiului Sibiu care, după ce a ajuns într-o funcție executivă la primul nivel al Primăriei, pleacă din această poziție ca inculpat, fiind trimis în judecată pentru fapte asimilate celor de corupție.” a scris jurnalistul. Greșit, spun eu! Asta, ca sibian născut și școlit aici (da, la jurnalism la zi!) care îmi aduc aminte de primul primar ales al Sibiului, Sorin Șerbu. În 1995 acesta era forțat să părăsească funcția de primar al Sibiului pentru… deturnare de fonduri. Era vorba de un chef de Revelion și alte acuzații. În locul său, până la alegerile din 1996 a venit viceprimarul Aurel Maxim, un om integru.

Acum este adevărat că rotația cadrelor politice funcționează la Sibiu și Șerbu s-a învârtit ani buni mai apoi pe alte funcții publice pe la instituții. Unde adesea a dat cu bâta în baltă. Asta dacă ne aducem aminte când era șef la Insectoratul de Stat în Construcții în 2012 și o femeie a murit în centru după ce un ornament de la o casă veche a căzut pe ea. Ca să se scoată că instituția condusă de el până atunci nu a făcut niciun control în zona centrală să prevină astfel de situații, Șerbu s-a aruncat la gâtul asociației de proprietari. După ani, Șerbu se declară mereu o victimă a opresiunii politice în 1995…

Revenind la cazul Dumbravă, acesta a devenit ca un os bun de ros în spațiul public de cei dornici să atace direcționat. Acum poate publicul larg nu observă, dar în clasa politică și nu numai se vede demult cum stau taberele așezate.

Trebuie să remarc din start că despre dosarul lui Alexandru Dumbravă am fost primul jurnalist care am scris în… 2020! Exact când era numit viceprimar. Atunci era la DLAF și trimis la DNA. Între timp a fost pasat dosarul la procurorii europeni. L-am cunoscut pe Dumbravă personal și l-am văzut din 2020 în multe situații și proiecte. Nu pare genul care deturnează fonduri. De altfel, acuzațiile procurorilor erau legate de semnături, nu de dispariția unor obiecte sau bani. De tehnicalități specifice birocrației românești și europene.

Cred că Dumbravă a greșit când a căzut la pace cu procurorii. Putea să meargă până în instanță și poate câștiga. Dar omul este înregimentat politic și partidul are de suferit la capitolul imagine din dosarul lui. Așa că a acceptat trocul și a plecat în treaba lui. Adică la o școală de comună. Pentru că Dumbravă înainte de a fi viceprimar sau politician este profesor.

De remarcat faptul că și primarul Astrid Fodor s-a arătat contrariată de acest dosar Dumbravă. De câteva ori a spus public că a apreciat munca și implicarea lui ca viceprimar. Iar Fodor chiar are talentul de a citi oamenii și a vedea care se fac că muncesc și care chiar muncesc.

Acum Dumbravă a plecat din Primăria Sibiu. Va veni alt politician în loc. Indiferent care va fi acesta trebuie să aibă o singură grijă: să nu devină osul de ros al dulăilor puși la atac.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă