spot_img
16.3 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

SIBIU: Cetățenii au dreptul 4 minute să vorbească

Știri din Județ

Publicitate

După ce la finalul ședinței trecute de Consiliu Local Sibiu, omul de afaceri Cristian Marinescu a vorbit mult despre diferite probleme și chiar s-a contrat minute bune cu primarul Astrid Fodor, astăzi, consilierii locali FDGR și PNL au venit cu un proiect de hotărâre care să reglementeze și mai strict intervenția cetățenilor. Dar și transmisiile live ale ședinței de Consiliu Local Sibiu.

Publicitate

Lăsat printre ultimele proiecte pe ordinea de zi de astăzi, proiectul propune ca un cetățean care dorește să vorbească la Consiliul Local Sibiu să îi fie alocate maxim 4 minute. De asemenea ședințele să nu fie transmise live sau înregistrate decât de cei din Primăria Sibiu.

Adrian Bibu, unul din semnatarii proiectului, consilier local PNL, a spus că a dorit să existe mai multă claritate în regulament privind intervențiile oamenilor și să se evite situații ca cea de la ședința Consiliului Local din iulie când omul de afaceri Marinescu a acaparat discuția minute bune și a și avut un limbaj nepotrivit.

Din partea FDGR, port-drapelul proiectului a fost consilierul local Paul Mezei, rămas celebru de la o rară intervenție în plen de acum doi ani când a minimalizat noua taxă mărită de salubritate și a spus că nu costă mult, doar cât un pachet de țigări.

Amendament: Transmisii live și înregistrări permise și presei

Sesizați de mai mulți jurnaliști locali, că prin noul regulament se încalcă legea 544, consilierii inițiatori au venit înainte de ședință cu un amendament care permite presei să transmită live ședințele Consiliului Local sau să le înregistreze și fotografieze.

De altfel, motivul invocat în proiectul de hotărâre referitor la GDPR și protecția datelor, nu este valid în cazul aleșilor locali, ei fiind persoane publice într-o funcțiune publică: ședința de Consiliu Local Sibiu.

USR-iștii contra, PSD-iștii se abțin, dar nu sunt de acord

Consilierul local USR, Ionuț Ghișe, poate cel mai activ consilier la discursuri în plen în acest mandat, a luat cuvântul la acest proiect. El a spus că înțelege că este nevoie de decență și respect la ședințe, dar el și colegii lor susțin libertatea de exprimare a cetățenilor și nu pot fi de acord cu noile reguli.

Mai la obiect a fost consilierul PSD, Cătălin Stanciu, care a subliniat că și în vechiul regulament și în actualul, cetățenii pot lua cuvântul doar la finele ședinței. Ori aceștia vin să ia cuvântul pe probleme legate de anumite proiecte aflate pe ordinea de zi. Faptul că sunt lăsați să vorbească doar după ce se votează respectivul proiect, nu este normal. Stanciu a precizat că se va abține de la vot și pentru că impunerea a doar 4 minute pentru cetățeni ca timp de adresare Consiliului Local Sibiu nu este firească. El a spus că sunt tot felul de cetățeni, unii care se exprimă rapid, alții mai încet și nu pot fi limitați la 4 minute.

Consilierul FDGR, Mezei, foarte pornit pe reguli stricte pentru cetățeni

Consilierul local FDGR, Paul Mezei a fost cel mai înverșunat apărător al proiectului. El a replicat pe rând consilierilor USR și PSD și a motivat că regulile sunt bune. El a precizat și că în noua prevedere un cetățean trebuie să ceară cu trei zile înainte de ședință să se înscrie și să trimită subiectul pe care va vorbi. Dacă subiectul este un proiect de pe ordinea de zi se poate înscrie și în ziua ședinței cu maxim 15 minute înainte de începerea acesteia.

Înregistrarea ședinței de Consiliu Local Sibiu s-a blocat

Culmea ironiei, chiar în timpul dezbaterilor privind acest proiect al transparenței prin transmisii live și acces cetățeni, înregistrarea video a ședinței s-a blocat. Pentru cetățenii care nu au putut fi în sală, sau care nu au urmărit live ședința, înregistrarea este disponibilă pe siteul Primăriei Sibiu. Ea este realizată, la ora actuală, în regie proprie de cei din primărie.

Am contactat serviciul de presă al Primăriei Sibiu pentru a vedea cum se poate accesa întreaga înregistrare a ședinței. Ni s-a transmis că „Imediat se va încărca. Se lucrează la încărcare”. Acum, fiind și noi din presă, știm că un video se încarcă relativ ușor. Totuși, la două ore după terminarea ședinței, video-ul nu era încărcat integral, ci doar primele 35 de minute. Fiind oprit în timpul dezbaterii pe acest proiect.

ACTUALIZARE: video complet cu ședința este acum disponibil online. Dar după primele 30 de minute există doar audio, apoi video revine la final. Tocmai dezbaterile pe proiectul cu transparența au fost ratate de filmarea Primăriei Sibiu.

Nu este prima dată, în ultima perioadă, când transmisia realizată de Primăria Sibiu are mari probleme, se întrerupe sau nu se aude.

Proiectul a fost votat cu amendamentul anunțat de 14 consilieri. Cei patru consilieri USR au votat împotrivă și cei 2 consilieri PSD s-au abținut.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu