spot_img
6.3 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Adevărul despre situația juridică a Spitalului CFR Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Zilele acestea, Spitalul General CF Sibiu (cunoscut de sibieni ca Spitalul CFR) a fost în centrul atenției publice. După ce Consiliul Local Sibiu a aprobat de principiu preluarea Spitalului de la Ministerul Transporturilor a izbucnit un scandal legat de starea juridică a clădirilor. Dincolo de declarațiile politice sau de intervenția fostului director Liliana Coldea, am căutat să aflăm adevărul istoric despre acest spital. Am consultat toate documentele publice disponibile la Ministerul Transporturilor și la Spital pentru a vedea situația de fapt astăzi. Dar și cum s-a ajuns aici. Adevărul este mai complicat decât lasă unii să se înțeleagă și vinovații trebuie căutați de instituțiile abilitate. Cert este că astăzi, 10 august, proiectul de Hotărâre de Guvern care reglementează situația la zi, juridică și contabilă, a Spitalului CFR Sibiu a ieșit din transparență decizională și va fi publicat în curând în Monitorul Oficial.


După ședința de Consiliu Local Sibiu, când s-a votat în unanimitate posibilitatea preluării Spitalului CFR Sibiu de la Ministerul Transporturilor, reacțiile politice nu au încetat să apară. Și nu numai. Trebuie spus din start că Ministerul Transporturilor a decis la începutul anului să se scape de toate spitalele din subordine și să le transfere la autorități locale sau alte ministere și instituții. Primăria Sibiu a acceptat să preia cel de aici pentru a deveni Spital Municipal.

PSD Sibiu s-a grăbit să transmită un comunicat de presă prin care a lăudat decizia și și-a asumat succesul transferului. Dar și al managementului Spitalului. Lucru firesc pentru sectorul politic. Imediat a venit reacția USR Sibiu care a criticat PSD pentru acest discurs. Ei au scos în evidență că sunt încă procese pe rol și situația clădirii este incertă, iar despăgubirea pentru foștii proprietari ai clădirii nu este clar de unde se va achita și în ce valoare.

Fostul manager Liliana Coldea intervine în forță

După alte apariții în presa locală pe această temă, a intervenit în stilul dur, caracteristic, Liliana Coldea, fost manager al Spitalului CFR. Ea a criticat actualul management al spitalului și a înșirat o listă de „minciuni” vehiculate în presă referitor la situația juridică a clădirii și la proiectele din diferite fonduri atrase de actualul management. Deși oricine poate vedea cu ochiul liber renovările și dotările masive din ultima vreme din Spitalul CFR Sibiu, despre care SIBIU INDEPENDENT a relatat pe larg în ultimul an, totuși Coldea critică investițiile și afirmațiile actualului manager dr. Ștefania Șerban referitor la problemele juridice ale clădirii.

„Referitor la aspectul care îmi este imputat și anume faptul că în calitate de manager al spitalului aș fi raportat Ministerului Finanțelor că acea clădire este în continuare a Statului Român transmit faptul că este încă una dintre minciunile grosolane propagate de această doamnă cu intenția de a mă denigra. Oricine își poate pune întrebarea legitimă de ce aș fi fost întrebată de către Ministerul Finanțelor dacă acea clădire este sau nu proprietate a Statului Român. Acesta deține un registru în care sunt înscrise toate imobilele proprietate publică.” scrie Coldea pe pagina ei de Facebook. Ea face și o listă de acțiuni pe care le-a derulat pentru a clarifica situația juridică.

Adevărul este mai complicat

Pentru a afla adevărul istoric, am cerut să vedem toate documentele publice din 2012 până în prezent privind situația juridică a Spitalului CFR Sibiu. Am consultat și cele disponibile la Ministerul Transporturilor și pe siteurile oficiale ale instituțiilor Guvernamentale.

Trebuie spus din start că ceea ce numim Spitalul General CF Sibiu este compus din 3 clădiri principale, terenuri și anexe. Clădirea medicală (unde se face spitalizare) a fost obiectul unor procese de retrocedare încheiate definitiv în 2012. Fostul proprietar al clădirii a primit dreptul asupra clădirii și a 3 parcele de teren, una de sub clădire și două din curtea spitalului. Policlinica și corpul administrativ sunt în proprietatea statului.

Sibiu Spitalul CFR scaled

Istoria unei retrocedări

Pentru a ușura lectura și înțelegerea vom prezenta o istorie a principalelor evenimente care au dus la situația juridică de astăzi a clădirii medicale din cadrul Spitalului CFR Sibiu.

2012 dispoziția de restituire în natură a clădirii pe baza sentinței instanțelor semnată de manager Liliana Coldea

2014 proprietara de drept moare

2015 Liliana Coldea redevine manager al Spitalului până în 2020, fiind când interimar, când numită în funcție în urma unui concurs

2016 se intabulează clădirea medicală a spitalului plus curtea pe numele proprietarei defuncte

2016 contract de comodat între moștenitor proprietar și Spitalul CFR


2017 contract de chirie pentru clădire în valoare de 2300 euro pe lună

2017 raport de evaluare a proprietăților imobiliare construcții și teren proprietatea domeniul public al statului român. Asumat și semnat de managerul Liliana Coldea, unde apar toate clădirile și terenurile ca proprietate a statului român. Valoare în 2017 este de 741.000 euro. Raport întocmit de un evaluator autorizat care scrie că a evaluat pe baza informațiilor primite de la client.


2018 chiria este stabilită în lei la suma de 17.000 lei. Chiriașul își dă acordul ca proprietarul să nu facă nicio reparație sau îmbunătățire la imobil și își asumă starea acestuia.

2018 – 2019 se fac lucrări de reparații la grupuri sanitare, instalații electrice în valori de aproximativ 50.000 de lei. În 2022, Direcția de Cultură transmite o notă din care reiese că aceste lucrări nu au avut aviz de la această instituție, deși clădirea este de patrimoniu.

2020 un nou raport de evaluare. Realizat de același evaluator. Acesta scade valoare clădirilor cu aproximativ 20.000 de euro, deși piața din Sibiu este pe creștere. Asumat și semnat de Liliana Coldea. Și în acest raport clădirile apar toate ca proprietarea statului. Același evaluator ca în 2017 realizează raportul.

2020, mai – Liliana Coldea părăsește conducerea spitalului și devine manager la Spitalul Județean Sibiu.

2020, iunie – manager interimar este numit economistul Horațiu Cojocaru. Acesta ia măsuri rapide în plină criză COVID pentru funcționarea spitalului la parametrii minimi. Se fac rapid investiții strict necesare.

2022, aprilie – manager interimat este numită dr. Ștefania Șerban. În mai încep deja lucrările de renovare capitală la două secții ale spitalului care vor fi finalizare în noiembrie 2022. Între timp se scriu noi proiecte și se accesează mai multe fonduri guvernamentale în 2022 și 2023 pentru dotarea spitalului și renovări masive. Toate lucrările sunt avizate de Direcția de Cultură.

2022 noul manager face o informare bilingvă cu stadiul actual al clădirii moștenitorului proprietarului. În aceasta se cere expres realizarea succesiunii

2022 se face succesiunea și noul proprietar devine soțul doamnei care a moștenit clădirea. Acesta este de acord cu reparațiile și investițiile la clădire. De asemenea se semnează cu acesta un act adițional de chirie până în anul 2034 cu reducerea chiriei cu 50%. În pluc, proprietarul a fost de acord și a plătit 10% din valoarea reparațiilor realizate ce țineau de structura clădirii.

2022 Curtea de conturi a verificat toate documentele și nu au constatat nereguli

2022 Ministerul Finanțelor solicita spitalului, prin Ministerul Transporturilor corecția inventarului bunurilor statului Român privitor la Spitalul CFR Sibiu

2022, noiembrie Ministerul Transporturilor publică lista proprietăților spitalicești din teritoriu, iar clădirile Spitalului CFR Sibiu apar ca deținute de Statul Român.

2023, iunie Ministerul Transporturilor cere clarificări privind valoarea la zi a clădirilor din proprietatea statului în cadrul Spitalului CFR Sibiu

2023 iunie-iulie managerul dr. Ștefania Șerban face demersuri multiple la Ministerul Transporturilor pentru rectificarea situației juridice a clădirii deja retrocedată. Se emite o Hotărâre de Guvern la 1 august prin care Ministerul Transporturilor reglementează situația. Consiliul Local Sibiu votează la finele lunii iulie 2023 posibila preluare a Spitalului CFR Sibiu.

Ce urmează pentru Spitalul CFR Sibiu

Următorii pași procedurali vor fi stabiliți de Ministerul Transporturilor și Primăria Sibiu. Odată situația juridică stabilită, proprietarul clădirii medicale va fi invitat la discuții. Rămâne la dispoziția ministerului să stabilească dacă va despăgubi proprietarul și cu ce sumă. Asta în funcție și de dorința proprietarului.

Cert este că până în 2034 Spitalul are asigurată locația, indiferent de cine va fi proprietar. Legislația din România nu prevede că este obligatoriu ca Statul Român să fie proprietarul clădirii, dar este indicat pentru accesare de fonduri europene pentru renovări. Până acum s-au folosit fonduri guvernamentale. Pentru dotări se pot folosi fonduri europene, indiferent de situația juridică a clădirii respective.

În ce privește Policlinica și corpul administrativ renovările vor continua, inclusiv cu fonduri europene, fiind în proprietatea statului român.

CITEȘTE și dreptul la replică al dr. Liliana Coldea

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă