spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Drept la replică legat de articolul ‚‚Adevărul despre situația juridică a Spitalului CFR Sibiu’’ din data de 10 august 2023

Știri din Județ

Publicitate

Dr. Liliana Coldea a transmis redacției următorul drept la replică în urma articolului „Adevărul despre situația juridică a Spitalului CFR Sibiu„. Redăm mai jos dreptul la replică:


În baza dreptului la replică vă rog să dați publicității următorul text:

Parcurgând conținutul articolului, am constatat cu dezamăgire că situațiile și documentele despre care vorbisem în dreptul meu la replică, publicat pe contul meu de Facebook și în cotidianul Turnul Sfatului, nu doar că nu au fost investigate, dar nu au fost nici măcar menționate ca parte a cronologiei care redă „adevărul istoric”.

De asemenea, am constatat că, deși se face trimitere la o mulțime de situații și documente, în conținutul articolelor nu apare nici o trimitere către acestea prin indicarea unor link-uri sau a unor fotografii, pe care o persoană interesată să le poată accesa și să poată să își formeze convingerea că ceea ce s-a scris în acest articol este real.

Consider că aceste mențiuni ar fi fost o minimă condiție cerută de actul jurnalistic, în cel mai fericit caz jurnaliștii putând să solicite documentele la care eu am făcut referire de la conducerea atât de binevoitoare cu dânșii a Spitalului General CF Sibiu. Dacă aceasta ar fi fost cu adevărat interesată să facă publică situația reală a demersurilor întreprinse în decursul timpului vis-a-vis de imobilul în care funcționează secțiile Spitalului General CF Sibiu, le-ar fi pus la dispoziție acestora toate documentele despre care vorbisem eu. Maximul actului jurnalistic ar fi fost ca aceștia să îmi solicite și mie punctul de vedere legat de ceea ce urmau să scrie în articolele lor înainte de publicarea acestora. Ar fi demonstrat astfel că verifică informația din mai multe surse și ar fi lăsat cititorilor posibilitatea să aleagă singuri pe cine să creadă. Însă aceste demersuri nu au avut loc. 

Mai mult de atât, articolul de presă, deși se anunțase a fi ”adevăruri istorice”, cuprind o mulțime de date inexacte, deși autorul spune că i s-a pus la dispoziție o mulțime de documente referitoare la situația juridică a imobilului în discuție, fără să se indice în mod concret cu număr și dată vreunul din aceste documente.

Am constatat că, deși se face referire la evenimente concrete, în mai multe situații autorul a evitat intenționat să menționeze data exactă la care au avut loc faptele despre care s-a scris. Apare întrebarea „de ce au făcut asta?” Am aflat și răspunsul. Revenind la ”adevărul istoric” și la cronologia reținută în articol, am considerat necesar să vin cu mai mult decât niște declarații despre ceea ce cunosc din experiența de manager și am solicitat eliberarea unei copii CF a imobilului în discuție. Documentul va demonstra tuturor câte minciuni au fost scrise în acest articol.

Cronologia reală a fost următoarea:

  1. Între 2001 si 2015 imobilul identificat după acest an cu CF 122690 în Sibiu, cel care include și clădirea spitalului (122690-C1) a fost în proprietatea statului roman și în administrarea Spitalului General CF Sibiu.
  1. În 2015 a fost dezmembrat imobilul cadastral anterior, ca urmare a hotărârilor judecătorești pronunțate în litigiile generate de revendicarea acestui bun de către proprietara sa. Odată cu notarea acestor hotărâri judecătorești în CF 122690, s-a menționat și DECIZIA DE RESTITUIRE ÎN NATURĂ (ACTUL ADMINISTRATIV) NR. 95/27.06.2012 a Spitalului General CF Sibiu, semnat de mine. La acea dată încă mai eram manager al spitalului și, în ciuda acuzațiilor aberante ale managerului interimar Șerban Ștefania, demonstrez că nu am fost deloc pasivă și am întreprins toate demersurile care mi-au stat în putință pentru ca situația juridică a imobilului să fie înscrisă în conformitate cu realitatea, imediat ce ne-au fost comunicate hotărârile judecătorești.
  1. Din luna iulie 2012 până la 1 octombrie 2015 la conducerea Spitalului General CF Sibiu s-a aflat un alt manager, coincidență tot de origine PSD, în persoana doamnei Popa Marcela. Actuala manager interimar nu are nicio problemă cu faptul că timp de trei ani doamna care provenea din rândurile aceluiași partid care a pus-o și pe ea în funcție nu a făcut NIMIC pentru clarificarea situației juridice a imobilului. „Adevărul istoric” se învârte doar în jurul lui Coldea!
  1. Odată cu revenirea mea la conducerea Spitalului General CF Sibiu, în 1 octombrie 2015, am continuat demersurile începute în 2012, constând în întabularea dreptului de proprietate prin restituire în natură, în condițiile legii nr. 10 din 2001, a proprietarei imobilului, în data de 19 ianuarie 2016 – Punctul B6 din CF 122690.
  1. Prin finalizarea acestui parcurs juridic a fost radiat și astfel a încetat dreptul de proprietate al statului român și dreptul de administrare al Spitalului General CF Sibiu asupra imobilului în discuție.
  1. În perioada imediat următoare întabulării dreptului de proprietate al doamnei care deținea acum imobilul, am încheiat un contract de închiriere cu împuternicitul acesteia, în persoana fiului său.
  1. În continuarea ”cronologiei” reținute de articolul de presă din Sibiu Independent accentul actualei conduceri este pus NU pe situația juridică a imobilului, ci pe contractul de închiriere și pe evaluările imobiliare. In acest punct al ”cronologiei” scopul jurnalistic nu a mai fost redarea situației juridice a imobilului, ci cum să insinueze ce manager dezastruos a fost Coldea.
  1. Scopul evaluării efectuate în 2017 a fost scoaterea din inventarul public a imobilului retrocedat. Sibiu Independent insinuează chiar că aș fi influențat acea evaluare. Din nou sunt uimită de limitarea dovedită de autorul acestui articol. Orice evaluare se face în colaborare cu solicitantul, care este obligat să pună la dispoziția evaluatorului releveul, extrasul CF, declararea vecinătații și alte astfel de informații de care acesta are nevoie pentru a-și îndeplini sarcina evaluării. E firesc că am semnat acel raport fiindcă asta trebuia să fac la primirea sa. Acel raport a fost un element component al demersului pe care TOT EU l-am continuat în anul 2017: scoaterea din inventarul public a imobilului retrocedat. In 31.05.2017, Proiectul de hotărâre privind scoaterea din inventarul public a imobilului retrocedat a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în timpul mandatului ministrului Cuc Alexandru Răzvan și al premierului de atunci Sorin Grindeanu. Căderea guvernului condus de acesta se pare că a blocat și demersul nostru. Nu ni s-a comunicat niciodată motivul pentru care acesta nu a mers până la capăt. Acesta este link-ul unde acest proiect poate fi vazut de oricine: https://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1577-hg31052017dm
  1. Se vorbește despre reparații la grupuri sanitare și instalații electrice fără aviz de la Direcția Judeteană pentru Cultură Sibiu. Pe site-ul ANAF poate fi verificat faptul că în 2018 și 2019, valoarea reparațiilor curente efectuate la Spitalul General CF Sibiu nu depășește ÎNSUMAT suma de 50.000 lei, iar acestea au fost doar lucrări care susțineau funcționarea obișnuită a spitalului. Se pot verifica și achizițiile în SEAP. Este interesant totuși cum a venit Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, tot din proprie inițiativă, ca și jurnaliștii, să aducă precizări referitoare la lipsa unui aviz pentru niște lucrări. Managerul interimar care nu știa cum să hulească mai tare faptul că imobilul privat nu a fost renovat în mandatul meu nu îmi dă acum nici dreptul elementar de a întreține funcționarea instalațiilor din clădire. O astfel de aviditate de a inventa erori și ilegalități care să îmi fie imputate frizează patologicul.
  1. Continuând cu ”adevarul istoric”, așa cum au procedat și în cazul managerului Popa Marcela, jurnaliștii au trecut cu foarte mare rapiditate peste intervențiile făcute de managerul interimar Cojocaru Horațiu, cel care mi-a succedat în 2020 în momentul în care am preluat Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Brusc, aceștia nu au mai fost interesați de avizele necesare de la Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu pentru lucrările întreprinse, deși este notorie și a apărut și în presă instalarea unei centrale termice în incinta spitalului în perioada pandemiei. Această lucrare era cu adevărat una de amploare, nu o simplă văruială și ar fi avut nevoie de parcurgerea tuturor pașilor legali. Însă referitor la momentul 2020 se pare că Direcția Judeteana pentru Cultură Sibiu nu a simțit nevoia să transmită nicio notă prin care să sublinieze că lucrările s-au desfășurat fără avizul său. – a se vedea https://djcsibiu.ro/avize-2/
  1. Nu sunt singura care știe că tot ceea ce s-a petrecut în timpul renovării imobilului proprietate privată este un lung șir de ilegalități. Văzând în ce punct s-a ajuns în anul 2023, încep să îmi pun întrebarea dacă această membră de partid nu a venit cumva de la început cu o agendă bine trasată, în vederea întreprinderii unor demersuri care să conducă la creșterea valorii imobilului privat prin renovările executate și implicit la exproprierea pentru care insistă acum atât de mult. Niciun om cu scaun la cap, înconjurat de alți așa-ziși profesioniști, nu ar fi putut recurge la investirea atâtor fonduri publice într-o clădire privată decât dacă exista un alt plan decât cel declarat public. O parte a presei centrale a numit aceste planuri oculte ”tunuri imobiliare”.

Și de aici voi descrie eu cum a decurs în realitate anul 2022 pentru Spitalul General CF Sibiu.

12. Da, am fost martoră la demararea unor lucrări de renovare capitală, începute în luna mai 2022 și finalizate în luna iunie 2023. Ambele renovări au fost făcute în clădirea proprietate privată.

În modul cel mai ciudat posibil, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a avizat executarea acestor lucrări, emițând acordurile nr.42 si nr.46 din 2022 (https://djcsibiu.ro/wp-content/uploads/2023/02/ACORDURI-2022-1.pdf ) în baza, atenție (!) a cererii managerului interimar Șerban Ștefania.

Tin să menționez, revenind la extrasul CF nr. 122690, că, în condițiile în care încă din 2016 în acesta apare întabulat un drept de proprietate în favoarea unei persoane private, persoană care este, așadar, proprietar, mă întreb și îi solicit directorului Direcției Județene pentru Cultură Sibiu să precizeze în ce condiții a emis acele acorduri pentru desfășurarea lucrărilor de renovare către CHIRIAȘUL Spitalul General CF Sibiu prin solicitantul Șerban Stefania?

Pentru a clarifica accentul și întrebarea puse mai sus, adaug la această replică și o captură care ilustrează conținutul unei Note de aprobare identică celei primite de la Spitalul General CF Sibiu la solicitarea managerului interimar Șerban Ștefania în 24.05.2022 și în 07.06.2022. Această notă-model prevede, conform legii nr.10, că solicitantul unui astfel de acord trebuie să fie obligatoriu PROPRIETARUL sau ADMINISTRATORUL imobilului pentru care se cere dreptul de efectuare a intervenției.

Din nou, cu ajutorul extrasului de carte funciară, cu recunoașterea dreptului de locațiune înscris CHIAR DE CĂTRE managerul interimar în cartea funciară 122690, la sectiunea C1, mă întreb cum a fost obținut acordul despre care vorbește atât de pompos această doamnă, de care presa ne-a ajutat să aflăm promovându-i auto-osanalele.

Sper ca oficialii implicați să nu întârzie cu un răspuns documentat.

13. Se vorbește în acea cronologie și despre presiunea pusă de managerul interimar Șerban asupra moștenitorului-proprietar pentru realizarea succesiunii imobilului în 2022. Menționează că, în urma acestei succesiuni, s-a încheiat un act adițional de chirie până în 2034 și pune accent pe faptul că a fost redusă chiria cu 50% și că proprietarul ar fi plătit 10% din valoarea reparațiilor ce țineau de structura clădirii.

În condițiile în care în presă au fost expuse renovări de interioare și nimic mai mult mă întreb și îi întreb și pe jurnaliști care au fost aceste reparații ce țineau de structura clădirii?

Nu întreb întâmplător acest lucru. Un chiriaș nu poate să execute lucrări de structură la un imobil monument istoric. Cum a fost posibil acest lucru la Spitalul General CF Sibiu?

Depășind această nouă întrebare, mă crucesc efectiv în momentul în care constat manipularea de cea mai joasă speță pe care atât managerul interimar, cât și jurnaliștii o fac atunci când descriu succesiunea evenimentelor din 2022.

Bazându-se pe faptul că cititorii nu au acces la documentele legale în care să verifice realitatea și mizând pe naivitatea oamenilor care parcurg articolele de presă, autorul articolului are îndrăzneala de a prezenta ca veridică o succesiune de evenimente intentionat eronată.

Din nou extrasul de carte funciară nr.122690 clarifică modul în care s-au desfășurat CU ADEVARAT evenimentele. Dar mai mult de atât, ne face să înțelegem DE CE în conținutul articolului domnul Călin Blaga ‚,uită” să precizeze datele la care au loc evenimentele de pe parcursul anului 2022.

Această omisiune NU a fost deloc întâmplătoare. Rolul ei a fost cel de a denatura succesiunea faptelor și de a evita expunerea ilegalitățile grosolane comise în funcție de către managerul PSD Șerban Ștefania.

Concret, verificarea efectuată de Curtea de Conturi la Spitalul General CF Sibiu a început la debutul lunii septembrie 2022. In data de 19 septembrie, în timp ce auditorii se aflau încă în control și lucrările de renovare erau în plină desfășurare, aflăm din extrasul de carte funciară nr.122690 că a avut loc semnarea actului administrativ numărul 12, adică actul adițional pentru chirie, act în care s-a prevăzut reducerea acesteia și plata celor 10 % procente din valoarea reparațiilor ce țineau de structura clădirii.

NUMAI CĂ în 19 septembrie 2022 succesiunea și transmiterea proprietății către moștenitorul proprietarei inițiale, adică spre soțul acesteia, are loc abia în 4 octombrie 2022. Deci o lună mai târziu. Prin urmare ne punem întrebarea firească în ce calitate a semnat acest domn actul adițional de chirie în luna septembrie 2022 și mai ales cum de auditorii prezenți în septembrie nu au observat această neregulă, dacă tot este folosit acest argument în ”adevărul istoric”.

14. Tot din cronologia falsă am aflat că, deși fusese sesizat încă din 2016 cu privire la situația juridică a imobilului în care funcționa spitalul, prin adresa la care am făcut referire în dreptul meu la replică și deși în 2017 fusese publicat pe site-ul instituției proiectul de scoatere din inventarul public, în noiembrie 2022 Ministerul Transporturilor si Infrastructurii nu ar fi știut că clădirea Spitalului CF Sibiu nu mai era proprietatea statul român. Este uimitor cât de departe merg acești domni în dezinformarea lor! Întrebarea domnului Calin Blaga ”Cine se face vinovat de reținerea acestei situații în documentele de la Ministerul Transporturilor?”, lăsată fără raspuns, continuă aceeași insinuare.

15. Nu voi relua mențiunile pe care le am făcut referitor la ilegalitatea intervențiilor efectuate sub comanda managerului pesedist Șerban. Le-am descris în dreptul la replică pe care l-am dat în luna iulie. Voi aborda doar ideea personală a jurnalistului de la Sibiu Independent, anume faptul că ”deși oricine poate vedea cu ochiul liber renovările și dotările masive din ultima vreme din Spitalul CFR Sibiu despre care Sibiu Independent a relatat pe larg în ultimul an, totuși Coldea critică investițiile și afirmațiile actualului manager dr. Ștefania Șerban.”

Stimate domnule Călin Blaga, datoria dumneavoastră de jurnalist era să aflați singur CÂT DE LEGAL au fost executate aceste renovări. Oricine poate vedea cu ochiul liber renovările și dotările făcute în ultima vreme la Spitalul General CF Sibiu, dar nu oricine cunoaște limitele legale în care acestea ar fi trebuit să aibă loc.

Repet pentru cine vrea să audă: managerul interimar PSD Șerban Ștefania a investit mulți bani publici, într-o clădire proprietate privată, fără să aibă dreptul să o facă. Am semnalat acest lucru și jurnalistii au preferat să tacă sau să susțină în continuare aberațiile acestei membre de partid, ba chiar să mă discrediteze pe mine. Tăcând, ați dezinformat. Scriind minciuni, dezinformați în continuare.

Ca ultima dovadă a dezinformării pe care o practicați este și faptul că insistați să transmiteți în continuare idei false în spațiul public, una dintre ele fiind cea a Fondurilor Europene care vor contribui la renovările policlinicii și corpului administrativ. Vă rog pe această cale să ne ajutați pe noi, cetățenii de rând, să avem acces la cel puțin unul din aceste misterioase contracte de finanțare despre care tot scrieți. Am văzut că doamna s-a pozat în biroul de la Spitalul General CF Sibiu, postând pe rețele că a semnat ceva, pretinzând că este un contract de finanțare cu fonduri PNRR, dar nu găsim nicăieri documentele: nici pe site-ul Ministerului Sănătații, nici pe site-ul Spitalului General CF Sibiu. Cu siguranță aveți cunoștință de faptul că toate contractele de finanțare prevăd ca obligatorie afișarea pe pagina de internet și la sediul beneficiarului a dovezilor începutului de proiect desfășurat prin finanțare europeană. Aceste proiecte sunt publice și obligatoriu transparente. UNDE sunt contractele și unde sunt fondurile europene? Au trecut luni bune de când ați preamărit-o și pentru aceste realizări invizibile.

16. Nu vreau să închei înainte de a menționa și un ultim aspect referitor la modul de adresare folosit în articol. Doresc să vă pun în vedere faptul că felul în care ați ales să vorbiți despre persoana mea demonstrează abordarea pe care ați avut-o în tot acest demers jurnalistic.

Sunt cunoscută și apreciată de mii de pacienți tratati în decursul atâtor ani de activitate. Faptul că pentru câțiva ani am deținut și funcții de conducere de manager de spital este un element secundar și deloc definitoriu pentru persoana mea si parcursul meu profesional. Sunt și voi fi pentru totdeauna medic. Țin să vă precizez că sunt medic încă din anul 1997; cu două specializări: medicină internă și cardiologie, cu 2 competențe: management sanitar și ecografie generală; doctor în medicină din anul 2006 și conferențiar universitar din anul 2017. Toate aceste titluri, precum și funcția deținută au fost obținute prin muncă grea și efort susținut. De aceea consider că falsa modestie nu își are locul în momentul în care doresc ca aceste eforturi să se reflecte și în modul în care vorbiți despre persoana mea, cu atât mai mult cu cât îmi alăturați numele în aceeași propoziție cu această persoană careia reverențios îi atașați în fața numelui apelativul de ”doctor”. Diferența dintre mine și dânsa este exact diferența dintre un jurnalist și un scriitor la comandă.

Dacă tot v-ați propus să cercetați ”adevărul istoric”, vă lansez o nouă provocare, domnule jurnalist, și anume aceea de a face din CV-ul doamnei manager interimar PSD Șerban Ștefania un document public. Eu, personal, sunt mândră de tot ceea ce am realizat și nu am niciun motiv pentru care să nu las opinia publică să-mi cunoască parcursul și activitatea. În toată perioada în care am ocupat funcția de manager de spital, CV-ul meu a fost unul public, postat pe site-ul spitalului, ceea ce nu se întâmplă în prezent. În schimb, înainte ca Șerban Ștefania să fie numită politic în funcția de manager al Spitalului General CF Sibiu, despre această doamnă nu a auzit nimeni că este medic.

Atât cât ne-au permis documentele publice, am reușit să înțelegem că experiența sa acoperă domenii din cele mai diverse de la Protecția Mediului la domeniul veterinar și consilieri de toate felurile până la falimentator de firme. Nicăieri nu este mentionată vreo experiență în domeniul medical sau în domeniul managementului sanitar.

Din documentele depuse la numirea sa în funcție am putut remarca faptul că la începutul anului 2022 nici măcar nu era înscrisă în Colegiul Medicilor din Romania. Și-a descoperit vocația abia după ce a venit la Spitalul General CF Sibiu. www.spitalcfsibiu.ro La numeroasele articole de presă în care aceasta s-a preamărit nu am văzut să comenteze nici măcar un singur pacient al dânsei, cum se întâmplă în momentul în care apar postările mele. Le-ați văzut singur, că doar ați scroll-at intens profilul meu de pe rețele.

Vă rog, domnilor jurnaliști, să investigați ”adevărul istoric” și să ne faceți surpriza plăcută de a scoate la iveală experiența profesională care o recomandă pe această doamnă pentru funcția deținută.

Cât privește pretinsele atacuri la viața personală, o noua idee delirantă aflată din aceste articole de presă, vă pun în vedere că accesul public la documente în care sunteți mentionată, inclusiv din domeniul judecătoresc, fac inutile toate eforturile dvs. de a părea o persoană care nu a avut de a face cu justiția. Doar pentru dvs. voi mentiona câteva numere și sper să vă ajute să vă revină memoria de sine: Hotărârea judecătorească nr.1796/2013, Hotărârea judecătorească nr.4793/2019, Hotărârea judecătorească nr. 4682/2017.

Cu respect și stimă,

Conf. Univ. Dr. Coldea Liliana

27 august 2023

Documente atașate dreptului la replică:

https://sibiuindependent.ro/wp-content/uploads/2023/08/DECLARATIE-DE-AVERE-1.jpg

https://sibiuindependent.ro/wp-content/uploads/2023/08/DECLARATIE-DE-AVERE-2.jpg

https://sibiuindependent.ro/wp-content/uploads/2023/08/EXTRAS-CARTE-FUNCIARA-PAGINA-1.jpg

https://sibiuindependent.ro/wp-content/uploads/2023/08/DECLARATIE-DE-INTERESE-2.jpg

https://sibiuindependent.ro/wp-content/uploads/2023/08/DECLARATIE-DE-INTERESE-3.jpg

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă